Inzameling roze zakken aan huis is schot in de roos!

Op 17 april 2015, over deze onderwerpen: Milieu en duurzaamheid

Al meer dan 26.000 roze zakken opgehaald in Mechelen
 

Sinds februari 2015 kunnen Mechelaars hun gemengde plastics (folies, potjes, vlootjes …) aan huis laten ophalen. De inzameling gebeurt via roze zakken van IVAREM[1]  en vindt om de 8 weken plaats. De data en de sorteerregels staan vermeld op de Afvalkalender.

De eerste volledige inzameling in Mechelen is net achter de rug en de resultaten liggen hoger dan verwacht.

Ook de kwaliteit van de ingezamelde plastics is goed: de plastics zijn proper (uitgespoeld of afgewassen) en de zakken bevatten geen vreemde stoffen (hout, metalen, karton, restafval …).

Met al meer dan 26.000 opgehaalde roze zakken of 53.000 kg aan gemengde plastics mogen we spreken van een groot succes. We hadden gerekend op 1 roze zak per inwoner per jaar, maar waarschijnlijk halen we het dubbele. De inzameling aan huis is een verhoging van de service voor de burger en verlaagt de drempel om deel te nemen aan de inzameling. Het feit dat het tarief gelijk blijft (0,25 euro/zak) of je de roze zak nu zelf naar het containerpark brengt of aan huis laat ophalen, zal zeker ook meespelen bij het succes”, aldus een tevreden Marina De Bie (schepen van Leefmilieu Mechelen).

Toch is er nog ruimte voor verbetering. Uit een onderzoek van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) blijkt dat het huisvuil ongeveer 13 % (of 15 kg/inw/jaar) aan plastics bevat. Momenteel schatten we de jaarlijks ingezamelde hoeveelheid bij de Mechelaars in op 4 kg/inw/jaar.  Er is dus nog een groot inzamelpotentieel. Het apart houden van gemengde plastics is niet alleen interessant voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Een roze zak kost immers slechts 0,25 euro/stuk en een huisvuilzak kost 2,50 euro/stuk.

De ingezamelde plastics worden door afvalintercommunale IVAREM opgehaald en afgevoerd naar een verwerker. ”Voor IVAREM is het belangrijk om materialen zoveel mogelijk in de kringloop te houden. Onze verwerker tovert de gemengde plastics om tot straat- en tuinmeubilair, terrasplanken, compostvaten … De aparte inzameling van gemengde plastics is een  win-win voor de burger en het milieu”, meldt Rita Van den Bossche (voorzitter IVAREM).

Roze zakken kan je kopen (per rol van 10 stuks) op het containerpark, in het Huis van de Mechelaar, in een van de wijk- of dorpshuizen en bij verschillende winkels. Een rol kost 2,50 EUR. Surf naar www.mechelen.be voor alle verkooppunten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is