"Aantal plaatsen in freinetschool is beperkt, in andere scholen geen capaciteitsprobleem"

Op 10 april 2018, over deze onderwerpen: Onderwijs
kleuterklas

Vandaag berichtten de media dat ouders twaalf dagen hadden moeten kamperen om hun kleuter te kunnen inschrijven in de Mechelse freinetschool. Mechels schepen van Onderwijs Marc Hendrickx reageert genuanceerd.

"Voor de betrokken ouders is dit natuurlijk allerminst een prettige zaak. Maar voor het freinetonderwijs is het aanbod in Mechelen erg klein: er zijn twee vestigingsplaatsen met in totaal 33 plaatsen in de onthaalklas geboortejaar 2016. Door de voorrang voor broers en zussen resten er nu nog 15 vrije plaatsen. Dit is echter een uitzonderlijke situatie."

95 procent in school van eerste keuze

Op voorhand kamperen is in Mechelen normaal gezien niet nodig. In elke school is er plaats voor ieder kind. Meer zelfs: 95 procent van de kinderen kan naar een school van de eerste keuze. "Dat komt onder meer omdat wij onze capaciteitsproblematiek zeer goed managen en opvolgen. We weten aan de hand van bevolkings- en nataliteitscijfers perfect in welke wijk er zich wanneer capaciteitsproblemen zouden kunnen stellen."

Dat geeft bijvoorbeeld aanleiding tot bijbouwen of inplannen van schoolgebouwen waar nodig. Zo kende de Vlaamse overheid aan Mechelen de voorbije vier jaren 20 miljoen euro extra toe voor het beheersbaar houden van de capaciteitsproblematiek, bovenop de gewone middelen die de netten voorzien voor scholenbouw.

Schrijf je kind tijdig in

"Daarnaast maken wij de ouders erop attent om tijdig een bewuste schoolkeuze te maken. Op basis van het inschrijvingsdecreet hebben de onderwijspartners in samenwerking met het Lokaal Overleg Platform (LOP-basisonderwijs Mechelen / Bonheiden / Sint-Katelijne-Waver / Zemst) concrete afspraken gemaakt met betrekking tot de inschrijvingen voor het schooljaar 2018-2019. Daartoe is onder meer opnieuw een overzichtelijke informatiebrochure opgesteld", vervolgt Hendrickx.

Onder de titel 'Kleintjes worden snel groot. Is je kind geboren in 2016? Kies NU al een school!' geeft die brochure alle informatie in verband met inschrijvingen voor het schooljaar 2018-2019. Ook kunnen ouders zich informeren via de website van stad Mechelen, op www.mechelen.be/schrijf-je-kind-tijdig-in-op-school.

"Het is duidelijk dat de stad Mechelen, samen met het LOP en andere partners, er alles aan doet opdat de grote meerderheid van de ouders terechtkan in de school naar keuze. Wij zetten ons dan ook dagelijks in om dat cijfer van 95 procent minimaal te blijven halen", besluit Hendrickx.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is