Schepen Marc Hendrickx : “Mechelen zet al jarenlang voluit in op participatie van allochtone ouders in scholen”

Op 6 maart 2017, over deze onderwerpen: Inburgering en Integratie, Onderwijs
Marc Hendrickx

Vandaag luidde Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) in de media de alarmbel over het engagementsgebrek van allochtone ouders naar scholen toe. Volgens de minister betonen allochtone ouders van de tweede generatie in ons land te weinig interesse voor participatie, kunnen ze zich vaak niet uitdrukken in het Nederlands en hebben ze ook niet de bereidheid om Nederlands te leren, wat nefaste effecten op hun kinderen heeft. 
        
“Minister Crevits heeft volkomen gelijk wanneer ze stelt dat het onder de knie hebben van de Nederlandse taal onontbeerlijk is om in Vlaanderen goed te integreren”, meent de Mechelse schepen van Onderwijs, Diversiteit & Integratie en Vlaams parlementslid Marc Hendrickx. “In Mechelen zetten wij al jaren voluit in op kennis van het Nederlands bij àlle Mechelaars. Als op en top Vlaamse centrumstad is dit één van de topprioriteiten die zijn opgenomen in ons stadsbestuursakkoord. Scholen vormen hierbij een belangrijke partner. Kennis van de Nederlandse taal is heel belangrijk om een opleiding tot een goed einde te brengen en de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Daarom zetten we maximaal in op taalonderricht voor jongeren en hun ouders”, zegt schepen Marc Hendrickx. 

Meerdere onderwijsondersteunende projecten
Ook inzake bevordering van ouderparticipatie op school gebeurt er vanuit de stad Mechelen onderwijsondersteuning. “Zo onder meer worden allochtone ouders via het project ‘School en ouders’ (de vroegere ‘moedergroepen’) op positieve wijze in contact gebracht met de school van hun kinderen. Per jaar voorziet de stad € 65.500 subsidies, verdeeld over meerdere basisscholen. Dit stadsproject bevordert bij directie en leerkrachten de kennis over de leefwereld van maatschappelijk kwetsbare gezinnen, wat de dialoog beslist ten goede komt.

Moeilijker bereikbare allochtone gezinnen krijgen thuis bezoek om hen te overtuigen van het belang om zich meer daadwerkelijk te engageren in het schoolgebeuren. Ook het kleuterparticipatieproject ‘Schoolstart’ tracht proactief kleine kinderen zo snel mogelijk de stap naar de kleuterschool te laten zetten.

Een opvoedingsassistent in basisschool De Abeel wordt ingeschakeld bij het project ‘ouderbetrokkenheid’ van vzw J@m en het Agentschap Integratie en Inburgering met als doel ouders meer te betrekken bij de huiswerkbegeleiding die door de kinderwerkingen vzw J@m worden aangeboden.

Met stadsondersteuning van € 25.000 kan het Centrum voor Basiseducatie Open School de kloof tussen anderstalige ouders en de school verkleinen en het communicatiebeleid aanpassen aan de specifieke noden van anderstalige ouders. En ook nog faciliteert de stad Mechelen momenteel drie werkgroepen (‘betrokkenheid/participatie van ouders’, ‘welbevinden’ en ‘segregatie in het onderwijs’) met als streefdoel deze zomer een gezamenlijk actieplan uit te rollen”, aldus nog schepen Marc Hendrickx.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is