Eerste octopuspaal in gebruik genomen aan VBS De Ark

Op 19 juni 2018, over deze onderwerpen: Onderwijs, Openbare ruimte

Met de installatie van de eerste octopuspaal aan VBS De Ark is de uitrol van de octopuspalen aan de Mechelse basisscholen van start gegaan. De palen moeten de automobilisten wijzen op de aanwezigheid van de school. Omdat de stad de volgende jaren nog sterker wil inzetten op veilige schoolomgevingen besliste het stadsbestuur recent ook het Octopuscharter Schoolomgeving 2.0 te ondertekenen.

Veilig naar school
De stad wil meer kinderen met de fiets en te voet naar school laten gaan. Een belangrijk element hierin is het veiliger maken van de schoolomgevingen. Schepen van Mobiliteit Marina De Bie (Groen) legt uit: “We werken al enkele jaren aan het veiliger maken van de schoolomgevingen, maar het blijft een moeilijk gegeven. De meeste schoolomgevingen hebben niet de capaciteit om het reguliere verkeer én auto’s van ouders die komen en gaan te verwerken. De chaos die daarbij soms ontstaat, kan gevaarlijk zijn. Ondertussen zijn er aan veel scholen snelheidsremmende maatregelen genomen en hebben we een aantal schoolstraten ingevoerd. De uitrol van de octopuspalen is een volgende stap in dit proces.”

Octopuspalen

Als nieuwe stap in het veiliger maken van de schoolomgevingen bestelde de stad 41 octopuspalen, 1 voor elke basisschool die de stad rijk is. De palen worden in de loop van de zomervakantie aan alle scholen geplaatst, zodat het werk afgerond is tegen de start van het nieuwe schooljaar in september. VBS De Ark in Battel kreeg de primeur, daar werd vandaag de allereerste paal ingehuldigd. Voor de plaatsing van de 41 palen trok de stad een budget van zo’n 73 000 euro uit.

“De scholen waren al enige tijd vragende partij tot het plaatsen van deze Octopuspalen. Ter ondersteuning van de Mechelse onderwijspartners gingen wij als Stad Mechelen dan ook graag op deze vraag in. Door de bekendheid van deze palen vergroten zij de herkenbaarheid van de schoolomgeving. Het spreekt voor zich dat ik als schepen van Onderwijs elke beslissing toejuich om de veiligheid van een schoolomgeving te verbeteren. De octopuspalen kunnen daarbij beslist een sensibiliserende rol vervullen”, geeft schepen van Onderwijs Marc Hendrickx (N-VA) aan.

Octopuscharter 2.0

Het stadsbestuur ging recent ook het engagement aan om het ‘Octopuscharter 2.0’ te tekenen. Dit charter is de verderzetting van de campagne rond de octopuspalen. De stad engageert zich hierbij bv. tot het gebruik maken van de Octopus als hét symbool voor verkeersveiligheid van schoolomgevingen en het centraal stellen van het fysiek en psychisch welzijn van kinderen bij maatregelen i.v.m. woon-schoolverkeer.

Daarnaast engageert de stad zich om de schoolomgevingen tegen 2030 om te vormen tot schoolomgevingen 2.0. Dit betekent dat er volop ingezet wordt op duurzame verplaatsingen, het vergroenen van de schoolomgevingen, dat de school een ontmoetingsplaats wordt en er ingezet werd op de betrokkenheid van ouders en omwonenden.

 

Bron: www.radioreflex.be/2018/06/19/eerste-octopuspaal-in-gebruik-genomen-aan-...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is