Mechelen start met pop-upklas voor jonge asielzoekers

Op 13 april 2016, over deze onderwerpen: Inburgering en Integratie, Onderwijs

 

Op de Nekker-site in Mechelen werd begin deze week een pop-upklasje voor anderstalige asielzoekers en nieuwkomers geïnstalleerd. Jonge asielkinderen tussen 2,5 en 12 jaar uit het nabijgelegen noodopvang-centrum kunnen er tijdelijk terecht voor een taalbad Nederlands.

De kinderen kunnen er ook alvast wennen aan een schoolritme. De pop-upklas is een initiatief van het Gemeenschapsonderwijs, het Katholiek Onderwijs en de Stad Mechelen.

“De opzet van de pop-upklas is vergelijkbaar met die van een OKAN (Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers). We richten ons tot kinderen in het noodopvangcentrum in Mechelen die het Nederlands onvoldoende machtig zijn. Momenteel gaat het om 12 kleuters en kinderen die in het centrum verblijven. Dankzij de lessen van meester Joren en juf Katrien zullen zij beter in staat zijn om in een basisschool les te volgen en deel uit te maken van een klas”, zegt Willem Mestdagh, coördinator van de pop-upklas. In totaal kunnen er 30 kinderen les volgen.

Dagindeling van gewone school
De Mechelse onderwijspartners klopten al enkele maanden geleden aan bij het stadsbestuur met de vraag om kinderen uit het opvangcentrum eerst in groep een taalbad te geven, alvorens hen te verspreiden over de Mechelse basisscholen. Het stadsbestuur is deze vraag blijven steunen en begin deze week is de klas van start gegaan. “We volgen de dagindeling van een gewone school. Zo raken de kinderen vertrouwd met het schoolse systeem dat wij in Vlaanderen kennen. Denk aan schoolafspraken zoals op tijd komen, de verschillende leerdomeinen, het dagritme met speeltijden, enzovoort. Dit gebeurt in een warme sfeer, met papa en mama dichtbij. ’s Middags halen zij hun kinderen op om te eten in het noodopvangcentrum en in de namiddag brengen ze hun kind weer naar de pop-upklas. Ook de ouders leren zo het principe van een school kennen”, vertelt Willem.

Doorstroming naar Mechelse basisschool
Het Mechels stadsbestuur is tevreden met het taalbadklasje. Schepen van Onderwijs en Diversiteit Marc Hendrickx: “Dankzij dit initiatief kunnen we alle kinderen een voorbereiding geven die volledig afgestemd is op hun noden en vaardigheden. De kinderen nemen deel aan de taallessen in afwachting van de goedkeuring van hun asielaanvraag. Als die wordt goedgekeurd, zijn deze mensen vrij om zich te vestigen. Kinderen die in Mechelen blijven, zullen dan doorstromen naar een basisschool in Mechelen”, verduidelijkt de schepen.

Twee voltijdse leerkrachten
De pop-upklas is een initiatief dat steun krijgt van velen. “Duikclub Aphrodite stelt zijn lokaal ter beschikking, dat vlakbij het opvangcentrum op de Nekker-site ligt. De Mechelse basisscholen schenken schoolmateriaal en hebben samen twee voltijdse leerkrachten aangesteld die de kinderen les geven en al ervaring hebben met anderstalige leerlingen. Stad Mechelen vervoert het schoolmateriaal naar de site. En vrijwilligers helpen mee om het pop-upklasje in orde te brengen”, zegt coördinator Willem.

Netoverschrijdende samenwerking
“De organisatie van de taalbadklas is trouwens een mooi voorbeeld van netoverschrijdende samenwerking”, zegt Herbert Crol, coördinator van het Onderwijs Overleg Mechelen (O.O.M). “Afspraken over de inrichting van het klaslokaal, de verdeling van de lesuren en aanwerving van de leerkrachten werd netoverschrijdend uitgewerkt. Ook de inschrijvingen van de kinderen werd gezamenlijk georganiseerd in aanwezigheid van beide onderwijsnetten, de kinderen en de ouders.”

Het pop-upklasje is een tijdelijk initiatief en blijft open zolang het asielcentrum op de Nekker-site open is. Vermoedelijk is dat dus tot januari 2017, want daarna start de bouw van een nieuwe brandweerkazerne op de site.

Enkele gegevens over de asielzoekers die nu verblijven in het noodopvangcentrum
114 asielzoekers
85 mannen – 29 vrouwen
97 volwassenen – 17 minderjarigen
De oudste van hen is een 66-jarige man uit Somalië
De jongste een 2-jarig kindje uit Afghanistan

31 nationaliteiten

o Afghanistan: 29
o Irak: 10
o Somalië: 9
o Guinée: 7
o Albanië: 7
o Rwanda: 5
o Kosovo: 5
o Iran: 4
o Burundi: 4
o Kameroen: 3
o Eritrea: 2
o Ivoorkust: 2
o China: 2
o Zimbabwe: 2
o Senegal: 2
o Uit Tanzania, Tunesië, Turkije, Rusland, Niger, Mauritanië, Marokko, Macedonië, Libanon, Georgië, Djibouti, Burkina Fasso, Bangladesh, Congo en Syrië komt telkens 1 persoon.
o De afkomst van 6 mensen is nog onbepaald.

Bron: http://www.radioreflex.be/2016/04/13/mechelen-start-met-pop-upklas-voor-...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is