Minister Homans steunt Mechelen in strijd tegen radicalisering

Op 2 december 2016, over deze onderwerpen: Inburgering en Integratie, Veiligheid
Liesbeth Homans

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) gaat voor het tweede jaar op rij Mechelen financieel ondersteunen in de strijd tegen radicalisering. Naast Mechelen krijgen ook Vilvoorde, Antwerpen, Gent, Aalst, Maaseik, Menen, Zele en Oostende een projectsubsidie. Ze maakt daarvoor 568.000 euro vrij, waarvan 55.000 euro bestemd is voor onze stad. “Gemeenten zijn de eerste partners in de preventieve aanpak van gewelddadige radicalisering”, aldus Homans. “De projectsubsidies moeten de gemeenten en steden dan ook helpen in het opnemen van hun regierol.” 

 

Op 3 april 2015 keurde de Vlaamse Regering het’ Actieplan ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot extremisme en terrorisme’ goed. Met dat actieplan wil de Vlaamse Regering personen die het risico lopen om te radicaliseren zo snel mogelijk detecteren met als ultieme doel hen aan boord te houden van onze samenleving.

Acute radicaliseringsproblematiek

In navolging van dat actieplan schreef minister Homans in 2015 een projectoproep uit met als doel de steden en gemeenten te ondersteunen in het opnemen van hun regierol in de preventieve aanpak van radicalisering. Er werden negen projecten geselecteerd op basis van problematiek, aanpak, beoogde resultaten, duurzaamheid, planning, enz. Goed   voor samen 568.311 euro. De projecten lopen tot februari 2017 en worden nu met een jaar verlengd. Vlaams minister Homans: “Op deze manier maak ik de belofte hard om bijkomende ondersteuning te voorzien voor gemeenten met een acute radicaliseringsproblematiek.” Indien de begroting het toelaat zullen de projecten volgend jaar opnieuw worden verlengd. 

Radicaliseringsprocessen doen zich immers vaak in een lokale context voor. “Het is de taak van lokale overheden om zorgwekkende ontwikkelingen tijdig te signaleren en daarop te reageren. Zij staan bovendien het dichtst bij de burgers en zijn het eerste aanspreekpunt voor lokale diensten en organisaties. Vanuit hun regierol dienen zij te zorgen voor afstemming en samenwerking tussen alle relevante lokale partners.” 

“Het is dus niet de bedoeling dat de steden en gemeenten met dat geld allerlei nieuwe initiatieven opzetten maar wel dat ze vanuit hun rol als regisseur de aanwezige instrumenten (VDAB, jeugdwerk, onderwijspartners, welzijn,…) optimaal aanwenden en afstemmen op maat van hun gemeente, bijvoorbeeld door het organiseren van partnertafels of het aanstellen van een coördinerend radicaliseringsambtenaar." 

Samen met de VVSG wil minister Homans er ook voor zorgen dat de kennis en expertise die de gemeenten hebben opgebouwd gedeeld wordt met andere steden en gemeenten. "Denk maar aan de Radix-tool die in Antwerpen werd ontwikkeld en die we nu gaan voorstellen aan de andere gemeenten." 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is