Eerste vrouw ooit leidt mee gemeenteraad

Op 30 mei 2013

In het verleden werd de gemeenteraad in de Dijlestad traditioneel voorgezeten door de burgemeester, maar sinds de coalitiewissel begin dit jaar is met die gewoonte gebroken. Zo werd advocaat Chris Backx (N-VA) aangesteld als voorzitter van de raad. Als vervanger bij afwezigheid heeft hij begin april zijn partijgenote Danielle Van Neck aangeduid, en dat voor de hele bestuursperiode tot eind december 2018.

Die keuze is in meer dan een opzicht historisch te noemen. Van Neck zetelt namelijk nog maar een halfjaar in de gemeenteraad. In oktober vorig jaar werd ze voor het eerst verkozen. Bovendien is ze de eerste vrouw in de Mechelse geschiedenis die de gemeenteraad mag leiden. "Best wel een hele eer, en tegelijk een beetje spannend", zegt ze.

Dinsdag was het voor Danielle Van Neck de vuurdoop. Omdat voorzitter Back in het buitenland verblijft, werd de raadszitting door haar geleid. En dat ging behoorlijk vlot. "Mede dankzij de ondersteuning van ambtenaren zoals Gerrit Boschmans van bestuurlijk beheer. Ik bewonder die mensen om wat ze doen, om voor en na elke gemeenteraad alles tot in de details administratief af te handelen. Ik heb er veel aan gehad", vertelt ze.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is