Somers en Salmi zetten Mechelaars tégen elkaar op

Op 13 juli 2007

Het is niet de eerste keer…

Gedurende 6 jaar heeft de vorige coalitie getracht in Mechelen een nieuw en beter beleid rond integratie ingang te doen vinden. We noemden dit SLIM: Samen Leven In Mechelen. Gedurende 6 jaar heeft CD&V/N-VA samen met onze toenmalige coalitiepartners de mensen in Mechelen gestimuleerd om elkaar te ontmoeten, verenigingen gestimuleerd om met elkaar samen te werken, buurten gestimuleerd om met elkaar in dialoog te gaan. Dit beleid begon zijn vruchten af te werpen, en positief af te stralen op Mechelen. Stilaan won het idee veld dat het kotjesdenken, het wij-zij denken en vooral het wij-zij financieren geen enkele zin en vooral geen enkele toekomst heeft.De paarse Mechelse coalitie stimuleert echter opnieuw volop het "wij-zij"-denken tussen allochtonen en autochtonen. Reeds op de gemeenteraad van de maand mei 2007 bleek dit, toen een subsidiereglement werd goedgekeurd dat middelen ter beschikking stelt van "verenigingen van allochtonen" (zo worden deze verenigingen letterlijk genoemd). Jammer, zeker op een moment dat vele stappen vooruit gezet zouden kunnen worden om het samenleven in Mechelen écht te bevorderen.

Maar het gaat steeds verder.

Ook vandaag blijkt deze verouderde "wij-zij"-aanpak opnieuw uit de inhoud van de triomfantelijke persberichten van schepen Ali Salmi. Rond werkgelegenheid wil hij 2 "wij-zij"-maatregelen, Somers en co volgen blind.

  1. Mechelse jongeren mogen niet langer een vakantiejob krijgen op basis van hun geschiktheid voor de job. Hét criterium is vanaf nu blijkbaar "afkomst".
    50% (inderdaad, de hélft) van de jobstudenten moet van allochtone origine zijn.
  2. 10% van de reguliere ambtenaren moet van allochtone origine zijn.

Laat één ding duidelijk zijn: met de doelstelling op zich (meer allochtone Mechelaars aan het werk krijgen) hebben we geen enkel probleem, wel integendeel. We zouden dergelijke percentages volmondig toejuichen mochten ze spontaan en zonder discriminatie van de autochtone Mechelaars tot stand komen.

Ali Salmi ziet het echter anders: \'Het tijdperk van de vrijblijvende nobele bedoelingen en idealen is voorbij. Ik wil actie voor de Mechelse allochtonen.\'
Paars Mechelen zet mensen tegen elkaar op.

Ali Salmi en paars Mechelen vervallen dus in hun vroegere uitgangspunten die al zoveel kwaad gedaan hebben, ook voor de allochtone Mechelaars. Zijn uitgangspunt: duw één groep in de slachtofferrol (de allochtonen), en stel de andere groep (de autochtonen) verantwoordelijk voor alles wat er mis loopt. En geef vervolgens de "slachtoffers" een voorkeursbehandeling.

Resultaat? Iedereen gegarandeerd boos op elkaar. Ten bewijze: er werd zelfs al een klacht ingediend wegens racisme door een Mechels advocaat. Ongezien. Slechte punten dus voor een slechte coalitie, die ons hopelijk niet te snel leidt tot een slecht samenleven in Mechelen.

Een actief beleid ipv irritante regelneverij

Wij pleiten daarentegen voor een positievere en actievere aanpak. Een beleid met niet alleen actie voor, maar ook actie van en met de allochtone en de autochtone Mechelaars. Een actief beleid, in samenspraak met iedereen, en ten voordele van iedereen, ipv deze irritante regelneverij die mensen tegen elkaar op zet.

Mogelijkheden genoeg. Zo staan in de directe omgeving van Mechelen honderden jobs te wachten op jonge mensen (gisteren nog werden de aantallen open vacatures op de luchthaven van Zaventem aangeklaagd). Jonge (ook allochtone) Mechelaars daar naartoe leiden, dát zou pas een bijdrage zijn voor meer werk en meer gelijkheid. Maar daar nemen Somers, Gennez en Salmi geen initiatieven toe. Integendeel, zij blijven steken in het oubollige wij-zij denken, met schuldigen en slachtoffers.

De enige duurzame oplossing is nochtans jonge mensen te activeren op basis van hun kwaliteiten en troefkaarten, en niet op basis van een kunstmatige voorkeursbehandeling. Dat men daar eerst werk van maakt, in plaats van opnieuw bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten met quota en allerlei kunstmatige maatregelen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is