Stadsbestuur Mechelen toch verantwoordelijk voor bouwvallige voetgangersbrug

Op 19 oktober 2011

De bouwvallige wandelbrug (in de volksmond de passerelle, nvdr.) werd na een ongeval op vrijdag 8 april 2011 gesloten. De 16-jarige Stéphane Cantalupi maakte toen een bijna dodelijke val van meer dan zes meter. Een reling had het begeven onder zijn gewicht, maar uiteindelijk kwam hij er met twee gebroken polsen nog goed vanaf. Achteraf bleek een constructiefout aan de basis van het ongeval te liggen.

Gemeenteraadslid Marc Hendrickx (N-VA) stuurde een vraag naar Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) om te achterhalen wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van de brug: de dienst Waterwegen en Zeekanaal of de stad Mechelen. 'Een half jaar geleden legde burgemeester Somers (Open VLD) de verantwoordelijkheid voor het gebrek aan onderhoud bij Waterwegen en Zeekanaal. Uit het antwoord van de minister blijkt echter dat de eigenaar van de brug, de stad Mechelen, moet instaan voor het onderhoud. Bovendien werd de stad door Waterwegen en Zeekanaal in 2009 al gewezen op diverse gebreken aan de brug.'

Volgens Bart Somers is de stad inderdaad aansprakelijk, maar heeft hij dat ook nooit ontkend: 'Tijdens de gemeenteraad op 26 april heb ik Marc Hendrickx al een antwoord gegeven. Na een inspectierapport van Waterwegen en Zeekanaal hebben wij de brug in februari 2010 eerst afgesloten en daarna hersteld. In juni 2010 werd ze weer opengesteld. Het mankement dat aan de basis lag van het ongeval stond niet in dat rapport en er kan ons dus geen grove nalatigheid ten laste worden gelegd. Het gaat hier om een 'verborgen gebrek', de reling was namelijk onvoldoende verankerd. Het ongeval werd aangegeven bij onze verzekeraar Ethias, maar er loopt geen gerechtelijke procedure. Momenteel is de brug afgesloten en in de toekomst wordt ze definitief afgebroken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is