Toelichting bij ontnemen bevoegdheden Wim Jorissen

Op 16 juli 2015

De ontwikkelingen van de afgelopen weken binnen onze afdeling en binnen het college van schepenen en burgemeester roepen bij velen vragen op.

Wij wensen als afdeling graag een korte toelichting te geven bij de genomen beslissingen.

 

Na de Facebookpost van Wim Jorissen n.a.v. de gemeenteraadszitting van 23 juni ontstond een conflictsituatie. Niet alleen binnen onze eigen afdeling, maar ook in het schepencollege en zelfs bij de stadsadministratie liepen de gemoederen hoog op.

In de weken/dagen die daarop volgden, werden meerdere pogingen gedaan om de situatie op te lossen. Het mocht echter niet baten, Wim Jorissen weigerde woorden terug te trekken, of zelfs maar te nuanceren om de spanningen te verminderen.

 

Bij gebrek aan een compromisvoorstel, waren wij genoodzaakt drastische maatregelen te nemen om het vertrouwen van onze coalitiepartners te herstellen. Op advies van het nationaal partijbestuur formuleerden wij het advies aan het college van schepenen en burgemeester om Wim Jorissen zijn bevoegdheden te ontnemen.

 

Later die week oordeelde de nationale partijtop dat deze en eerdere feiten samen van die aard waren om een tucht- en verzoeningscommissie samen te roepen. Een dergelijke commissie oordeelt of een schorsing of uitsluiting als partijlid nodig is.

Deze commissie hoorde naast leden van het afdelingsbestuur ook Wim Jorissen. Op basis van de verklaringen en feiten, oordeelde de tucht- en verzoeningscommissie om onmiddellijk over te gaan tot de uitsluiting van Wim Jorissen als partijlid. Tegen deze beslissing kan de betrokkene nog beroep aantekenen.

 

De spanningen sleepten echter al langer aan dan de afgelopen weken. Begin 2013 stelde de Mechelse gemeenteraad Wim Jorissen aan als schepen tot eind 2015. Daarna zouden zijn bevoegdheden intern overgedragen worden. Door te verkondigen dat hij 6 jaar schepen zou blijven omdat hij zichzelf onvervangbaar vindt, veroorzaakte hij al geruime tijd conflicten tussen de schepenen en het afdelingsbestuur.

 

De deloyaliteit die Wim Jorissen verweten wordt heeft daarenboven weinig te maken met zijn vragen bij de procedure van de aanbestedingen, dan wel met zijn houding tegenover het afdelingsbestuur, zijn collega-schepenen en de stedelijke administratie.

 

Hoewel wij betreuren dat wij als afdeling genoodzaakt waren dergelijke drastische maatregelen te treffen, bleef er ons weinig keuze.

Wij zullen nu alles in het werk stellen om samen de blik op de toekomst te richten. En wij geloven dat we met de herverdeling van de bevoegdheden Economie, Sociale Economie en Werk naar Katleen Den Roover, onze ploeg in het stadsbestuur enkel maar versterkt hebben.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is