Hombeek legt Leibeek open in nieuw groen dorpshart

Op 15 oktober 2016, over deze onderwerpen: Openbare ruimte, Wijken en Dorpen

De definitieve plannen voor de herinrichting van de dorpskern van Hombeek (Mechelen) zijn klaar. De Leibeek die opnieuw wordt opengelegd is een van de nieuwe elementen in het groene dorpshart. Tegen de zomer van 2018 moet dat klaar zijn.

De inwoners van Hombeek hebben de voorbije maanden heel wat inspraak gekregen over hoe hun dorpshart er in de toekomst moet uitzien. Zaterdag werden de definitieve plannen voorgesteld. De belangrijkste krachtlijn die ongewijzigd bleef, is alvast dat het dorpsplein autovrij wordt gemaakt.

In de Diepestraat komt er een zone 30 en er wordt éénrichtingsverkeer ingevoerd in de Sint-Martinusstraat, waarbij je van de Hombekerkouter naar het Stationsplein kan rijden.

Nieuwe parkzone

In een nieuwe parkzone wordt de Leibeek over een lengte van zo’n 150 meter opnieuw opengelegd. Er komen twee bruggetjes over en in de beek zelf komen er stapstenen voor kinderen.

Een heet hangijzer voor velen was het opofferen van heel wat parkeerplaatsen rond de Sint-Martinuskerk. In de plannen worden er vijftien behouden. Wie zijn auto kwijt wil, zal die in het nieuwe dorpshart moeten achterlaten op het Stationsplein, waar het aantal parkeerplaatsen wordt uitgebreid van 31 naar 78.

Het stadsbestuur wil tegen de zomer van 2018 het nieuwe dorpshart openen. De werken gaan meer dan drie miljoen euro kosten.

Bron: www.gva.be/cnt/dmf20161015_02521313/hombeek-legt-leibeek-open-in-nieuw-g...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is