Chip wapent fietsen tegen diefstal

Op 14 december 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid

Om de fietsdiefstallenplaag effectief aan te pakken, roept de politiezone Mechelen-Willebroek technologische hulp in. Vanaf volgend jaar kunnen inwoners hun tweewieler door hun fietsenmaker laten chippen, waarop deze gefotografeerd wordt bij het passeren van ANPR-camera's. Ook als de tweewieler in een bestelwagen zit.

Mechelen kon gisteren alweer historisch lage criminaliteitscijfers voorleggen, maar alle patrouilles, camera's en lokfietsen ten spijt: fietsdiefstallen blijven een huizenhoog probleem. In de Dijlestad werden de eerste helft van dit jaar liefst 333 fietsen ontvreemd, of bijna twee per dag. Vandaar dat de politie nu 50.000 euro investeert in een hoogtechnologisch volgsysteem.

Twintig locaties
Op twintig locaties in de zone en dan vooral rondom plaatsen waar veel fietsen worden gestolen, komen tegen maart 'locators' in voetpadkasten in de buurt van ANPR-camera's. Passeert een fiets met een uitgeruste chip, dan maakt de camera net zoals bij een wagen een foto.

Voorwaarde is dus dat de gestolen fiets is uitgerust met een zendertje: een chip die er uitziet als een simkaart met een batterijtje. Omdat het zo klein is, kan het gemakkelijk in het kader van een fiets worden verstopt. Onmogelijk voor een fietsdief om dat snel te vinden en te ontmantelen. 

Lees het volledige artikel op www.hln.be/regio/nieuws-uit-mechelen/chip-wapent-fietsen-tegen-diefstal-...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is