U bent hier
"Wij spreken hier geen Frans"
Het verhaal van de Luikse Laura werd in Wallonië op ongeloof onthaald. In de talrijke online reacties op het artikel in La Meuse worden de Mechelse flikken als halve Walenhaters afgeschilderd.
Het verhaal over de Luikse die sinds een paar maanden in Mechelen woont, werd op sociale media duizenden keren gedeeld.
Volgens de vrouw meldde ze zich in het laatste weekend van februari bij de Mechelse politie. Ze was net slachtoffer geworden van ernstig
intrafamiliaal geweld. "Ik was gewond en had schrik. Ik dacht dat ze me op het politiebureau zouden kunnen helpen en ik was van plan om klacht in te dienen.
Maar ze hebben hun plicht niet gedaan", legt ze uit.
"Ik heb eerst geprobeerd om in het Frans uit te leggen wat er gebeurd was. Maar een politieman vertelde me toen dat er in Mechelen geen Frans gesproken wordt. Ik heb toen mijn best gedaan in mijn beste Nederlands, maar hij verstond het niet. Ik woon nuwel in Mechelen, maar ik ben de taal nog aan het leren.
Toen ik hem uitlegde dat ik van Luik afkomstig ben, antwoordde hij dat ik daar dan maar klacht moest gaan indienen."
De vrouw was naar eigen zeggen serieus gewond aan het hoofd. "Ik durfde niet terug naar huis. Gelukkig kon ik bij een nonkel blijven slapen die in de buurt woont. Zijn vrouw heeft de wonde verzorgd en het bloed weggeveegd.
De dag nadien ben ik naar de politie in Luik geweest en heb ik mijn wonde laten nakijken."
Niet op de hoogte
Het opvallende voorval is niet bekend bij commissaris Maurice Dommicent van de Mechelse politie.
"Het is het eerste dat ik daar van hoor. Het is jammer dat de vrouw ons niet gecontacteerd heeft om er melding van te maken.
Dan hadden we op basis van concrete gegevens kunnen bekijken wat er eventueel mis is gegaan.
Onze mensen leveren normaal trouwens altijd ernstige inspanningen om mensen te helpen die het Nederlands niet machtig zijn. Wat er hier precies gebeurd is, weet ik niet", klinkt het.
Ook de Mechelse N-VA'er Marc Hendrickx (N-VA), die momenteel waarnemend burgemeester is in de Dijlestad, meent niet dat dit de algemene manier van werken is. "Als het effectief zo gebeurd is, dan is dit zeker niet de algemene attitude van de Mechelse politie.
We vragen aan onze politie en aan onze stadsdiensten om iemand die het Nederlands echt niet machtig is toch verder te helpen in een andere taal. In een stad als Mechelen, waar 125 nationaliteiten samenwonen, komt dat wel vaker voor. Natuurlijk kun je niet van elke politieman of elke ambtenaar verwachten dat ze vijf talen spreken. Maar dan kunnen ze nog altijd doorverwijzen naar een collega."
Hendrickx denkt dat het geen toeval is dat net de Waalse krant La Meuse met het sappige verhaal uitpakt. "Of het echt op deze manier gebeurd is, kan ik niet uitmaken.
Ik ken de grond van de zaak niet. Maar het hele verhaal lijkt me wel wat opgeblazen. Ik vind La Meuse een radicale anti-Vlaamse krant die geen kans onbenut laat om ergens een communautaire rel in te zien. Het is jammer dat onze stad nu hierdoor in een slecht daglicht komt in Wallonië."
"Ik vraag me trouwens af of je in elk Waals politiebureau altijd zou worden verdergeholpen in het Nederlands. De kans is reëel dat de inspanningen die wij in Mechelen leveren gemiddeld groter zijn."
MARC HENDRICKX WAARNEMEND BURGEMEESTER "Dit is zeker niet de algemene attitude van de Mechelse politie. Als het effectief zo gebeurd is."