Nele Poppe en Frank Hellemans: “Degene met het grootst aantal stemmen mag zetelen”

Op 3 juli 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018

Mechelaars Frank Hellemans (60) en zijn echtgenote Nele Poppe (60) delen niet alleen hun liefde voor elkaar, maar ook die voor de Vlaamse zaak. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober staan ze samen op de N-VA-lijst.

Frank Hellemans is leerkracht sinds 1980. Het grootste deel van zijn carrière is hij al aan de slag als docent in de Thomas More Hogeschool. “Mijn lievelingsvak is 'geschiedenis van de media'. Dat heb ik ook nog gegeven aan Freya ( Perdaens, red.), die nu onze lijst trekt. Toen merkte ik al dat ze flamboyant is en heel gepassioneerd kan zijn”, vertelt Frank.

Het is de eerste keer dat hij zich out op politiek vlak. “Toen ik voor Knack nog literatuur recenseerde, lag dat moeilijker”, stelt hij. De docent heeft op de lijst de tiende plaats gekregen. Zijn echtgenote Nele Poppe, net met pensioen, staat 25ste. “Dat onze namen in de kolommen op het stemformulier naast elkaar staan, vind ik best wel een romantisch detail”, merkt Frank op. Vrouwlief is al langer actief bij de N-VA. Zij werkt als vrijwilliger op het secretariaat en ze is ook al zes jaar bestuurslid van de lokale afdeling. “Ik ben enorm Vlaams voelend”, zegt ze. Dat is voor een stuk te verklaren door het verleden van haar familie. “Mijn beide ouders werden vervolgd voor collaboratie. Mijn vader zat krijgsgevangen. Tot hij door een Duitse officier werd opgemerkt omwille van zijn talenkennis. Daar heeft hij een zware prijs voor betaald”, vertelt Nele.

Meteen kandidatuur ingediend
Heel haar leven was de Mechelse trouw aan de Volksunie. “En nu aan de N-VA. Vooral dat Nieuw-Vlaamse vind ik belangrijk”, zegt de kandidate. Frank treedt haar bij. “Durven vernieuwen. Zoals een jonge vrouw op de eerste plaats zetten. Zou het niet mooi zijn als Mechelen eindelijk eens een vrouwelijke burgemeester heeft?”

Nele staat op de lijst omdat eerste schepen Marc Hendrickx het haar vroeg. “Ik heb meteen mijn kandidatuur ingediend. Naarmate de verkiezingen dichterbij kwamen, was de partij op zoek naar goede kandidaten. Zo heb ik het aan Frank gevraagd omdat ik tijdens discussies vaststel dat hij recht voor de raap is en ik ook merk dat hij N-VA een heel warm hart toedraagt”, vertelt Nele.

Dat man en vrouw samen opkomen, kan volgens de wet overigens perfect. Samen zetelen, is een ander paar mouwen. Dat mag niet. “We hebben afgesproken dat degene met het grootste aantal voorkeurstemmen mag zetelen”, reageert Frank. Al is het voor Nele een uitgemaakte zaak. “Ik vind dat Frank moet zetelen. Hij heeft daar de flair voor en hij is inhoudelijk sterk”, zegt ze.

Haar echtgenoot engageerde zich de voorbije zes jaar door Mechelen Actief in Cultuur (MAC) mee te adviseren. “Ik heb de cultuurwerking in Mechelen van binnenuit leren kennen. De hardware met de gebouwen is er, maar met de software en de mensen kan het veel beter. Daar is drastisch op bespaard. De huidige burgemeester is een goede bouwpromotor, maar Freya en de N-VA hebben het voor mensen. Zij zou een geweldige peoplemanager zijn”, zegt Frank nog.

 

Bron: Gazet van Antwerpen, 3/07/2018

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is