N-VA Mechelen wordt Hartveilig

Op 5 september 2016, over deze onderwerpen: Welzijn
N-VA-fractie met AED-toestel

N-VA Mechelen wil de Dijlestad verder uitbouwen als Hartveilige stad en geeft zelf het goede voorbeeld. Na de aankoop van een automatische externe defibrillator (AED) door de lokale gemeenteraads- en OCMW-fractie, organiseert de afdeling nu ook drie opleidingen reanimeren. 

“We kochten met de zitpenning van de extra gemeenteraad in juli een AED-toestel aan. En in oktober organiseren we drie opleidingsmomenten reanimeren en defibrilleren. Op dit moment voldoet N-VA Mechelen al aan alle vereisten om een Hartveilige organisatie te zijn. Maar we willen ook anderen de kans geven de gratis opleiding te volgen”, zegt initiatiefneemster en N-VA-gemeenteraadslid Freya Perdaens. ”Iedereen - leden én niet-leden - is welkom om deel te nemen aan onze opleidingen op 24 of op 29 oktober, die op 17 oktober is al volzet. We vragen enkel om vooraf in te schrijven.” Meer informatie vind je op www.n-va.be/mechelen.

Goede voorbeeld

In Mechelen vind je op dit moment 26 geregistreerde AED’s. De meeste daarvan op locaties waar men alleen terecht kan tijdens de openingsuren. Bovendien zijn er in Mechelen geen Hartveilige sportclubs en slechts twee Hartveilige bedrijven. “Dat kan een pak beter”, vindt N-VA Mechelen. “Een AED op 6 minuten wandelafstand heen en terug vanop elke locatie is ideaal. Maar dat halen we nu bijlange niet. België is in de Europese klas geen goede leerling. Het zou mooi zijn als Mechelen het goede voorbeeld kon geven voor de andere steden en gemeenten.”

Label ‘Hartveilige organisatie’

Een deel van het probleem is het registreren van de AED’s en het aanvragen van het label ‘Hartveilige organisatie’ bij het Rode Kruis-Vlaanderen. “Er zijn verschillende scholen waar een AED aanwezig is, maar geen ervan staat geregistreerd op hartveilig.be”, weet Perdaens. “Ook sportclubs vragen maar zelden het label aan.”

Hartveilig wil de overlevingskans van een slachtoffer bij een hartstilstand vergroten én de eerste hulp capaciteiten van de bevolking vergroten. Dat gebeurt dus onder meer door zoveel mogelijk AED’s te plaatsen in steden, gemeenten, bedrijven en organisaties. Volgens cijfers van Rode Kruis-Vlaanderen krijgen dagelijks bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10 procent overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED, dan heeft het slachtoffer 60 à 70 procent overlevingskans.

De stad Mechelen toont alvast initiatief en wil op twee jaar 120 mensen opleiden. N-VA Mechelen doet daar dus graag een schep bovenop. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is