Bedenkelijke Begroting: knip- en plakwerk is schuldig verzuim tegenover de volgende generatie

Op 21 december 2022, over deze onderwerpen: Financiën

Materiële fouten in een begroting en de Open VLD, het is een klassiek huwelijk aan het worden. Ook in Mechelen stelde onze fractie meerdere van deze fouten vast. Straks een opsomming.

Dat het huidige stadsbestuur graag een fiscale trukendoos bovenhaalt is sinds de afgewende fusie met Boortmeerbeek voor iedereen duidelijk. Dat ze graag beroep doen op die trukendoos, mag niet verbazen. Mechelen is immers de laatste jaren kampioen in de categorie waar je vooral geen kampioen wil zijn: die van het lokaal bestuur met een onhoudbare stadsschuld. Op dit moment bedraagt die 257 miljoen euro. Dat betekent concreet een gemiddelde schuld per Mechelaar van 3.245 euro. De ranglijst van centrumsteden met de hoogste schuld voeren we alvast glansrijk aan...

Maar goed, we beloofden u een aantal concrete fouten in de Mechelse begroting. Een bloemlezing.

 

  • Het stadsbestuur blijft ontvangsten in de begroting plaatsen zonder enige zekerheid of de voorziene inkomsten van deze projecten ook effectief geïnd kunnen worden. We denken bijvoorbeeld aan de 2,6 miljoen van de verkoop van Lamot. Of twee keer een miljoen euro van de verkopen van de sporthallen aan de Winketkaai en de Donkerlei.
  • Men leent om… een lening te kunnen afbetalen. Een groot deel van de bullet-leningen* moet in de volgende twee legislaturen worden terugbetaald. Hier is momenteel echter geen buffer voor, waardoor men bijkomend moet lenen (met minder interessante rentevoeten) of minder kan lenen voor de werken die men nu naar de toekomst doorschuift. N-VA Mechelen merkt hierbij op dat de maximale leninglast voor het volgende meerjarenplan hiermee behoorlijk wordt ingeknipt. Zo moet men al 20 miljoen € incalculeren om aflopende leningen te betalen en zit men met een 10 miljoen € aan werken die uitgesteld (of geschrapt) worden.
  • Het streven naar een schuldniveau dat aansluit bij dat van andere centrumsteden (Stad Mechelen mikt op 4de hoogste schuld/inwoner), wordt niet gehaald. Een grondige analyse van welke uitgaven (investeringsgewijs en in lopende uitgaven) nodig, nuttig of overbodig zijn, ontbreekt. Zo wordt bij de lopende uitgaven enkel gekeken naar besparingen op bebloeming, huur machines, sfeerverlichting en economaatskosten.
  • Broodnodige investeringen worden dan weer uitgesteld of geschrapt. De heraanleg van straten, rioleringswerken en fietspaden, werken die nodig en nuttig zijn voor alle Mechelaars worden systematisch uitgesteld en verschillende verdwijnen zelfs helemaal van de planning. Door die werken uit te stellen, komen werken die voor de volgende legislatuur reeds gepland waren, in het gedrang met minder goed onderhouden openbare domeinen als finaal resultaat.
  • Bovendien blijven er tal van onzekerheden. Zo werden de investeringen van het meerjarenplan onvoldoende aangepast aan de stijgende inflatiekosten en werd er geen rekening gehouden met de oplopende kredietlasten.

Met een verhoging van de GAS-boetes en de Mechelse boetedrift, waarover u elders op deze site meer kan lezen, hoopt men de put te dichten op kap van de Mechelaar.

N-VA Mechelen meent dat een begroting zwaar in het rood afleveren onverantwoord is en de lasten gemakkelijkheidshalve doorschuiven naar een volgende generatie geen duurzaam beleid is. Wij betreuren het als fractie dat er geen begrotingsruimte is voor toekomstige crisissen en dat de schuldenlimiet duidelijk bereikt is door het huidige stadsbestuur onder blauwgroene vlag.

 

 

 

* Het 'bulletkrediet' is een aflossingsvrij krediet waarbij u het volledige kapitaalbedrag pas op het einde van de looptijd terug dient te betalen. Dit wil zeggen dat u maandelijks alleen de interest op de openstaande schuld betaalt. Op het einde van de lening zal u het geleende kapitaal moeten teruggeven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is