Met ‘School in zicht’ streven we sociale en etnische mix in het basisonderwijs na

Op 20 november 2017, over deze onderwerpen: Inburgering en Integratie, Onderwijs

Al sinds 2014 ondersteunt de stad Mechelen ‘School in zicht’. Met dit onderwijsproject wil ze van zogeheten concentratiescholen terug diverse buurtscholen maken die qua leerlingenpopulatie hun wijk weerspiegelen. 
 
Docente Onderwijskunde Griet Vanwynsberghe (Vives) ging in een doctoraat voor het Centrum voor Onderwijseffectiviteit en -Evaluatie van de KU Leuven bij ruim 10.000 leerlingen na wat de effecten zijn van iemands keuze voor een welbepaalde basisschool en welke gevolgen dat heeft op lange termijn. De docente kwam tot de constatatie dat een leerling die naar een zogeheten concentratieschool gaat, op verdere termijn hiervan geen nadeel ondervindt. Het Vlaams onderwijsproject ‘School in zicht’ sluit hierbij volkomen aan.    

In Mechelen biedt ‘School in zicht’ Mechelse jonge ouders de kans om zich een eerlijk beeld te vormen van de deelnemende kleuter- en basisscholen in hun woonbuurt. De bedoeling is Mechelse gezinnen vrijblijvend met elkaar in contact brengen. Zij kunnen mekaar ontmoeten tijdens de infoavond, samen de scholen bezoeken tijdens de openschooldagen en desgewenst nadien beslissen om met een groepje voor dezelfde buurtschool te kiezen. De openschooldagen van ‘School in zicht’ vinden plaats in het voorjaar tijdens gewone lesdagen, zodat ouders een unieke kijk bekomen op de dagdagelijkse klaswerking. Per openschooldag kunnen ouders één, twee of drie scholen bezoeken.

“’School in zicht’ is een project dat wij vanuit de stad Mechelen graag ondersteunen. Het is drempelverlagend opgebouwd rond drie pijlers : (kansrijke) ouders informeren en samenbrengen, basisscholen bewust maken van de meerwaarde van een sociale en etnische mix voor hun leerlingen en concentratiescholen evenals ouders begeleiden na instroom van kansrijke ouders in de school. Zoals blijkt uit de doctoraatsthesis van docente Onderwijskunde Griet Vanwynsberghe mogen zogeheten gekleurde concentratiescholen mensen niet afschrikken, integendeel. ‘School in zicht’ draagt alleszins bij tot een harmonieuze samenleving van jongs af en deze gezonde mix blijven wij als stadsbestuur in Mechelen absoluut nastreven”, verduidelijkt schepen van Onderwijs, Diversiteit en Integratie Marc Hendrickx (N-VA).


Voor alle info: zie de zopas vernieuwde website www.schoolinzicht.be/mechelen

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is