N-VA Mechelen niet opgezet met toelating door stadsbestuur voor stille wake voor doodgeschoten dader

Op 5 april 2019, over deze onderwerpen: Veiligheid

N-VA Mechelen niet opgezet met toelating door stadsbestuur voor stille wake voor doodgeschoten dader

N-VA Mechelen begrijpt de beslissing van het stadsbestuur niet om een stille wake te laten doorgaan ter nagedachtenis van Mohamed E.O. De man stak meerdere mensen neer in februari om uiteindelijk door de politie doodgeschoten te worden. Volgens N-VA is het in het kader van de veiligheid weinig verstandig om een dergelijke wake toelating te geven.

“Ondertussen weten we dat de brandstichtingen in de wijk van de dader bedoeld waren als wraakacties. Er zijn dus precedenten die aangeven dat de kans dat deze situatie uit de hand loopt realistisch is. Daarenboven wordt de zaak nog volop onderzocht en is er geen duidelijkheid over de drijfveren van de dader,” aldus fractieleider Marc Hendrickx.

Ook het feit dat dit een openlijke aanklacht is voor de manier waarop het incident afgesloten werd, is volgens N-VA een reden om de wake niet te laten doorgaan. De politie, die voor dit soort incidenten opgeleid is, analyseerde de situatie en zag geen andere manier om het conflict te beslechten. Zij doorliepen alle stappen in de procedure en probeerden alle andere mogelijkheden vooraleer zij overgingen tot geweld.

Een derde reden om de wake niet te laten doorgaan is uit respect voor de slachtoffers. “Dat er voor de dader een wake georganiseerd wordt, maar de slachtoffers aan hun lot overgelaten worden en achterblijven met het trauma, de kosten en alles wat er nog bij komt kijken is alleen maar omdat zij het overleefden. Deze wake is voor hen niet minder dan het openrijten van nog te verse wonden,” vult gemeenteraadslid Freya Perdaens aan

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is