Nieuw stedelijk zwembad én Plopsaqua: een goede zaak voor Mechelen

Op 28 augustus 2018, over deze onderwerpen: Openbare ruimte, Sport, Verkiezingen 2018
een nieuw zwembad voor alle Mechelaars

De Plopsagroep wil in Mechelen-Zuid een nieuw stedelijk zwembad én een Plopsaqua-waterpretpark bouwen. “Een nieuw zwembad op de recreatiegrond aan Technopolis is een goede oplossing voor de zwemproblematiek in Mechelen”, reageert N-VA Mechelen. Mechelaars zullen er voor 3 euro kunnen gaan zwemmen. Ook het bos op de locatie blijft grotendeels behouden.

Binnenkort sluit het zwembad aan de Geerdegemvaart om hygiënische en veiligheidsredenen. “Ons stedelijke zwembad is tot op de draad versleten. Maar het opnieuw renoveren zou de stad evenveel of zelfs meer kosten dan een nieuw zwembad”, aldus N-VA-kandidaat Barry Swinnen. “Daarnaast zorgt het zwembad op de huidige locatie voor een sterke verkeersdruk in de wijk. Het voldoet ook niet voor de stijgende vraag van clubs, scholen en recreatieve zwemmers.” 

Nieuw zwembad met 12 banen
Daarom werd gezocht naar een andere locatie én een partner. “Zeker nu binnen enkele maanden ook het zwembad in Hofstade sluit, moesten we durven nadenken over een oplossing die tegemoet komt aan de noden van de Mechelse zwemmers, zwemclubs en scholen”, zegt Swinnen, die in de in de raad van bestuur van AGB SAM mee over de voorwaarden onderhandelde. “Het nieuwe zwembad zal liefst 12 banen tellen, uitgerust zijn voor waterpolo en de nodige tribunes omvatten. Het zal ook fysiek gescheiden zijn van het Plopsaqua-waterpretpark.”

Technopolis en Plopsaqua werken intussen aan een principeakkoord over een samenwerking. Dankzij de samenwerking met Plopsa spaart de stad alvast een investeringskost van 15 miljoen euro uit. Ook de nodige renovaties zijn 28 jaar lang ten laste van de uitbater. De stad verkreeg ook dat alle Mechelse clubs en scholen zullen worden ingepland door een medewerker van AGB SAM. Zo blijft er ook permanent contact tussen de stad en Plopsaqua.

Geen prijsverhoging
De stad zal jaarlijks 1 miljoen euro betalen aan Plopsa, wat overeenkomt met de huidige exploitatiekost van het zwembad aan de Geerdegemvaart. In ruil zullen de Mechelaars er tegen de huidige tarieven kunnen zwemmen, ook in het Plopsaqua-gedeelte: 2,5 euro voor minderjarigen en 3 euro voor volwassenen. Voor het gewone zwembad zouden er wel lagere tarieven komen.

Vlot bereikbaar
“Om de bomen op de recreatiegrond aan Technopolis zoveel mogelijk te sparen, zal de stad bij de vergunningsaanvraag randvoorwaarden opleggen”, verduidelijkt eerste schepen Marc Hendrickx. Daardoor zou tachtig procent van het bos behouden kunnen blijven. Sowieso zal niet worden gebouwd op het oudste gedeelte bos, omdat het buiten het projectgebied ligt. “Ook qua verkeer is er geen probleem”, zegt Hendrickx. Het zwembad zal vlot bereikbaar zijn met de bus en via een fietspad dat zal aansluiten op de aan te leggen fietsostrade. Er worden ook synergieën gezocht met Technopolis omtrent extra groen en de parking. “De Zemstbaan zal bovendien geen extra autoverkeer te verwerken krijgen, want dat moet zich verplaatsen via de eventueel te vergroten of heraan te leggen rotonde”, besluit Hendrickx.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is