Minister Diependaele investeert in Mechels erfgoed

Op 25 juni 2021, over deze onderwerpen: Erfgoed
't Schipke Mechelen

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele geeft groen licht voor twee restauraties van erfgoedmonumenten in Mechelen: 't Schipke en Hof van Busleyden. Voor beide dossiers kent de Vlaamse overheid een premie van €1.994.716,52 toe. "De voormalige beiaardschool 't Schipke wordt herbestemd als museumcafé bij het naastgelegen museum Hof van Busleyden. Ook de restauratiewerken aan het Hof van Busleyden kunnen starten", aldus de minister.

 

Restauratie en herbestemming van 't Schipke
De voormalige koninklijke beiaardschool 't Schipke ligt op de hoek van de Merodestraat en de Sint-Jansstraat en is dus een goede invalsbasis naar het museum Hof van Busleyden. Daarom ook wordt dit fraaie hoekpand op korte termijn gerestaureerd en bestemd als museumcafé. De gevels en de daken worden gerenoveerd, het buitenschrijnwerk wordt vervangen naar historisch model en binnen wordt de toegankelijkheid en de circulatie zo goed als mogelijk afgestemd op een publiek gebruik. De waarde van het beschermde huis wordt integraal behouden en aangevuld met enkele nieuwe interieur-ingrepen. Voor de restauratie van 't Schipke is een premie van €365.234,74 toegekend.

Historisch weetje over 't Schipke
In 1922 richtte stadsbeiaardier Jef Denyn een beiaardschool op in Mechelen. De school was de eerste ter wereld in haar soort. Van 1947 tot 2011 was ze gevestigd in huis 't Schipke. De gevels van het pand werden in 1938 beschermd als monument. In 1986 werd de bescherming uitgebreid tot het volledige gebouw.

Restauratie en uitbreiding stadsmuseum in Hof van Busleyden
Na een grondige restauratie en herinrichting opende het vernieuwde Museum Hof van Busleyden in maart 2018. Je blikt er terug op onze glorieuze Mechelse geschiedenis en je kijkt er samen vooruit naar de toekomst. Bovendien herbergt het museum enkele topstukken. Hoewel de restauratie van het interieur van het Hof van Busleyden werd afgewerkt in 2018, liet de grondige restauratie van het exterieur (gevel, daken, buitenschrijnwerk) nog op zich wachten. Deze hoogdringende werken komen nu aan bod. Er zal nauwlettend worden op toegezien dat tijdens de werken de waarde van het interieur en zijn collectie wordt gevrijwaard. Voor de renovatie en uitbreiding van het Hof van Busleyden is een premie van €1.629.481,78 toegekend.

Historisch weetje over Hof van Busleyden
Het Hof van Busleyden dateert uit het begin van de 16de eeuw. Dit renaissance stadspaleis deed tot de Eerste Wereldoorlog dienst als Berg van Barmhartigheid, waar armen mochten lenen zonder rente. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw volledig vernield op de waardevolle renaissance muurschilderingen van de stove na, een wonder eigenlijk. Vooral de muren stonden nog recht. Het gebouw werd hersteld en grondig gerestaureerd volgens de toenmalige restauratiefilosofie. Sinds 1983 is het beschermd als monument.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is