Getalm in LAMOT-dossier kost stad tienduizenden euro's extra!

Op 21 april 2009

Volgende week staat op de gemeenteraad de eindafrekening van de renovatie van het Brouwgebouw LAMOT gepland (punt 38), "een bespreking die zeker tot hoogoplopende discussies zal leiden", weet N-VA gemeenteraadslid Marc Hendrickx.
 
Het getalm in dit dossier kost de stad tienduizenden euro extra, om nog maar te zwijgen over de inmiddels al veelbesproken meerprijs aan en van verrekeningen allerhande, meerwerken, enzomeer (waardoor het oorspronkelijke prijskaartje voor het project, het toewijzingsbedrag van 4,4 miljoen euro, meer dan verdubbelde (sic)).

De aannemer (de firma WILLEMEN) heeft in opdracht van de bouwheer (de stad Mechelen) het project "LAMOT" uitgevoerd. Tussen bouwheer en aannemer is discussie ontstaan over de afwerking en de definitieve eindafrekening van de voormelde werken.. Om uit de impasse te geraken werd er op 20/02/2008 een expert-bemiddelaar aangesteld om tussen partijen tot een overeenkomst te kunnen komen, met als uitdrukkelijke opdracht dit te doen voor uiterlijk 01/06/2008.
 
Gelet op de complexiteit van het dossier en de veelvuldige besprekingen die darvan een gevolg waren, vroeg de expert-bemiddelaar uitstel voor het neerleggen van zijn verslag.
 
In dat verslag dat nu neerligt, lezen we dat er weliswaar diverse gesprekken waren tussen partijen en de expert-bemiddelaar, doch dat dit allemaal veel te lang aansleepte en dat er veel te veel tijd overheen ging, zodat de toelichting van het eindrapport (aan het College van Burgemeester en Schepenen) pas kon op 20/03 ll. (inmiddels ook al een maand geleden).
 
Hierdoor zijn de door de stad te betalen verwijlintresten opgelopen tot inmiddels reeds meer dan 400.000,- euro, toch niet niets !  Met andere woorden: had men wat voortvarender geweest, zeker het afgelopen jaar, dan was alvast deze post niet zo hoog opgelopen. Of in nog andere woorden: de stad had er als partij alle belang bij om voortgang in het bemiddelingsdossier te bewerkstelligen of daar op aan te dringen, de andere partij wegens de lopende intresten niet!
 
"Het is mijn taak als gemeenteraadslid de financiën van de stad te controleren, en de uitvoerende overheid (het College van Burgemeester en Schepenen) bij mank lopende werking op de vingers te tikken", zegt Marc Hendrickx. "Mijn besluit is dan ook dat in dit gigantische dossier, waarin er al zoveel geld is verbrast en verloren gegaan, de opvolging veel te veel te wensen over liet, een bedenkelijke fout dewelke nog maar eens tienduizenden euro  extra kost aan de Mechelse belastingbetaler!" besluit Hendrickx.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is