Bijna 30 procent van de Mechelaars is van buitenlandse herkomst

Op 7 april 2017, over deze onderwerpen: Diversiteit
138 nationaliteiten

Op vraag van de stad Mechelen maakte het Agentschap Integratie en Inburgering in samenwerking met het Lokaal Overleg Platform (onderwijs en diversiteit) een omgevingsanalyse. Deze geeft een duidelijke kijk op de bevolkingsdiversiteit in de stad. Uit de analyse blijkt dat 29,7 procent van de Mechelaars van buitenlandse herkomst is, in totaal 138 verschillende nationaliteiten.

In de wijken Arsenaal (51,9 %) en Nekkerspoel (40,1 %) wonen het meeste buitenlanders, voornamelijk van Maghrebijnse herkomst. De buitenlanders zijn merkelijk jonger (49,5 % minderjarigen) dan de bevolking met Belgische nationaliteit, waarbij de vergrijzing zichtbaar is. In Mechelen ligt de werkzaamheidsgraad in totaal op 67 %. Bij personen met Belgische nationaliteit is deze het hoogst (73 %) tegenover personen met niet-EU-herkomst duidelijk lager (48 %), vooral bij vrouwen. Bij de beroepsbevolking van Belgische herkomst is 4 % werkloos, voor de beroepsbevolking van EU-herkomst bedraagt dit cijfer 7 % en bij de beroepsbevolking uit niet-EU-landen stijgt dit percentage tot 18 %. 

Diversiteit en armoede
1,2 % van het totale aantal 18-64 jarigen ontvangt een leefloon of een equivalent financiële tegemoetkoming van het Sociaal Huis. Voornamelijk bij mensen van niet-Europese herkomst ligt dit cijfer hoog: 10,1 %. Bij de 0- tot 59-jarigen met Belgische nationaliteit leeft 9 % in een gezin met lage werkintensiteit. De cijfers liggen veruit het hoogst bij personen van niet-EU-herkomst (31 %), en met name bij Maghrebijnen 28 %. In de periode 2011-2013 waren 47,7 % van alle geboorten kinderen van Belgische herkomst, 8,1 % van de pasgeborenen had een EU-herkomst en 43,4 % een niet-EU-herkomst. Bij de geboorten in kansarmoede is 80 % van de kinderen van niet-EU-herkomst.

“De cijfers tonen aan wat we al wisten: dat we een super-diverse stad zijn, met een mix aan Mechelaars allerhande. Maar die stad is en blijft ook een Vlaamse en Nederlandstalige stad, en dat blijkt elke dag ook uit ons beleid. Anders dan met deze realiteit krampachtig om te springen, gaan we hiermee verder aan de slag. In respect voor elkaar werken we met z’n allen aan één gedeelde toekomst, de Mechelse, los van onze vaak erg diverse roots en herkomst”, besluit schepen van Diversiteit en Integratie Marc Hendrickx.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is