Stad organiseert taalkampen voor kleuters

Op 2 juni 2015, over deze onderwerpen: Jeugd, Onderwijs

“Het gaat om themakampen waarbij het Nederlands taalgebruik wordt gestimuleerd door tijdens spelactiviteiten een rijke interactie met en tussen de kinderen tot stand te brengen. Dit gebeurt door een goede speluitleg, in te gaan op gespreksimpulsen of open te staan voor inbreng van de kinderen”, vertelt schepen van diversiteit en integratie Marc Hendrickx (N-VA).

De taalkampen zijn gericht op kinderen van de instapklas tot en met het eerste leerjaar die een taalstoornis of een ernstig taalprobleem vertonen. Ook anderstalige nieuwkomers komen in aanmerking.

Gewoonlijk worden de kinderen die zich hiervoor inschrijven tweemaal per dag ondergedompeld in een speels taalbad. Op vraag van de schepen wordt het aparte taalbad afgeschaft en de aandacht voor taal in het standaardaanbod geïntegreerd. “Zo kunnen alle kinderen genieten van de extra talige speelomgeving die wordt gecreëerd tijdens het vakantiekamp”, aldus Hendrickx.

De kinderen met taalproblemen worden dus niet meer afgezonderd van de groep, dat werkt immers stigmatiserend. Het verschil zal voor de kinderen nauwelijks merkbaar zijn maar de begeleiders zullen meer aandacht besteden aan anderstaligen/laagtaalvaardigen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is