Vlaamse ministers roepen scholen op om infrastructuur te delen

Op 8 november 2017, over deze onderwerpen: Onderwijs, Sport
Vlaams minister van Sport Philippe Muyters

Hoog bezoek in het Busleyden Atheneum – Campus Caputsteen vanmorgen. De Vlaamse ministers voor Sport en Onderwijs, Philippe Muyters en Hilde Crevits, deden er een oproep aan alle scholen om hun sportinfrastructuur meer te delen.

Vorig jaar deden de ministers al eens zo’n oproep aan de scholen om hun sporthallen ook open te stellen voor lokale sportclubs. Ze konden hiervoor een mooie subsidie krijgen, omdat zaken als de belijning vaak niet voldoen in sport- en turnzalen van scholen of ze moeilijk te bereiken zijn buiten de schooluren. Maar liefst 159 scholen dienden een dossier in, waarvan er 53 ook daadwerkelijk een subsidie kregen van de Vlaamse regering om hun sportinfrastructuur aan te passen en te delen met de buurt.

“We moeten een school zien als het centrum van een gemeenschap”, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Voor nieuwe scholen is het delen van sportinfrastructuur met lokale sportclubs nu al verplicht, maar we willen ook zo veel mogelijk bestaande scholen overtuigen. Want het delen van sportaccommodatie brengt mensen samen. Daarnaast is het ook kansenbevorderend voor kinderen in een kwetsbare thuissituatie. Zij kunnen op dezelfde plek als waar ze school lopen, ook naar de sportclub. Voor de scholen vormt de verhuur van hun sportzaal ook voor een extra inkomstenbron.”

“Sportinfrastructuur delen is een win-winsituatie”

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) is tevreden met het grote succes van de eerste oproep: “Het maakt duidelijk dat er een grote interesse bestaat bij de scholen én de sportclubs om samen te werken. Nog steeds merken we dat veel sporthallen zo goed als altijd volzet zijn en er dus eigenlijk een plaatstekort is voor de sportclubs. Daarom is het belangrijk dat scholen hun infrastructuur kunnen openstellen. Dat zorgt voor een win-winsituatie.

Scholen die een dossier willen indienen kunnen dit tot februari 2018. Daarna volgt een evaluatie van de dossiers en de projecten en een verdeling van de zes miljoen euro subsidies. “Dat is meer dan een verdubbeling van het bedrag van vorig jaar. We hopen dan ook dat we hier opnieuw heel wat infrastructuur mee kunnen verbeteren en uiteindelijk openstellen”, zegt Muyters.

Nieuw dit jaar is dat iedere school die een dossier wilt indienen, verplicht over een AED-toestel moet beschikken. Daarnaast kunnen nu ook Hogescholen en Universiteiten meedoen en kan een school er ook voor kiezen haar zwembad te delen. Het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid (ISB) zal de scholen helpen bij het opstellen van dit dossier.

Busleyden Atheneum: “Door subsidie kunnen we huurprijs verlagen”

Eén van de 53 scholen die na de eerste oproep een subsidie kreeg was het Busleyden Atheneum – Campus Caputsteen. Zij kunnen door deze subsidie van de Vlaamse overheid hun verouderde verwarming vernieuwen. “Want samen met de bereikbaarheid van onze sporthal, vormde de energiekost de grootste hindernis voor het openstellen ervan”, vertelt directrice Katie Steemans. “Maar door deze vernieuwingen kunnen we onze sportzaal nu aan een lagere prijs verhuren. Die huurinkomsten gebruiken we overigens voor de aankoop van nieuw en moderner sportmateriaal. Momenteel zijn er al drie organisaties die onze sportzaal gebruiken en in de toekomst willen we graag 700 uur extra gebruik per jaar van onze infrastructuur realiseren.”

Bron: www.radioreflex.be/2017/11/08/ministers-roepen-scholen-op-sportinfrastru...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is