Marc Hendrickx: “Bedenkingen bij initiatief om elke identiteitscontrole centraal te registreren”

Op 11 juli 2017, over deze onderwerpen: Inburgering en Integratie, Veiligheid
politiecontrole

Eerste schepen Marc Hendrickx heeft bedenkingen bij het project in de politiezone Mechelen-Willebroek dat etnisch profileren tegen moet gaan. Dat werd maandag aangekondigd door burgemeester Somers (Open Vld). De agent moet elke identiteitscontrole aan de meldkamer melden, zeggen wie hij is, wie wordt gecontroleerd en de reden waarom. “Een gebrek aan vertrouwen in de eigen politiemensen”, vindt Hendrickx. Hij vraagt hierover een discussie ten gronde in de politieraad.  

“In het politie-college werd deze afspraak naar mijn weten immers helemaal niet gemaakt”, aldus Hendrickx. “Wel heb ik weet van de intentie om in het geval van overlast duidelijk in beeld te brengen wie de veroorzakers daarvan zijn. Vandaar ook de initiatieven om de politiemensen op de straat duidelijk te laten melden wie zij interveniëren, waarom en wat daarvan het resultaat kan zijn.” 

Rem op politiewerk

Hendrickx vreest dat de burgemeester met zijn initiatief het volstrekt onterechte beeld versterkt als zouden politiecontroles geïnspireerd zijn door racistische motieven. “Als bepaalde bevolkingsgroepen of jongeren oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitsstatistieken of vaker voor overlast zorgen, dan is het niet meer dan normaal dat zij ook vaker gecontroleerd worden”, aldus Hendrickx.

Bovendien zet de centrale registratie ook een rem op het politiewerk van de agent in de straat. “In bepaalde wijken wonen er nu eenmaal significant meer migranten dan in andere wijken. Moet de politie daar dan minder opreden, of in andere wijken net méér optreden om de cijfers in evenwicht te houden?”

Vertrouwen in lokale politie

N-VA Mechelen spreekt alvast duidelijk haar vertrouwen uit in de politiemensen van de zone Mechelen-Willebroek. Hendrickx is het daarbij volmondig eens met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon: “De regels zijn duidelijk, de deontologische code is er. We gaan ervan uit dat de politie weet wat ze moet doen en hoe ze zich moet gedragen. Er moeten weliswaar voldoende geijkte kanalen zijn waarlangs iemand die zich onheus behandeld voelt, verhaal kan halen. En als iemand buiten de lijnen kleurt, dan moet daarop worden ingegrepen.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is