Mechelaars doen hun BEST

Op 18 mei 2017, over deze onderwerpen: Milieu en duurzaamheid

In Mechelen vond gisteren de eerste ophaling van de BEST-zak plaats. Dat is een nieuwe afvalzak voor boeken, herbruikbare elektro, speelgoed en textiel. De ophalers haalden in zowat de halve binnenstad 600 gele zakken op. Het merendeel van de spullen ligt een van de dagen al in de kringloopwinkel.

De BEST-zak is geen Mechelse uitvinding. In Londerzeel en Zemst bestaat hij al, met succes. Vandaar dat het initiatief nu wordt uitgebreid naar Kampenhout, Meise en dus ook Mechelen. In de Dijlestad trokken medewerkers van Kringwinkel Ecoso er gisterochtend voor het eerst op uit om met vier vrachtwagens BEST-zakken huis aan huis in te zamelen.

"Het gaat momenteel nog om een proefproject", zegt Rita Van den Bossche, voorzitter van afvalintercommunale Ivarem. "We stapten er graag mee in omdat we steeds op zoek zijn naar manieren om herbruikbare spullen uit het restafval te houden. Uit ervaring van de andere afvalintercommunales lijkt een inzameling van anderhalve kilo per inwoner haalbaar", zegt voorzitter Rita Van den Bossche (N-VA).

De ophaling moet de drempel naar de kringwinkel of het containerpark verlagen, zodat meer spullen kunnen worden hergebruikt. De eerste indruk is bij Ecoso positief. "Er zijn iets minder dan 4.000 zakken verdeeld, waarvan er ongeveer 600 gevuld weer zijn aangeboden. Ter vergelijking: in Londerzeel zijn er van ongeveer 7.500 bedeelde zakken maar 1.000 opgehaald", zegt Marie-Sofie Gyselen van Ecoso.

De inhoud is in Mecheln heel divers. "Er zit echt van alles in. Heel veel textiel en speelgoed, maar ook elektro en boeken."

De opgehaalde spulletjes worden nu gesorteerd. Goederen die voldoende kwalitatief zijn, belanden in de kringwinkels. "We spelen kort op de bal. Wat vandaag binnenkomt, wordt morgen in de winkel gezet", zegt Gyselen. Recupel zorgt voor de recyclage van defecte elektro.

Op 31 mei zal Ecoso de BEST-zakken in de tweede helft van de Mechelse binnenstad ophalen. In september volgt een herhaling van de inzameling. Vervolgens staat een evaluatie van het Mechelse proefproject op de agenda. "De Kringwinkels zijn een belangrijke schakel voor een duurzaam afvalbeheer. Herbruikbare spullen vinden een tweede leven bij de plaatselijke bevolking die er door de lage prijzen een financieel voordeel mee doet. We hopen dat dit project snel uitgebreid kan worden", reageert schepen van Leefmilieu Marina De Bie (Groen).

Kringwinkel Ecoso biedt momenteel een job en opleiding aan 150 mensen die, om uiteenlopende redenen, weinig of geen kansen hebben op de reguliere arbeidsmarkt.

Bron: www.hln.be/regio/nieuws-uit-mechelen/600-volle-zakken-mechelaars-doen-hu...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is