Programma 2024

Beste Mechelaar,

U voelt zich graag thuis in Mechelen. Of het nu in Heffen, Walem, Hombeek, Leest, Muizen of Mechelen zelf is, u droomt van een samenleving waarin elk van ons zich gewaardeerd voelt en zijn steentje bijdraagt.

U staat voor een belangrijke keuze. Want op 13 oktober bepaalt u mee de toekomst van onze stad. Uw stem is cruciaal. Mechelen is al eeuwenlang een schitterende stad. Laten we ervoor zorgen dat dat zo blijft.

Kies voor welvaart

U ondervindt dat het leven duur is. Helaas geldt dat ook voor de stadsrekeningen. Wie betaalt al dat moois? Hoe halen we Mechelen uit de schulden zonder dat ú daarvoor opdraait? En met welke acties blijft onze stad een welvarende thuis voor u en uw (klein)kinderen?

Kies voor bereikbaarheid

U bent een fiere Mechelaar. Onze geliefde stad verwelkomt bezoekers van alle uithoeken van de wereld. Maar is Mechelen ook vlot bereikbaar voor u? Is onze stad voldoende toegankelijk? En zijn onze dorpen en buitenwijken optimaal verbonden met ons historische centrum?

Kies voor inspraak

U bent graag betrokken bij lokale beleidskeuzes. Uw mening en visie tellen niet één keer om de zes jaar mee, maar blijven belangrijk, elke dag opnieuw. Waarom? U bent de expert van uw eigen buurt. U bent er thuis.

Kies N-VA

Uw standpunt is belangrijk voor ons. Daarom hebben we uw advies in een krachtdadig programma gegoten. Het is opgesteld op basis van de resultaten van onze Klapstoelactie van de voorbije maanden en jaren. We bezochten elke wijk en elk dorp en legden ons oor er bij u te luister. Daarom hoop ik dat u zichzelf herkent in onze ambitieuze werkpunten. Dat u zich thuis voelt in Mechelen. Dat u kiest voor N-VA.

 

Veel leesplezier en tot in het stemhokje!

Freya Perdaens

Kandidaat-burgemeester

N-VA Mechelen

Veiligheid

Uw veiligheid in Mechelen staat hoog op onze agenda. Het vormt de basis voor een zorgeloze gemeenschap waar iedereen zich thuis voelt. Veilige straten en wijken zorgen voor een fijne leefomgeving, stimuleren economische groei en verbeteren het sociale welzijn.

 

Nultolerantiebeleid

Onze partij pleit voor doeltreffende maatregelen die uw veiligheid verhogen.

  • U bent op elk moment welkom om een klacht of aangifte in te dienen.
  • U kunt onze politiediensten dag en nacht bereiken voor niet-dringende hulp.
  • U rekent op gerichte politieacties om inbraken te voorkomen.
  • U vertrouwt op de werking van onze wijkpolitie en buurtinformatienetwerken.
  • U woont in een propere en veilige buurt.

 

Hangjongeren hebben een negatieve impact op uw veiligheid. Dat verdient meer aandacht. Daarom stemmen we ons jeugd- en veiligheidsbeleid beter op elkaar af. Feestoverlast beheersen we door sfeerzones af te bakenen, in samenspraak met de lokale handels- en horecazaken. Ook zorgen we er voor dat er plek is voor jongeren om hun ding te doen. Zo zorgen we er voor dat ze zich niet wenden tot speeltuinen en andere plaatsen die eigenlijk niet voor hen bestemd zijn.

 

N-VA gaat voluit voor een nultolerantiebeleid tegen elke vorm van agressie.

  • We zetten alle middelen in om geweld tegen veiligheidsmensen en hulpverleners te voorkomen en te bestraffen.
  • We pakken onverantwoord rijgedrag streng aan. 
  • We sporen ouderenmishandeling en -verwaarlozing actief op en grijpen onmiddellijk in.

 

Onze aanpak

1.   Om aangiften en klachten bij de politie laagdrempelig te maken, zorgen we ervoor dat u daarvoor op elk moment welkom bent.

2.   We zetten in  op de bereikbaarheid van onze politiediensten, ook voor meldingen die niet via 112 binnenkomen. Zo staat er altijd hulp voor u klaar.

3.   N-VA neemt actief maatregelen om illegaal verblijf in Mechelen op te sporen en te ontmoedigen.

4.   We zetten meer in op inbraakpreventie met gerichte politieacties. Sensibiliseringscampagnes informeren alle Mechelaars over mogelijke antidiefstalmaatregelen.

5.   Onze partij ondersteunt buurtinformatienetwerken (BIN’s). Die bieden bewoners de kans om hun verantwoordelijkheid op te nemen en bij te dragen aan de veiligheid van hun woonomgeving.

6.   Actieve BIN’s zijn waardevol en blijven behouden. Ze krijgen wel een evaluatie. Op basis daarvan voeren we verbeteringen door.

7.   We verhogen de pakkans voor moeilijk te betrappen criminele feiten met mobiele camera's en gerichte controles.

8.   Sluikstorters krijgen boven op hun GAS-boete de schoonmaakkosten gepresenteerd.

9.   We versterken de wijkwerking van onze lokale politie. Die is het best geplaatst om lokale gevoeligheden aan te voelen en tijdig problemen te signaleren.

10. Ons jeugd- en veiligheidsbeleid stemmen we beter op elkaar af. Jeugd- en straathoekwerkers werken samen met politie en parket om onze jongeren tegen fysieke en digitale bedreigingen te beschermen.

11. N-VA tolereert geen geweld tegen veiligheidsmensen en hulpverleners. Als stad zetten we alle middelen in voor preventie en dadervervolging. De stad stelt zich burgerlijke partij bij elke geweldpleging tegen een hulpverlener.

12. Onverantwoord rijgedrag pakken we streng aan. We eisen hoffelijkheid van iedere weggebruiker, zodat iedereen bijdraagt aan een veilige mobiliteit.

13. Onze partij pakt overlast aan door sfeerzones af te bakenen in samenwerking met de handel en horeca. Zo weet elke partij waar er gefeest kan worden en waar de rust wordt gerespecteerd.

14. N-VA zet ouderenmishandeling hoog op de agenda. We doorbreken het taboe en ontwikkelen een intersectorale samenwerking met het Centrum Algemeen Welzijnswerk, het Family Justice Center en andere partijen. Ons doel? Mishandeling opsporen en kordaat aanpakken, zoals we al succesvol doen met partnergeweld.

15. We controleren meer op de illegale verkoop van alcoholische dranken en tabak aan minderjarigen en maken werk van getrapte bestraffing. Hardleerse verkopers zullen zo sneller hun vergunning verliezen.

 

Uw veiligheid staat centraal in ons beleid. Deze 15 beleidsmaatregelen dragen bij aan veilige werk- en woonbuurten.

Mobiliteit

N-VA maakt van Mechelen een stad waarin iedereen zich veilig en vlot verplaatst. We richten ons op:

  • Een toegankelijke stad, voor iedereen
  • Optimalisatie van verkeersstromen;
  • Herziening van de verkeersremmende maatregelen;
  • Verbetering van aangepast vervoer;
  • Ontmoediging van het gebruik van sluipwegen;
  • Promotie van openbaar vervoer en deelwagens.

 

Iedereen thuis op de weg

Onze partij kiest voor een doordachte en complete mobiliteitsaanpak. Efficiëntie en duidelijkheid zijn onze leidraad. Ons doel? Een optimaal ingericht wegennetwerk dat een vlotte doorgang biedt voor auto’s, bussen, taxi’s, fietsers, wandelaars, rolstoelgebruikers en iedere andere weggebruiker. Dat vraagt soms om grote infrastructuurwerken met een stapsgewijze planning, zoals de aanpassing van de Vesten naar een dubbele rijrichting voor drie vierde van de Vesten.

 

We ontwerpen openbare ruimtes die voor iedereen toegankelijk zijn, met extra aandacht voor minder mobiele mensen. Veiligheid staat voorop. Daarom kiezen we voor:

  • conflictvrije kruispunten waar mogelijk;
  • een duidelijke scheiding van verkeersstromen;
  • fietspaden met slimme verlichting.

 

Ook het Mechelse parkeerbeleid is aan verbetering toe. We voorzien bijvoorbeeld voldoende buurtparkings en voeren een beloningssysteem voor het gebruik van randparkings in.

Kortom: N-VA stelt de veiligheid en het comfort van iedere inwoner en bezoeker voorop en kiest voor duurzame, innovatieve oplossingen.

 

Onze aanpak

1.   N-VA ambieert verkeersveiligheid voor iedere weggebruiker: trage wandelaar, (snelle) fietser, rolstoelgebruiker, autobestuurder, …

2.   We leiden het verkeer zoveel mogelijk naar de grote verkeersaders en ontmoedigen het gebruik van sluipwegen voor doorgaand verkeer. Zo houden we woonwijken vlot en bereikbaar voor lokaal verkeer.

3.   Onze partij neemt alle straten onder de loep waar oude en nieuwe verkeersremmende maatregelen samen voorkomen, zoals trajectcontrole en alternerend parkeren.

4.   De Mechelse wegen zijn in de eerste plaats bedoeld voor een vlotte verkeersdoorstroming. We zorgen voor een goed ontwerp dat rekening houdt met de verschillende functies van wegen: hoofdassen, woonwijken en autoluwe zones hebben elk hun specifieke gebruikers.

5.   We verbeteren de mobiliteit voor mensen die rekenen op aangepast vervoer. Organisaties zoals de Minder Mobielen Centrale behandelen we als lokaal verkeer, zodat ze hun passagiers vlot en efficiënt kunnen vervoeren.

6.   Onze partij voert een gefaseerde overgang in naar dubbele rijrichtingen op drie vierde van de Vesten. Van de Zandpoortvest tot Louizapoort blijft het eenrichtingsverkeer. U rekent op zo min mogelijk verkeershinder bij toekomstige werken. Daarom kiezen we voor een stapsgewijze aanpassing.

  • Stap 1: herinvoer van dubbele rijrichting van de N16 tot aan de Louizapoort
  • Stap 2: invoer van dubbele rijrichting van de N16 tot aan de Nekkerspoelpoort en tangent. Een studie zal de beste timing uitwijzen, rekening houdend met de uitvoering van de Arsenaaltunnel en de werken aan de kademuren van de Afleidingsdijle.
  • Stap 3: verwijdering van de verkeersknips in Mechelen-Noord

7.   Het ontwerp van openbare ruimtes zorgt ervoor dat iedere weggebruiker zich veilig en vlot verplaatst, met extra aandacht voor de toegankelijkheid van minder mobiele mensen.

8.   Op de Vesten verzekeren we een vlotte doorgang voor prioritaire voertuigen, die een cruciale rol in onze gemeenschap vervullen.

9.   N-VA promoot het openbaar vervoer als alternatief vervoersmiddel en voorziet aparte bus- en taxistroken om tijdverspilling te voorkomen.

10. Onze partij stimuleert het gebruik van elektrische deelwagens.

11. We onderzoeken de voordelen van een Vestenbus en optimaliseren de busbediening in de binnenstad voor een betere bereikbaarheid van het stadscentrum.

12. Bij de heraanleg van bushaltes kiezen we voor maximale toegankelijkheid.

13. We verbeteren de bediening tussen de binnenstad en de dorpen door het openbaar vervoer.

14. Het gebruik van het openbaar vervoer wordt actief gepromoot op de communicatiekanalen van de stad. Ook bij aanpassingen of werken worden de stadskanalen ingezet om zoveel mogelijk Mechelaars te informeren.

15. We betrekken de Mechelaar actief bij de evaluatie van de basisbereikbaarheid die door De Lijn werd uitgerold. Het is immers de reiziger zelf die weet wat werkt of schort.

16. We nemen de bereikbaarheid met het openbaar vervoer, de fiets of te voet mee als randvoorwaarde bij de inplanting van nieuwe attractiepolen en bij aanpassingen van de verkeerscirculatie.    

17.  N-VA streeft naar voldoende buurtparkings en behoudt bewonerskaarten. Bezoekers parkeren kort op openbaar terrein, tegen betaling. Wie een langere periode in het stadscentrum plant, wordt via een slim parkeersysteem naar een publieke parking geleid. 

18. We scheiden verkeersstromen om de veiligheid te verbeteren. Daarbij kiezen we voor:

  • veilige, duidelijk afgeschermde fiets- en voetpaden;
  • een heldere bewegwijzering;
  • wandel- en fietscomfort

19. Onze partij maakt kruispunten conflictvrij waar mogelijk, zeker op zwarte punten. Onze hoogste prioriteit? De veiligheid van onze zwakke weggebruikers.      

20. Niet-conflictvrije kruispunten voorzien we van fietsopstelvakken. Bij groen licht mogen fietsers als eerste vertrekken.

21. N-VA stimuleert het gebruik van randparkings met een beloningssysteem. U krijgt een korting op uw parkeerticket per aankoop in de binnenstad.

22. We gebruiken de inkomsten van verkeersboetes voor de verbetering van onze Mechelse mobiliteit en verkeersveiligheid.

23. Onze partij monitort de inkomsten uit verkeers- en GAS-boetes. Blijken bepaalde verkeerssituaties onduidelijk en veroorzaken ze overtredingen? Dan sturen we bij.

24. Duidelijke verkeerssituaties zorgen voor veiligheid. Daarom draaien we de wildgroei aan verkeersborden terug en sturen we de weggebruiker met heldere infrastructurele maatregelen.

25. We houden bij de heraanleg van voetpaden rekening met de plaatsing van verkeersborden om de veiligheid en toegankelijkheid te verbeteren.

26. Een veilig wegdek is cruciaal voor een veilige verkeerssituatie. We brengen de dringendste werken in kaart, voeren ze versneld uit en volgen ze nauwgezet op.

27. Ook zichtbaarheid is belangrijk. Populaire wandel- en fietspaden voorzien we van slimme verlichting om veilige verbindingen te creëren, ook bij nacht.

28. Onze partij zoekt oplossingen voor de plaatsing van laadpaaldelen in woonwijken.

29. We voorzien gegroepeerde fietsenparkings om voetpaden vrij en toegankelijk te houden.

30. Is een straat aan vernieuwing toe? Dan kiezen we voor een vlakke bestrating. Dat biedt meer comfort aan voetgangers, kinderwagens en rolstoelgebruikers.

31. De veiligheid van kinderen staat voorop. We scannen de veiligheid in de buurt van scholen en jeugdlokalen en verbeteren waar mogelijk. We voorzien kus- en rijzones waar mogelijk. En veilige trage wegen naar scholen, speelpleinen en jeugdlokalen zijn essentieel.

 

Met deze 31 werkpunten kiest N-VA voor een toekomstgerichte mobiliteitsaanpak. Zo gaan we samen een veilig Mechelen tegemoet waarin iedereen zich vlot verplaatst.

Financiën

N-VA gaat voluit voor een welvarend Mechelen. De eerste stap? Zorgen voor een gezonde financiële basis. Door de rekeningen op orde te zetten, zijn we voorbereid op tegenslagen in de toekomst en kunnen we als stad voorzien in alle diensten die u als Mechelaar nodig heeft. Zo bieden we u en alle Mechelaars betrouwbare publieke diensten, duurzame infrastructuur en een betere levenskwaliteit. Onze partij gaat uiterst verantwoord om met de stadsmiddelen.

 

Stadsuitgaven onder de loep

We beginnen onze legislatuur met een uitgebreide analyse van alle uitgaven. Elke subsidie, belasting en premie ondergaat een grondige evaluatie. Op basis van die kosten-batenanalyse stellen we een correct meerjarenplan op. Als de uitgaven het toelaten, voeren we lagere belastingen in.

Onze partij maakt werk van een prioriteitenlijst voor stadsprojecten. Ons doel? De impact van onvoorziene crisissen minimaliseren door ervoor te zorgen dat dringende projecten altijd voorrang krijgen.

We verwachten eenzelfde gezond financieel beleid van de organisaties die aan Mechelen zijn verbonden. Dat volgen we op door een doordacht budgettair jaarplan dat zij voorleggen. Transparantie is een kernwaarde voor onze partij. We maken onze meerjarenbegroting en financiële plannen openbaar en toegankelijk voor alle Mechelaars.

 

Slimme besparingen

Onze partij streeft naar een verantwoord patrimoniumbeheer. Dat vraagt de juiste voorbereiding:

  • grondige patrimoniumstudie;
  • waardebepaling van onze gebouwen;
  • optimalisatie van het gebruik van stadseigendommen; 
  • schuldaflossing met verkocht patrimonium. 

N-VA neemt ook het Mechelse subsidiebeleid onder handen. We maken werk van een:

  • duidelijk subsidiekader;
  • vernieuwd subsidiereglement;
  • lokale subsidiedatabank.

 

Onze aanpak

1.   We starten onze legislatuur met een grondige analyse van alle stadsuitgaven. Hoe?

  • We maken een lijst van elke uitgave, subsidie, belasting en premie.
  • We toetsen die aan het vooropgestelde doel.
  • We voeren een kosten-batenanalyse uit.

Op basis van de resultaten stelt onze partij een nieuw, geoptimaliseerd meerjarenplan op.

2.   N-VA pleit voor lagere belastingen als de uitgaven dat toelaten. Zo voorkomen we een schuldenput voor de toekomstige belastingbetalers.

3.   We hameren op het belang van een gezonde stadsbegroting, want die bepaalt de toekomst van Mechelen. Evenwichtige financiën maken investeringen in onze infrastructuur, veiligheid en mobiliteit mogelijk.

4.   We maken werk van een prioriteitenlijst voor stadsprojecten. Zo beperken we de impact van onvoorziene crisissen op dringende projecten, omdat die voorrang krijgen.

5.   Van ondernemingen die aan Mechelen zijn verbonden, verwachten we een gezond en voorzichtig budgettair jaarplan.

6.   N-VA gelooft in transparantie. Daarom maken we onze meerjarenbegroting en jaarlijkse aanpassingen openbaar. Iedereen heeft toegang tot de eenvoudige en overzichtelijke bestanden.

7.   We voeren een patrimoniumstudie uit. Zo berekenen we onze stadsgebouwen naar waarde en hebben we een duidelijk beeld van de mogelijkheden.

8.   De opbrengst van verkocht stadspatrimonium dient om schulden af te betalen.

9.   N-VA gaat voor verantwoord patrimoniumbeheer. We staan open voor gebouwenruil om te voorzien in bepaalde noden.

10. Onze partij zorgt voor een duidelijk subsidiekader. Zo ziet iedereen in een oogopslag:

  • wat hij mag verwachten
  • waaraan hij moet voldoen

We lichten het subsidiereglement door op meetbare doelstellingen en passen aan waar nodig.

11. Onze stad heeft nood aan een lokale subsidiedatabank die zicht geeft op alle mogelijke financiële tegemoetkomingen.

 

Met deze 11 ambitieuze werkpunten bouwt onze partij aan een financieel gezond Mechelen. Dé sleutel tot een welvarende stad met een hoge levensstandaard. 

Participatie

Uw mening als Mechelaar is cruciaal. Daarom maakt N-VA werk van lokale bevragingen. We luisteren naar uw advies en visie, zodat elke buurt en iedere bewoner zich verbonden voelt met de stad.

De eerste stap? Een buurtscan. Die geeft waardevolle inzichten over de huidige situatie van elke Mechelse woonwijk. Op basis van die resultaten treffen we gerichte maatregelen om nieuwe kansen te creëren. We stimuleren buurtbewoners om ideeën uit te werken en projectsubsidies aan te vragen.

 

Sterke communicatie verbindt

Samenhorigheid ontstaat wanneer iedereen zich gehoord, gewaardeerd en verbonden voelt. Daarom gaat onze partij in gesprek met u en alle Mechelaars, in het bijzonder met jongeren en personen met een beperking. We versterken de rol van lokale adviesraden en moedigen de organisatie van buurtactiviteiten aan. U kunt rekenen op een eenvoudige aanvraagprocedure, sterke promotie en financiële steun.

Goede communicatie staat centraal. De stad beantwoordt al uw vragen. En geplande werken communiceren we vooraf via strooibrieven en Hoplr.

 

Onze aanpak

1.     Uw mening is belangrijk. Daarom breiden we de actieve bevraging van adviesraden uit. Als vorm van directe participatie zullen de adviesraden vaker en vroeger in het beleidsproces om advies gevraagd worden. Zo herwaarderen we de werking van deze raden.

2.   We zorgen voor een direct contact tussen de adviesraden en de gemeenteraad. Zo krijgen adviesraden de mogelijkheid om op eigen advies dossiers die voor hen belangrijk zijn aan te brengen voor behandeling op de gemeenteraadscommissies.

3.   We zorgen ervoor dat elke buurt maximaal deel blijft uitmaken van onze stad. Hoe? De eerste stap is een bevraging. De verkregen buurtscan schetst een duidelijk beeld van leefbaarheid, netheid, veiligheid, onderwijs, sport, cultuur, mobiliteit, de staat van openbare ruimtes en het aantal activiteiten in de buurt.

4.   Op basis van de buurtscan nemen we gerichte maatregelen. Ons doel? Nieuwe kansen creëren. We betrekken de buurtbewoners bij elk idee en stimuleren hen om gebruik te maken van projectsubsidies, gekoppeld aan de buurtscan.

5.   Onze partij moedigt alle Mechelaars aan om activiteiten te organiseren die buren samenbrengen. Wij zorgen voor een eenvoudige aanvraagprocedure, uitstekende promotie en financiële ondersteuning. Want samenhorigheid begint in je eigen straat.

6.   Uw betrokkenheid is waardevol. Daarom stimuleren we dat u en uw buurt meedenken en komt er een structureel overleg met de wijken en dorpen, niet met vaste leden van een raad, maar met alle geïnteresseerde bewoners.

7.   Goede communicatie is belangrijk. Daarom beantwoordt de stad al uw vragen. Neemt u contact op? Dan krijgt u snel een reactie van onze diensten of een gecentraliseerde communicatieploeg.

8.   Staan er werken op de planning? Dan lichten we de ruime omgeving in via strooibrieven en Hoplr.

9.   Inclusie vormt een meerwaarde voor onze gemeenschap. We hechten belang aan de mening van stadsgenoten met een beperking en betrekken hen actief bij elke adviesraad.

10. We evalueren onze beleidsmaatregelen met een kritische blik. Wat is hun effect op de Mechelse kinderen en jongeren? Op dezelfde manier onderwerpen we elke beleidsmaatregel aan een ouderentoets. Op basis daarvan sturen we bij waar nodig.

11. We versterken de Mechelse jeugdraad, die vandaag tweeledig is (Jeugdraad en JGDnetwerkraad) tot één uniforme adviesinstantie bestaande uit geëngageerde jongeren, vertegenwoordigers van het Mechelse jeugdwerk(/studentenverenigingen), afgevaardigden van leerlingenraden. De werking kan rekenen op de ondersteuning van een jeugdambtenaar en de schepen van jeugd die zelf geen stemrecht heeft.

 

Met deze 11 stappen zorgen we er samen voor dat iedere Mechelaar zich betrokken voelt bij onze gemeenschap.

Wonen

Uw ideale woning in Mechelen is meer dan zomaar vier muren en een dak. U woont graag in een fijne, verbonden en klimaatgezonde omgeving. Daarom kiest N-VA voor een kernversterking met behoud van onze unieke landelijke en stedelijke karakteristieken. Hoe doen we dat?

  • behoud van open ruimtes;
  • ontrading van bouwen in afgelegen, autoafhankelijke zones;
  • optimalisatie van het huidige ruimtegebruik;

 

Wonen in harmonie

Ons bouwbeleid is gericht op slim en kwalitatief verdichten. De ideale woonlocatie biedt een mooie balans tussen woonruimte en groene ruimte. We streven naar een aangename en duurzame gemeenschap, met aandacht voor:

  • verweving van wonen, werken en winkelen;
  • vlotte bereikbaarheid van gemeentelijke diensten;
  • integratie van scholen en woonzorgcentra;
  • meervoudig ruimtegebruik;
  • voldoende en betaalbare huur- en koopwoningen.

Wonen in eigen streek

Wie zich thuis voelt in Mechelen, wilt ook graag in onze stad blijven eens hij op eigen benen staat. Het is echter niet evident om een woning te vinden die betaalbaar en geschikt is. We helpen onze jonge Mechelaars graag een handje om zich thuis te blijven voelen, ook in een eigen huis.

Oud worden in eigen woning

N-VA zorgt ervoor dat ouderen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. U kunt rekenen op thuisverpleging, maaltijdbezorging, en andere ondersteunende maatregelen. Daarnaast is onze partij voorstander van innovatieve woonvormen, zoals kangoeroewonen en cohousing.

Sociale woningen als verhaal van rechten en plichten

U bent trots op onze mooie Vlaamse stad, net als wij. Daarom handhaven we strenge eisen voor de kennis van het Nederlands bij de toewijzing van een sociale woning. Want goede communicatie is de basis van een fijne buurt.      

Daarnaast behouden we sociale woningen als vangnet voor wie het nodig heeft, door mensen te helpen doorstromen naar de reguliere huizenmarkt.

 

Onze aanpak

1.   N-VA bevordert de kernversterkende ontwikkeling van elke sector met een ruimtevraag. Daarbij vinden we het belangrijk om de dorps-, landelijke of stedelijke karakteristieken te behouden. Onze focus ligt op:

  • de identificatie van ontwikkelingskansen      
  • het behoud van open ruimtes;
  • een bouwontrading op afgelegen, autoafhankelijke locaties;
  • de optimalisatie van het bestaande ruimtegebruik door herontwikkeling van verlaten of onderbenutte terreinen;
  • voldoende ruimte voor bedrijvigheid, waarbij verlaten bedrijfssites worden omgevormd tot locaties voor kmo-activiteiten, rekening houdend met het type van bedrijvigheid;
  • de activatie van leegstaande en onderbenutte panden of percelen, eventueel met een andere tijdelijke invulling ter verbetering van de leefomgeving.

2.   Onze partij bouwt niet minder, maar slimmer. Hoe? We verdichten kwalitatief en kiezen voor een efficiënter ruimtegebruik dat het rendement van het huidige Mechelse ruimtebeslag kwalitatief verhoogt. We kiezen voor:

  • hogere dichtheden door collectief te bouwen in goed ontsloten kernen met voldoende basisvoorzieningen. Vier bouwlagen en rijwoningen zijn vaak voldoende;
  • nieuwe ontwikkelingen op strategische locaties die een mooie balans tussen woon- en groene ruimte bieden;
  • verweving van wonen, werken en winkelen in onze bouwvoorschriften;
  • gemakkelijk bereikbare stedelijke diensten met openbaar vervoer en zacht verkeer;
  • integratie van scholen, hoppinpunten en woonzorgcentra met woon- en winkelkernen;    
  • meervoudig ruimtegebruik, zoals publieke openstelling van bedrijfsparkings en sportzalen, creatie van daktuinen op grote gebouwen en aanleg van zonnepanelen op sportterreinen.

3.   We voeren grondig onderzoek naar huidige en toekomstige woonbehoeften. Zo spelen we snel in op nieuwe noden.

4.   Mechelen is een geliefde stad, maar wonen moet betaalbaar blijven. Daarom zet N-VA in op:

  • voldoende aanbod van koop- en huurwoningen op de privémarkt;
  • een ruim aanbod van sociale koop- en huurwoningen.

5.   Ouderen blijven graag zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving wonen. Daarom streven we naar een mix van woonvormen en ondersteunende maatregelen, zoals thuisverpleging en maaltijdbezorging. We houden de stap naar thuishulp laagdrempelig dankzij gerichte campagnes in samenwerking met de ouderenraad.

6.   We verspreiden informatie over mogelijke woningaanpassingen op maat van ouderen.

7.   Ons woonbeleid steunt op de woonloopbaan van onze stadsbewoners. Mensen stromen door naar de ideale woonvorm die aansluit bij hun draagkracht, mogelijkheden en behoeftes. Die opwaartse woonmobiliteit duidt op positieve veranderingen in de woonomstandigheden van een persoon of gezin. Dankzij ons woonbeleid, dat voor elk wat wils biedt, voelt iedereen zich thuis in onze stad.

8.   We verkennen nieuwe woonvormen, zoals kangoeroewonen, samenhuizen, tiny houses en wonen boven winkels. Mensen ontdekken de nieuwe mogelijkheden via informatiecampagnes.

9.   N-VA evalueert regelmatig of de sociale woning van huurders nog voldoet aan hun woonbehoefte. Zo helpen we sociale huurders met de volgende stap in hun woonloopbaan.

10. We controleren of leefloners eigendom in het buitenland bezitten. Sociale woningen blijven voorbehouden voor mensen zonder andere woonmogelijkheden, zowel in Mechelen als elders.

11. Onze partij handhaaft strenge eisen voor de kennis van het Nederlands bij de toewijzing van sociale woningen. Waarom? Goede communicatie is essentieel voor de leefbaarheid van buurten en wijken.

12. We vertalen het decreet Wonen in Eigen streek naar onze Mechelse noden en ondersteunen minder kapitaalkrachtige Mechelaars zo om in Mechelen te kunnen blijven wonen.

 

Met deze 12 pijlers bouwen we een duurzaam Mechelen waarin jong en oud zich thuis voelt.

Ondernemen

N-VA onderstreept het belang van ondernemerschap in Mechelen. Het is de drijvende kracht achter onze economische, sociale en culturele ontwikkeling. Mechelse ondernemingen bieden tal van voordelen, zoals meer werkgelegenheid, lagere werkloosheid en een hogere levensstandaard. Bovendien zorgen bedrijven voor een dynamisch stadsbeeld, innovatieve ideeën en sociale cohesie.

 

De kracht van samenwerking

Onze visie op ondernemerschap in Mechelen richt zich op samenwerking, vernieuwing en ondersteuning. Enkele werkpunten:

  • We vragen advies aan Mechelse ondernemers voor de doorvoering van mobiliteitsaanpassingen.
  • We frissen onze bedrijventerreinen grondig op.
  • We voeren structurele gesprekken met belangrijke partners, zoals Unizo en lokale bedrijven.
  • We maken werk van een vrachtwagenparking met sanitaire voorzieningen.

Onze partij juicht de komst van nieuwe ondernemers toe. We bieden begeleiding via informatiesessies en helpen hen aan een geschikte Mechelse locatie.

 

Onze aanpak

1.   N-VA beschouwt Mechelse ondernemers als adviserende partners bij de doorvoering van mobiliteitsaanpassingen. We overleggen uitvoerig voor we veranderingen aanbrengen die de doorstroming moeten verbeteren. 

2.   Onze bedrijventerreinen verdienen een flinke opfrissing. Daarbij ligt onze focus op:

  • duurzame vervoersopties voor woon-werkverkeer;
  • de kwaliteit van de openbare ruimte;
  • efficiënt ruimtebeheer.

3.   We gaan structureel in gesprek met belangrijke partners, zoals Voka, Unizo, bedrijventerreinen, de handel en horeca in het stadscentrum, en ondernemingen in de Mechelse dorpen.

4.   N-VA realiseert een vrachtwagenparking met voldoende sanitaire voorzieningen, in samenspraak met de transportsector en de Vlaamse Regering. Dat initiatief zorgt voor een veilige, propere omgeving voor vrachtwagenchauffeurs. Bovendien ontlasten we de buurten waar overnachtende chauffeurs momenteel hun afval achterlaten.

5.   Mechelen is dé stad voor ondernemers. We begeleiden geïnteresseerden naar hun ideale pand via infosessies. Daarin lichten we onze lokale regels en ruimtelijke plannen toe en bieden we een overzicht van beschikbare locaties.

 

Met deze vijfpuntenaanpak zorgen we voor een ondernemingsvriendelijke stad waar lokale en nieuwe ondernemers optimaal floreren.

Economie

U bent verknocht aan ons gezellige Mechelse stadscentrum. Onze stad trekt jaarlijks heel wat bezoekers. Het is essentieel om het hart van Mechelen levendig en aantrekkelijk te houden voor zowel hen als de Mechelaars zelf.

Ook de handelszaken in onze dorpen en buitenwijken verdienen aandacht en ondersteuning. Door hen actiever te betrekken bij ons lokale handelsbeleid, bevorderen we een bloeiende economie in elk deel van de stad.

 

Transport in de stadskern

N-VA zet zich in voor een welvarende economie. Onze aandachtspunten:

  • inzet van kleine voertuigen voor de bevoorrading van winkels in het autoluwe stadscentrum;
  • gebruik van alternatieve vervoersmiddelen voor een vlotte bereikbaarheid van de stad;
  • overleg met de Mechelse taxisector voor de creatie van een taxiplatform.

Onze partij gelooft in ecologisch en sociaal ondernemen. We promoten de korte keten en ondersteunen initiatieven die:

  • verantwoord ondernemerschap stimuleren;
  • de doorstroming naar de arbeidsmarkt verbeteren;
  • de Mechelse handel en horeca versterken.

 

Onze aanpak

1.   N-VA streeft naar de ideale balans tussen horeca- en handelszaken in het stadscentrum. Een gevarieerd winkelaanbod houdt het hart van Mechelen bruisend en uitnodigend voor bewoners en bezoekers.

2.   De handelszaken in de Mechelse dorpen en wijken verdienen meer aandacht en ondersteuning. We creëren een bloeiende economie in elk stadsdeel door hen actiever te betrekken bij ons lokale handelsbeleid.

3.   De bevoorrading van lokale winkels in het stadscentrum is een uitdaging vanwege de uren van de autoluwe zone. Daarom zet onze partij in op kleine milieuvriendelijke voertuigen die de hele dag door de handelszaken in het centrum kunnen bevoorraden.

4.   Het stadscentrum moet voor iedereen vlot bereikbaar zijn. Daarom breiden we de autoluwe zone niet uit, maar moedigen we het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen aan.

5.   N-VA gaat opnieuw in gesprek met de Mechelse taxisector. Die vormt een meerwaarde voor ons vervoerssysteem. Onze partij bekijkt de mogelijkheden en voordelen van een algemeen taxiplatform.

6.   We promoten de korte keten. Zo ondersteunen we lokaal geproduceerde producten én zetten we in op duurzaamheid. Kortom: een win-win voor Mechelse ondernemers en bewoners.

7.   N-VA gelooft in ecologisch en sociaal ondernemen. Daarom ondersteunen we Ecoso, beroepsinlevingsstages, VDAB-opleidingsprojecten en andere initiatieven.

8.   We intensiveren de samenwerking tussen het Sociaal Huis en VDAB voor een vlotte doorstroming naar de arbeidsmarkt. Daarbij ligt de focus op bevolkingsgroepen zoals oudere werknemers, die moeilijker de weg naar de arbeidsmarkt terugvinden.

9.   Ons evenementenbeleid ondersteunt de lokale handel en horeca.

  • Lokale activiteiten vormen een meerwaarde voor de detailhandel. 
  • Evenementen veroorzaken minimale overlast voor omwonenden.
  • Grote festiviteiten plannen we in overleg met de Mechelse handel en horeca.

Kortom: elk Mechels evenement levert een positieve bijdrage aan onze economie.

 

Deze 9 ambitieuze werkpunten tillen ons economisch beleid naar een hoger niveau. Op naar een toegankelijk en florerend Mechelen waarvan iedereen de vruchten plukt.

 

Welzijn

Eenzaamheid en armoede zijn stille crises die we samen moeten doorbreken. N-VA biedt eenzaamheid het hoofd door tal van sociale activiteiten te organiseren. We springen ook in de bres voor kansarme Mechelaars en vertrouwen op de expertise van welzijnsorganisaties voor de juiste hulp. Problemen zijn vaak complex, daarom kiezen we voor een multidisciplinaire aanpak. Onze partij verspreidt informatie via het Sociaal Huis, publieke campagnes en vertrouwenspersonen.

 

Onze toekomst, onze zorg

Kinderen vormen één van onze prioriteiten. Ze vormen de bouwstenen van onze toekomst en moeten opgroeien in een veilige, zorgzame omgeving. Het is belangrijk dat we elk kwetsbaar Mechels gezin bereiken via het GO-team en gezinscoaches. Ook betaalbare kinderopvang is een basisrecht voor elk gezin. Via een digitaal loket helpen we ouders een geschikte oplossing te vinden.

Het mentaal welzijn van onze jongeren staat onder druk. Oorlogen, ziektes en onzekerheden maken dat sommigen nog moeilijk het bos door de bomen zien. Recente cijfers tonen bovendien aan dat jongeren vereenzamen. En ook de stijging in suïcides bij jonge mensen is zorgwekkend. Stuk voor stuk zorgen waar we lokaal, dicht bij de mensen aan willen werken.  

Daklozen en bedelaars hebben meer nodig dan een dak boven hun hoofd. Ze hebben recht op adequate hulp en begeleiding zodat ze weer deel uitmaken van onze samenleving.

 

Aandacht voor ouderen

Onze senioren verdienen waardering en een zorgzame plek van waaruit ze verbonden blijven met het Mechelse gemeenschapsleven. N-VA gelooft in een buurtgerichte aanpak: goed bereikbare en betaalbare woonzorgcentra met sociale activiteiten. We houden de kostprijs van onze Mechelse woonzorgcentra in de gaten en bieden ondersteuning aan ouderen in financiële nood.

 

Onze aanpak

1.   N-VA werkt samen met lokale verenigingen, handelaars en wijkagenten om eenzaamheid te voorkomen en het actieplan tegen eenzaamheid uit te voeren.           

2.   We beroepen ons op de kennis en ervaring van welzijnsorganisaties om stadsgenoten in armoede de juiste hulp te bieden.

3.   We lanceren bewustmakingscampagnes via vertrouwde netwerken zoals huisartsen, scholen, familie en vrienden om kansarme Mechelaars te begeleiden naar de hulp die ze nodig hebben.

4.   Probleemsituaties zijn vaak complex, daarom kiezen we voor een multidisciplinaire aanpak. We bieden proactieve hulp en verspreiden informatie via het Sociaal Huis en andere kanalen.

5.   Kinderarmoede voorkomen blijft onze prioriteit. Daarom pleiten we voor:

  • uitbreiding van gezinsondersteuning via het GO-team van ons Sociaal Huis;
  • optimalisatie van de begeleiding van kwetsbare Mechelse gezinnen;
  • inzet van gezinscoaches.

6.   Een herziening van het reglement voor aanvullende steun bovenop het leefloon dringt zich op. Mechelaars die willen werken of jarenlang hun steentje aan onze gemeenschap hebben bijgedragen, krijgen een financieel duwtje in de rug.

7.   Door middel van een veilig onderkomen, begeleiding en financiële ondersteuning helpen we daklozen en bedelaars om hun plek te vinden in onze samenleving.

8.   Onze partij pakt kinderbedelarij kordaat aan. Ieder kind heeft recht op zorgzame opvang, juiste begeleiding en onderwijs.

9.   We lanceren langdurig werklozen weer op de arbeidsmarkt via gemeenschapsdiensten, zodat ze een sociale en zinvolle job kunnen uitoefenen.

10. Onze partij past het Vlaams Mantelzorgplan toe. We rekenen op de eerstelijnszone voor de ontwikkeling van een lokaal actieplan. Zo ondersteunen we ook oudere mantelzorgers die informatie en ontzorging nodig hebben.

11. Voldoende, flexibele en betaalbare kinderopvang is cruciaal. Daarom pleiten we voor:

  • een digitaal loket waar ouders welkom zijn voor actuele informatie over beschikbare plaatsen;
  • voor- en buitenschoolse opvangmogelijkheden;
  • toezicht op vervangcapaciteit bij schorsing van een kinderdagverblijf;
  • extra geschikte gebouwen voor opvang;
  • voorrang voor werkende en studerende ouders.

12. N-VA zet in op een buurtgerichte zorgaanpak. Elk woonzorgcentrum moet deel uitmaken van het bruisende gemeenschapsleven door sociale activiteiten, bereikbaarheid en participatie te bevorderen. Zo krijgen onze ouderen het respect dat ze verdienen.

13. Onze partij houdt de Mechelse woonzorgcentra goed in de gaten:

  • We volgen de betaalbaarheid op.
  • We bieden ondersteuning aan ouderen die dat nodig hebben.
  • We inventariseren het aantal bewoners dat gebruikmaakt van budgetbeheer via het lokale sociaal beleid.
  • We verwachten een transparante boekhouding en een helder overzicht van hun subsidiegebruik. 

14. De vergrijzing brengt meer dementie met zich mee. Dat heeft een impact op patiënten, familieleden, mantelzorgers en zorgverleners. Helaas schiet de huidige gefragmenteerde hulpverlening tekort. Ons voorstel? Een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van (jong)dementie, zodat patiënten en hun naasten sneller de weg naar hulp en ondersteuning vinden.

 

Deze 14 kernpunten maken van Mechelen een warme stad waar iedereen zich gewaardeerd voelt en actief bijdraagt aan een betere toekomst.

Omgeving

Uw thuisgevoel hangt sterk af van de omgeving waarin u leeft. Die moet u kunnen bieden wat u nodig heeft.

Om na te gaan of onze buurten dat voldoende doen, voeren we een scan door van alle Mechelse wijken en dorpen. Die brengt de behoeften op het vlak van wonen, omgeving, mobiliteit en andere essentiële domeinen in kaart. Op basis van de resultaten treffen we de nodige maatregelen. Gaat de leefbaarheid van een dorp of wijk achteruit? Dan sturen we onmiddellijk bij.

 

Contact met de natuur

Een woonomgeving met groene elementen bevordert uw fysieke en mentale gezondheid én draagt bij aan een duurzame gemeenschap. Daarom koestert N-VA onze Mechelse natuur.

  • We voeren milieuscans uit en ondernemen actie waar nodig.
  • We meten de kwaliteit van onze natuurgebieden.
  • We breiden onze groene buffers maximaal uit.
  • We stemmen uw woonomgeving af op de natuurlijke omkadering.

Ruimte voor ontmoeting

Elke openbare ruimte moet ook een fijne ontmoetingsplek voor kinderen zijn. Parken en pleinen krijgen speelruimtes, met speciale aandacht voor onze jongste inwoners met een beperking. We verliezen ook onze andere Mechelaars niet uit het oog. De open ruimte is van iedereen, met plekjes waar iedereen op diens manier van kan genieten.      

 

Onze aanpak

1.   Onze partij start met een grondige analyse van alle Mechelse wijken en dorpen. Wat zijn de behoeften op het vlak van wonen, omgeving, mobiliteit en andere essentiële domeinen? En waar is directe actie nodig?

2.   In het eerste jaar voeren we milieuscans uit op de verbindingswegen in onze dorpen, tijdens piek- en daluren. De resultaten vergelijken we met de situatie na de doorvoering van bepaalde maatregelen. Gaat de leefbaarheid van een dorp achteruit? Dan zoeken we onmiddellijk naar betere oplossingen.

3.   We meten de kwaliteit van onze natuurgebieden en onderzoeken manieren om die te optimaliseren. Groene buffers brengen we in kaart en breiden we maximaal uit.

4.   Onze partij stemt elke woonomgeving zo goed mogelijk af op de natuurlijke omgeving. Dat omvat:

  • flankerende maatregelen voor geluidshinder van grote verkeersaders;
  • maximaal behoud van bestaand groen;
  • geen boomkap zonder voorziene herbeplanting op Mechels grondgebied.

5.     Elke openbare ruimte moet toegankelijk zijn voor kinderen. We voorzien parken en pleinen van speelruimtes, met aandacht voor kinderen en jongeren met een beperking.

6.   Onze openbare ruimte is er voor alle leeftijdsgroepen. Zo ook voor jongeren. We zorgen voor ademruimte in de openbare ruimte door voor hen ook plek te voorzien.

7.     We evalueren de bestaande plannen van het groenonderhoud en sturen bij.

8.     We zorgen  dat het netwerk van "trage wegen" optimaal kan benut worden door voetgangers en fietsers.

9.   Sluikstort en zwerfvuil zijn een doorn in het oog. We verbaliseren elke vorm van sluikstort en maken werk van het betrappen van sluikstorters. We zetten in op repressieve maatregelen naast de vele positieve acties om zwerfvuil te ruimen.

10. We gaan op onderzoek: waar bevinden zich de zwarte sluikstortzones? En hoeveel ton afval komt daar jaarlijks terecht? We gebruiken de cijfers voor gerichte acties en zetten jaarlijks de properste buurt in de bloemetjes.

 

Met deze 10 stappen creëren we een duurzame en gezonde omgeving voor iedere Mechelaar. Zo bouwen we samen een stad waar natuur en woonomgeving elkaar ontmoeten. Een Mechelen dat klaar is voor de toekomst.

Duurzaamheid en klimaat

U vindt duurzaamheid een belangrijk thema. Het verbetert de leefkwaliteit van onze stad en verzekert volgende generaties van een gezonde en veerkrachtige leefomgeving. Daarom neemt N-VA zijn verantwoordelijkheid op voor een klimaatvriendelijk beleid in Mechelen.

 

Concreet en haalbaar

Onze partij kijkt niet alleen naar de uitdagingen van de toekomst. Ook vandaag moet elke ruimtelijke ingreep leefbaar en haalbaar zijn voor iedere stadsgenoot. We zetten in op:

  • rioleringsgraad verhogen;
  • duurzaam gebouwenbeheer;
  • actievoering tegen zwerfvuil en sluikstort;
  • bosaanplant;
  • waterdoorlatende parkings;
  • ontharding.

Onze partij verplicht het gebruik van gerecycleerde materialen bij aanbestedingen. Duurzaamheid is de toekomst. Daarom moeten we verantwoord omgaan met onze natuurlijke bronnen.

De aanleg van nieuwe groene zones vormt een grote meerwaarde, zoals speel- en geboortebossen. We moedigen lokale ondernemers aan om meer planten en struiken op onze industrieterreinen te voorzien. En ook de kwaliteit van onze Mechelse natuur houden we goed in de gaten. Onze partij treft de nodige maatregelen om onze lokale biodiversiteit te optimaliseren.

 

Onze aanpak

1.   Bij ruimtelijke ingrepen zoals de plaatsing van een windmolen onderzoeken we eerst de impact op de leefomgeving. Zal de installatie voor overlast zorgen? Dan gaan de werken niet door.

2.   Onze partij gaat extra dorpswoningen op de riolering aansluiten, in samenwerking met de bovenlokale overheden. Ons doel is minstens de gemiddelde Vlaamse rioleringsgraad.

3.   Mechelen heeft een voorbeeldfunctie op het vlak van duurzaam gebouwenbeheer. Daarom maken we de balans op van ons volledige stadspatrimonium, met aandacht voor de kosten voor onderhoud, isolatie en innovatie. Op basis van ons onderzoek beslissen we of het patrimonium behouden blijft.

4.   De locaties in Mechelen waar nog bosaanplant mogelijk is, transformeren we tot geboorte- of speelbossen, met de hulp van lokale verenigingen en Mechelaars.

5.   Meer groen is essentieel, maar de kwaliteit van onze natuur is minstens zo belangrijk. Onze partij monitort de biodiversiteit in Mechelen om de nodige maatregelen te kunnen treffen.

6.   We kiezen voor waterdoorlatende parkings. Bovendien verminderen we de druk op onze openbare parkeerplaatsen door het gebruik van eigen terrein te stimuleren.

7.   Beton hoort niet thuis in de natuur. Daarom maakt N-VA verder werk van ontharding. We gaan in gesprek met Mechelse ondernemers zodat we ook op onze industrieterreinen meer groen zien verschijnen.

8.   Bij aanbestedingen stellen we een verplichte graad van gerecycleerde materialen in. Ook bij vergunningsaanvragen moedigen we het gebruik van gerecycleerde bouwmaterialen aan.

9.   We stimuleren de uitrol van energiegemeenschappen in de verschillende wijken waarin de burgers en bedrijven zelf een rol kunnen opnemen in de klimaattransitie, door samen te investeren in isolatie, hernieuwbare energie, laadpalen, warmtepompen en het onderhoud hiervan.

 

Met deze 9 sterke actiepunten creëren we samen een duurzaam en klimaatvriendelijk Mechelen. Zo woont u in een stad die klaar is voor de toekomst.

Integratie en diversiteit

U bent een fiere Mechelaar, net als wij. Daarom kiest N-VA voor een integratiebeleid dat vasthoudt aan het gebruik van het Nederlands en aandacht heeft voor onze lokale cultuur en erfgoedbeleving. Onze aanpak is divers en inclusief, zodat iedereen zijn plek vindt in onze samenleving.

 

Iedereen gelijk

Bij N-VA draait het om wat ons als Mechelaars verbindt. Iedere stadsgenoot krijgt dezelfde behandeling. We verwachten van nieuwkomers dat ze onze gemeenschappelijke toekomst omarmen, Nederlands leren en zich aanpassen aan onze normen en waarden. Onze partij is voorstander van:

  • een ambitieus taalactieplan;
  • een consequent terugkeerbeleid;
  • waakzaamheid voor Mechelaars zonder wettig verblijf;
  • erfgoedintroductie als vast onderdeel van het inburgeringstraject.

We vragen aan u en alle Mechelaars om discriminatie onmiddellijk te melden. We pleiten voor een nultolerantiebeleid.

 

Onze aanpak

1.   N-VA kiest voor een divers verhaal met aandacht voor elke bevolkingsgroep. Denk maar aan afkomst, leeftijd, gender, samenlevingsvorm en meer. Zo vindt iedereen zijn plaats in onze maatschappij.

2.   Iedereen is Mechelaar. Onze partij kijkt naar wat ons verbindt, niet naar wat ons onderscheidt. Iedereen krijgt dezelfde behandeling.

3.   We verwachten van nieuwkomers dat ze onze gemeenschappelijke toekomst delen. Dat houdt in:

  • aanpassing aan onze normen en waarden;
  • kennis van het Nederlands;
  • actieve deelname aan onze Vlaamse samenleving. 

4.   Een geloofwaardig terugkeerbeleid begint met de uitwijzing van mensen zonder wettig verblijf. Onze Mechelse agenten zijn extra waakzaam rond die problematiek. We onderzoeken mogelijkheden om een Mechels terugkeerloket te organiseren, in samenspraak met de federale overheid.

5.   De voertaal in Mechelen is het Nederlands. N-VA zet haar strakke taalactieplan verder. Het stadsbestuur zet op alle fronten in op de Nederlandse taal. We steunen initiatieven die taallessen organiseren, zoals taalcafés, taalvrienden, gesprekstafels en meer.

6.   We betrekken burgers op zoveel mogelijk manieren bij onze gemeenschap. Hoe?

  • We wijzen nieuwkomers op hun rechten en plichten.
  • We zetten in op Vlaams burgerschap en integreren nieuwe Mechelaars in ons verhaal.
  • We maken van onze stad hun nieuwe thuis.

7.   N-VA is trots op onze lokale en regionale cultuur en erfgoedbeleving. We houden vast aan onze tradities en brengen nieuwe Mechelaars ermee in contact. Hoe? Erfgoedintroductie wordt een vast onderdeel van het inburgeringstraject.

8.   Onze partij roept Mechelaars op om te reageren op discriminatie. We lanceren een campagne met praktische tips, zodat slachtoffers en plegers het signaal krijgen dat onze stad discriminerend gedrag niet tolereert.

9.   We brengen discriminatie op de huizenmarkt in kaart en remediëren.

 

Met deze 9 strategische werkpunten zorgen we er samen voor dat integratie en diversiteit in Mechelen geen loze woorden zijn. N-VA hanteert krachtige principes die onze stad verenigen en versterken.

Onderwijs

N-VA zet zich in om schoolachterstand te voorkomen. Hoe doen we dat? We moedigen ouders aan om hun kind vanaf 2,5 jaar naar school te sturen via sensibiliseringscampagnes. Die onderstrepen de voordelen van vroege scholing, zoals een betere ontwikkeling van taal en sociale vaardigheden.

Kiezen ouders ervoor om hun kind niet in te schrijven in een school? Dan gaan we het gesprek met hen aan. Zo krijgen we inzicht in de barrières die hen tegenhouden. Denk maar aan culturele overtuigingen, een praktisch probleem, gebrek aan vertrouwen in ons onderwijssysteem of andere redenen.      

Scholen zijn de plek bij uitstek waar jongeren kennis en kunde vergaren. Maar als stad kunnen we leerlingen helpen door ook de schoolomgeving op hen af te stemmen.

 

Onze aanpak

1. We stimuleren alle ouders om hun kind vanaf 2,5 jaar naar school te laten gaan. Dit doen we in de eerste plaats via de contacten met het Huis van het Kind, het Sociaal Huis, maar ook door gerichte campagnes en aanspreking van de ouders in kwestie.

2. In overleg met de verschillende middelbare scholen faciliteren we een omgeving waar een kwaliteitsvolle middagpauze kan doorgaan voor leerlingen die verplicht buiten de school hun pauze doorbrengen.

3. We streven naar een gezonde schoolomgeving. In samenwerking met de scholen maken we werk van een aanpak om het fastfoodgebruik tijdens en net na de schooluren door leerlingen terug te dringen.

4. In samenwerking met de verschillende scholen en sociale partners ontwerpen we infosessies over de gevolgen van het gebruik van verdovende middelen op jonge leeftijd.

 

Met deze 4 aandachtspunten het creëren van een gezonde schoolomgeving die optimale leerkansen stimuleert.      

Betrouwbare dienstverlening

N-VA komt in actie voor een betrouwbare en veilige dienstverlening in Mechelen. Onze hoogste prioriteit? Uw veiligheid, zowel in het ‘echte’ leven als online. Zo zijn uw gegevens en die van alle Mechelaars optimaal beschermd.

Onze partij blijft investeren in de verbetering van onze dienstverlening met een sterke focus op digitalisering. We lanceren een gebruiksvriendelijk onlineplatform, zodat u heel wat zaken thuis snel en eenvoudig kunt regelen. Ook binnen ons lokale bestuur voeren we aanpassingen door met het oog op efficiënter werken.

Natuurlijk moeten we ook rekening houden met het feit dat digitaal niet voor iedereen een optie is. We stemmen ons aanbod af op de noden van de Mechelaar en zorgen er bovenal voor dat we als stadsdiensten bereikbaar zijn.

 

Onze aanpak

1.   Cyberveiligheid verdient de hoogste prioriteit. Onze stad verwerkt grote hoeveelheden persoonlijke gegevens van Mechelaars. Die data moeten we maximaal beschermen.

2.   N-VA blijft investeren in een optimale dienstsverlening. We zetten in op de verdere digitalisering van ons burgerloket. Uiteraard blijft u ook welkom voor een fysieke afspraak.

3.   Voor ons lokale bestuur maken we werk van de centralisatie van gegevens. Dat zorgt voor:

  • een uiterst vlotte werking;
  • minder papierwerk voor stadsgenoten en ondernemers;
  • een naadloze behandeling van aanvragen.

 

Met deze 3 krachtdadige werkpunten maken we Mechelen veiliger, efficiënter en gebruiksvriendelijker voor iedereen.

 

Dierenwelzijn

N-VA bouwt aan een toekomst waarin dierenwelzijn een grote rol speelt. Ons doel? Een zorgzame en respectvolle omgeving voor alle levende wezens creëren.

Onze partij zet zich in voor de bescherming van achtergelaten en verwaarloosde dieren. We bieden opvang en herplaatsing, ondersteunen sterilisatiecampagnes voor katten en strijden tegen het achterlaten van huisdieren.

 

Respect voor elk leven

Wie dieren houdt, draagt een grote verantwoordelijkheid. Iedere diereneigenaar moet overlast vermijden en goed zorgen voor zijn huisdier(en). De schepen van Dierenwelzijn lanceert campagnes om het bewustzijn over verwaarlozing te vergroten. Bovendien pakken we overtreders hard aan.

We staan volledig achter het verbod op onverdoofd slachten bij religieuze rituelen en pleiten voor een strenge handhaving. Onze partij erkent ook het vitale belang van insecten voor de biodiversiteit. Insectvriendelijke planten en bijenhotels maken het verschil voor een klimaatgezonde toekomst.

 

Diervriendelijke stad

De veiligheid van huisdieren staat voorop. Onze aandachtspunten:

  • Vuurwerk veroorzaakt onnodige stress bij dieren. Daarom verhogen we het aantal controles, vooral op feestdagen.
  • Honden moeten vrij kunnen bewegen en spelen. Onze partij zorgt voor meer losloopweides, behendigheidsparcours en toegankelijke waterpunten.
  • We faciliteren EHBO-cursussen voor diereneigenaars, zodat ze in noodsituaties de touwtjes in handen hebben.

 

Onze aanpak

1.   Onze partij blijft zich inzetten voor achtergelaten en verwaarloosde dieren. We zorgen voor:

  • opvang en herplaatsing van dieren;
  • ondersteuning van sterilisatiecampagnes voor katten;
  • medewerking aan campagnes tegen het achterlaten van huisdieren.

2.   Iedere Mechelaar die een huisdier heeft, moet overlast vermijden en zorg dragen voor zijn dier(en). Het is de taak van de schepen van Dierenwelzijn om sensibiliseringsacties rond overlast, misbruik en verwaarlozing te lanceren. Bovendien pleit onze partij ervoor om diereneigenaars die de regels niet respecteren te sanctioneren.

3.   N-VA staat achter het verbod op onverdoofd slachten van dieren bij religieuze rituelen. We voeren strenge controles uit en bestraffen overtredingen.

4.   Insecten zijn cruciaal voor de biodiversiteit. Ze zorgen voor de bestuiving van groenten, fruit en planten. Daarom voorzien we Mechelen van insectvriendelijke planten en bijenhotels. Stadsgenoten die op eigen houtje de bijenpopulatie helpen, krijgen onze ondersteuning.

5.   Traditioneel vuurwerk veroorzaakt stress bij dieren en hoort niet thuis in een diervriendelijke gemeente. We voeren het aantal controles op, zeker tijdens de eindejaarsperiode.

6.   Hondenlosloopzones zijn heel waardevol voor baasjes én hun dieren. N-VA ambieert:

  • meer losloopweides;
  • meer speelmogelijkheden, zoals obstakels voor behendigheidsoefeningen;
  • toegang tot water.

7.   Lopen er landbouwdieren op een weide? Dan moet de eigenaar daar zijn contactgegevens achterlaten voor noodgevallen.

8.   De veiligheid en gezondheid van huisdieren is belangrijk. Daarom werken we samen met relevante partners aan een aanbod van EHBO-cursussen voor diereneigenaars.

 

Deze 8 krachtdadige pijlers vormen de ruggengraat van ons beleid voor dierenwelzijn in onze stad.

Cultuur en toerisme

Elk cultuurevenement brengt u en alle Mechelaars dichter bij elkaar. Daarom is N-VA voorstander van een activiteitenaanbod dat iedereen aanspreekt, gebracht door lokale talenten en georganiseerd door enthousiaste stadsgenoten. Want bij ons draait het om u, de Mechelaar.

 

Lokale helden voorop

N-VA brengt cultuur in uw buurt. Hoe? In de zomer schuimt een mobiel podium elke Mechelse wijk af. Lokale verenigingen, stadsgenoten én uzelf mogen het op eigen houtje reserveren. Ook uw favoriete voorstelling is welkom. We ondersteunen uw initiatief vanuit onze stadsdiensten. Onze partij maakt werk van een uitgebreide vrijwilligersdatabank en handig platform voor de reservatie van een geschikte locatie.

N-VA verkiest Nederlandstalige projecten van Mechelse artiesten. Want onze regio telt heel wat talenten! Bij evenementen van de stad werken we samen met onze lokale horeca, marktkramers en verenigingen. Ook ons Mechels erfgoed verdient de juiste aandacht. Daarom pakt onze partij uit met doelgerichte plannen om ons erfgoed te inventariseren, te koesteren en te delen. Denk maar aan meer gelegenheden waarop onze prachtige Mechelse Reuzen tot leven komen.

Mechelen is een toeristische toplocatie. Die troef spelen we maximaal uit met lokale campagnes, een aantrekkelijk activiteitenaanbod en het versterken van het fiets- en wandelnetwerk.

 

Onze aanpak

1.   Cultuur moet toegankelijk zijn voor iedere Mechelaar. Daarom pleit onze partij voor een laagdrempelig programma en een optimale samenwerking met scholen. Zo genieten u en uw (klein)kinderen van boeiende voorstellingen en brede lespakketten.

2.   De organisatie van evenementen komt vooral de Mechelaar toe. We ondersteunen lokale initiatieven vanuit onze stadsdiensten.

3.   In de zomer geeft een mobiel podium elke Mechelse vereniging de kans om een voorstelling naar onze stad te brengen. Ook individuen mogen er gebruik van maken voor een publieke repetitie.

4.   Hulp nodig bij de administratie van een evenement? U rekent op de ervaring van onze medewerkers via het evenementenloket. Dat is online en via spreekuren beschikbaar.

5.   Ook aan vrijwilligers geen gebrek: onze partij maakt werk van een vrijwilligersdatabank waarop organisaties zich kunnen beroepen.

6.   Nederlands is de voertaal in Mechelen. We stimuleren het gebruik ervan.

7.   Ons hart klopt sneller voor Mechelse artiesten. Daarom geven we voorrang aan de programmatie met een lokale link.

8.   Dubbele cultuursubsidies voor artiesten zijn verleden tijd dankzij onze subsidiedatabank. Die geeft een overzicht van alle subsidie-uitgaven via andere instanties.

9.   Van Uit In Mechelen maken we de centrale vindplaats voor alle activiteiten in de stad. We automatiseren de link tussen het evenementenloket en Uit In Mechelen voor een vlotte aanmelding.

10. Onze partij promoot de regionale cultuur- en erfgoedbeleving, ook bij nieuwe inwoners. Erfgoedintroductie wordt een vast onderdeel van het inburgeringstraject.

11. Bij stadsevenementen schakelen we maximaal onze lokale horeca, marktkramers en verenigingen in.

12. Mechelen is sinds deze zomer weer Kinderstad! Onze partij moedigt de jeugd aan om zelf evenementen op te starten.

13. We moedigen onze Mechelse jongeren en studenten aan om activiteiten op poten te zetten.

14. Op 11 juli vieren alle Mechelaars samen de Vlaamse feestdag. Onze partij zorgt voor tal van feestelijke gezinsactiviteiten.

15. De zoektocht naar een geschikte locatie voor uw sport- of cultuuractiviteit wordt kinderspel dankzij een gebruiksvriendelijk locatieplatform. Onze partij moedigt scholen en verenigingen aan om hun locaties ter beschikking te stellen via dat platform.

16. De schepen van Cultuur benoemen we tot voorzitter van mmMechelen Feest. Dat versterkt ons cultuurbeleid.

17. Onze partij pleit voor een beleidsplan ‘kwaliteitsvol erfgoed’ voor binnen en buiten de stadsmuren, inclusief landschappelijke elementen.

18. De adviesraad Monumentenzorg speelt een belangrijke rol in de inventarisatie van ons erfgoed, in samenwerking met stadsgenoten en professionele partners.

19. N-VA is voorstander van meer gelegenheden waarop onze prachtige Mechelse Reuzen door de straten mogen trekken.

20. We promoten Mechelen als toeristische toplocatie. Mechelaars zelf (her)ontdekken hun eigen stad dankzij onze campagnes die zich richten op lokale uitstappen.

21. De pendelaars die in Mechelen werken, leggen we in de watten met een toeristisch aanbod op maat, gepromoot bij Mechelse bedrijven.

22. Minder mobiele cultuurliefhebbers verdienen meer aandacht. Voor hen zetten we alle toegankelijke locaties in de verf.

23. Het schitterende fiets- en wandelnetwerk in onze regio gaan we verder versterken én bekendmaken.

24. Ten slotte zet onze partij in op inclusieve evenementen, met unieke activiteiten op maat voor personen met een fysieke of mentale beperking.

 

Met deze 24 pijlers bouwen we samen aan een stad waar cultuur iedere stadsgenoot raakt en verbindt. 

Vrije tijd

N-VA streeft naar een breed sport- en vrijetijdsaanbod dat voor iedere Mechelaar toegankelijk is. De eerste stap is een grondige analyse van onze lokale infrastructuur. We stemmen vraag en aanbod nauwkeurig op elkaar af en maken werk van de nodige renovaties. Een multifunctionele inrichting zorgt ervoor dat elke Mechelse vereniging, sportclub en Mechelaar zich welkom voelt voor zijn favoriete sport.

 

Betaalbaar en gezond bewegen 

Onze partij ondersteunt het decreet voor open scholen. Zo ontpoppen Mechelse schoolgebouwen zich buiten de schooluren tot een fijne ontmoetingsplek voor sport- en spelactiviteiten. Financiële steun aan sportclubs bepalen we op basis van reële behoeften en ledenaantallen. De UiTPAS blijft een succesvol instrument dat sport en cultuur betaalbaar maakt voor iedere Mechelaar.

Uw gezondheid is cruciaal. Daarom subsidieert onze partij automatisch externe defibrillatoren voor elke sportclub, zowel vaste als mobiele AED-toestellen. Zo redden we samen levens.

 

Iedereen hoort erbij

N-VA richt zich op het ontwerp van sport- en bewegingsvriendelijke pleinen en parken voor individuele sporters en gezinnen. Ook in ons sportbeleid onderstrepen we het belang van inclusie. We stimuleren:

  • aangepaste sportactiviteiten voor ouderen en mensen met een beperking;
  • de organisatie en ontwikkeling van activiteiten door mensen met een beperking;
  • sportlessen en hulpmiddelen op maat.

Ten slotte passen we het decreet voor buitenschoolse opvang en activiteiten toe, dat de creatie van speel- en ontwikkelingsmogelijkheden voor onze Mechelse jeugd bevordert. Onze partij zorgt voor voldoende toegankelijke en betaalbare opvangplaatsen en activiteiten, waar iedere jongere zijn talenten kan ontdekken en ontwikkelen.

 

Onze aanpak

1.   We brengen de sterke en zwakke punten van onze sport- en vrijetijdsinfrastructuur in kaart. Op basis daarvan bepalen we welke investeringen nodig zijn om vraag en aanbod naadloos op elkaar af te stemmen. Dit overzicht helpt ook bij het coördineren van renovaties. 

2.   Onze partij streeft naar een uitgebreid sportaanbod in de Mechelse vrijetijdsgebouwen. We kiezen voor een multifunctionele inrichting zodat elke lokale vereniging, sportclub en Mechelaar er zich welkom voelt.

3.   N-VA is voorstander van het decreet voor open scholen, waarmee de Vlaamse overheid het gebruik van schoolgebouwen voor buitenschoolse activiteiten stimuleert. Zo creëren we extra ontmoetingsplekken voor Mechelse verenigingen en organisaties.

4.   We stemmen de financiële steun voor sportclubs af op hun reële behoeften en ledenaantal.

5.   Sport en beweging zijn belangrijk voor iedereen. Daarom pleiten we voor verenigingen waar ook mensen met een beperking zich kunnen uitleven. Onze partij moedigt iedere Mechelaar aan om zijn favoriete sport te beoefenen.

6.   Sport moet betaalbaar zijn voor iedereen. Met de voordelige en succesvolle UiTPAS blijven alle activiteiten toegankelijk. 

7.   Een AED-toestel redt levens. Daarom verlenen we subsidies voor de aankoop van een AED-toestel dat voor iedereen beschikbaar is, voor elke sportclub met een eigen infrastructuur. Heeft uw club geen eigen lokaal? Dan ondersteunen we de aankoop van een mobiel AED-apparaat.

8.   Onze partij besteedt aandacht aan recreatieve individuele sporters door sport- en bewegingsvriendelijke pleinen en parken te creëren.

9.   N-VA ondersteunt een aangepast sportaanbod voor ouderen en personen met een beperking. Daarvoor slaan we de handen in elkaar met Zorgbedrijf Rivierenland en G-sport Vlaanderen.

10. Mensen met een beperking moeten niet alleen kunnen deelnemen aan sportactiviteiten, maar ook de kans krijgen om die te organiseren en ontwikkelen. We bevorderen gelijke toegang met aangepaste lessen en hulpmiddelen. Zo hoort iedereen erbij.

11. Elke sportclub krijgt ondersteuning om personen met een beperking te helpen deelnemen aan activiteiten.

12. Onze partij gebruikt het BOA-decreet (buitenschoolse opvang en activiteiten) als hefboom voor de creatie van speel- en ontplooiingsmogelijkheden voor de Mechelse jeugd. We nemen onze regierol op en zorgen voor een brede waaier aan toegankelijke én betaalbare opvangplaatsen en activiteiten.

 

Met deze 12 werkpunten creëren we samen een stad waarin iedere stadsgenoot kan profiteren van gezonde sport- en spelactiviteiten.