N-VA Mechelen pleit voor vereenvoudiging aantal gemeentebelastingen

Op 3 mei 2018, over deze onderwerpen: Lokale economie
Te veel kleine gemeentebelastingen in Mechelen

Ondernemersorganisatie Voka Mechelen-Kempen klaagt de wildgroei aan gemeentebelastingen aan. Met 31 soorten belastingen prijkt Mechelen bovenaan haar overzicht voor de provincie Antwerpen en Waasland. Meer nog, uit cijfers van het Agentschap Binnenlands Bestuur blijkt dat Mechelen het grootste aantal soorten belastingen heeft van heel Vlaanderen. “Mechelen zit dus wel degelijk met een probleem”, reageert Bert Smits, financieel expert van N-VA Mechelen. 

N-VA Mechelen vindt het jammer dat burgemeester Bart Somers (Open Vld) zelfs blij is met dat recordaantal. Volgens hem hebben deze belastingen immers gedragswijzigingen tot doel. “Maar daar durven wij toch ernstig aan te twijfelen”, aldus Smits. 

Geen gedragswijziging
Veel van deze belastingen zorgen namelijk al jaren voor een stabiele bron van inkomsten. “Als de inkomsten dezelfde blijven, kan je moeilijk van een gedragswijziging spreken”, legt Smits uit. “Dat geldt bijvoorbeeld voor de belastingen op nachtwinkels en phoneshops, maar ook op benzinepompen, kermissen en filmvoorstellingen, om er maar enkele te noemen.”

Vereenvoudiging is nodig
N-VA Mechelen pleit daarom voor een vereenvoudiging van het aantal soorten gemeentebelastingen. “Dat hoge aantal is vervelend voor onze bedrijven. Belastingen die sturend zijn, verdedigen wij. Maar als het van ons afhangt, dan moet er in alle andere belastingen waarvan de opbrengst laag is stevig gesnoeid worden”, besluit Bert Smits.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is