Lokale stratego voor beginners

Op 7 maart 2012
De N-VA zou bij de gemeentelijke verkiezingen de lokale thema's verloochenen? Integendeel, zegt MARC HENDRICKX. Wij rekenen op standvastige pionnen, die niet gewoon opkomen waar de partijtop hen neerpoot.

Volgens mijn Mechelse stadsgenoten Bart Somers (Open VLD) en Kristof Calvo (Groen) tracht de N-VA de gemeenteraadsverkiezingen te ‘kapen' (DS 6 maart). Als zij roepen om een debat over de lokale verkiezingen, neemt deze trotse Maneblusser graag de handschoen op.

Om te beginnen zijn de traditionele partijen slecht geplaatst om de lof te zingen van het gemeente als uniek politiek model. Het veroordelen van ‘tactische nationale spelletjes' op de kap van de gemeenten klinkt uit hun mond bijzonder gratuit. Zo doet de manier waarop Open VLD, SP.A, Groen en CD&V de voorbije jaren met poppetjes over de Vlaamse landkaart schoven, denken aan een cynisch spelletje Stratego. Bekende figuren werden om louter politieke redenen geposteerd in gemeenten waar ze amper voeling mee hadden. Zo is uitgerekend Kristof Calvo letterlijk en figuurlijk een ‘groene' Mechelaar, die amper drie jaar geleden in onze stad opdook. De man die nu zijn Mechelse verbondenheid in de krant meent te moeten uitschreeuwen, verliet zijn geboortestad Willebroek omdat die naar eigen zeggen ‘politiek oninteressant' was. De SP.A parachuteerde dan weer de Limburgse Caroline Gennez in Mechelen om orde op zaken te stellen. Open VLD presteerde het zelfs om Annemie Turtelboom in Antwerpen aan te kondigen nog voor ze er een huis had.

De N-VA koos er heel bewust voor om daar niet aan mee te doen. Onze lijsten worden gedragen door lokale mensen. Bart Somers kan getuigen dat ondergetekende als geboren Mechelaar er al twaalf jaar gemeenteraadslid is. De honderden lokale N-VA-mandatarissen en duizenden N-VA-kandidaten op onze lijsten zijn net als ik met maar één ding bezig: van hun gemeente een nog betere plek maken om te leven. In Mechelen hebben we al vijf lokale vormingscongressen georganiseerd om samen met experts en stadsgenoten ons unieke Mechelse verhaal te schrijven. Ik wil het de andere partijen nog zien doen. Cynische politieke stratego laten we graag over aan de mensen die er ervaring mee hebben, zoals Bart Somers zelf.

Potpourri

Een tweede, al even gratuite beschuldiging is dat de N-VA bang is van het lokale debat en daarom maar een nationale campagne aanzwengelt. Kan iemand mij uitleggen wat de politieke monsterverbonden in Mechelen, Tongeren, Antwerpen of Gent te maken hebben met lokale visie of overtuiging? Overal klitten de machtspartijen aaneen uit angst voor de N-VA. Ze gaan nog liever op in een kleurloze potpourri dan hun eigen verhaal te brengen. Bart Somers, die zich voor drie gemeenteraadsverkiezingen met evenveel verschillende kartels aan de Mechelaars presenteerde, is wel heel slecht geplaatst om nu iemand te verwijten ‘geen eigen verhaal' te durven brengen in zijn gemeente.

Voor Somers en Calvo moeten burgemeesters zich blijkbaar vooral schikken naar de beslissingen die in Brussel worden genomen en voorts niet te veel mekkeren. Voor de N-VA begint verandering bij de basis. Bij gewone mensen die zeggen: ‘genoeg'. Democratie wordt van onderuit opgebouwd, niet van bovenaf opgelegd. Daarom zijn de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 van cruciaal belang. Lokaal kunnen wij werk maken van een gezond en sterk sociaal weefsel, daar kunnen wij individuen de vrijheid geven om zich te ontplooien, daar kunnen wij vorm geven aan een levendig gemeenschapsgevoel. Voor ons is de gemeentelijke autonomie, de gemeentelijke democratie en de lokale vrijheid essentieel.

De voorbije maanden heeft de N-VA vijf inhoudelijke congressen georganiseerd waar duizenden lokale bestuursleden gemeentelijke thema's als mobiliteit, milieu en energie, ruimtelijke ordening, onderwijs en seniorenbeleid uitdiepten. De N-VA-afdelingen werken nu aan hun lokaal verkiezingsprogramma. Op 14 oktober zal de N-VA in elke Vlaamse gemeente een sterk en uniek lokaal verhaal brengen. Een verhaal van nieuwe mensen, die aan niemand schatplichtig zijn en hun gemeente op de eerste plaats zetten. Dat de machtspartijen daar doodsbang voor zijn blijkt overduidelijk uit deze krampachtige maar o zo doorzichtige aanval van mijn stadsgenoten. De N-VA heeft dat soort spelletjes niet nodig. Wij gaan uit van onze eigen kracht. De kracht van verandering.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is