Nieuwe motorparkeerplaatsen op Grote Markt

Op 5 februari 2016, over deze onderwerpen: Openbare ruimte, Mobiliteit & Openbare Werken

De parkeerplaatsen voor het postgebouw op de Mechelse Grote Markt worden opnieuw ingedeeld. Naast de plaatsen voor motorfietsen komen er ook extra plaatsen voor minder mobielen op deze locatie.

De aanleiding voor het inrichten van vier parkeerplaatsen voor moto’s in de binnenstad was een vraag van gemeenteraadslid Jan Verbergt (N-VA) hierover. “Motorrijders plaatsen hun voertuig niet graag ver buiten zicht. Aan een moto is er gemakkelijk wat te saboteren, dus rekenen de bestuurders op de sociale controle van een goed zichtbare stelplaats. Je kan je moto nu wel parkeren in de ondergrondse parkings, maar daar is weinig of geen sociale controle. Daarom is de locatie aan het Postgebouw ideaal, onder andere met zicht vanop de terrassen aan de Grote Markt. Op termijn zou ik graag ook elders in Mechelen motoparkingplaatsen willen voorzien, vooral in de winkelstraten en nabij het station”, zegt Jan Verbergt.

Het voorzien van aparte parkeerplaatsen voor motorfietsen was bovendien ook reeds binnen het traject Mechelen Winkelstad als aandachtspunt geformuleerd.

Moto’s mogen zowel op parkeervakken voor auto’s staan als waar mogelijk op het voetpad, maar gezien de sociale controle en zichtbaarheid hoog zijn op parking voor de Post, is het geen overbodige luxe daar enkele specifieke parkeerplaatsen te voorzien. De twee parkeerplaatsen die het dichtst bij de fietsenstalling lagen, zullen nu plaats bieden aan vier moto’s.

Minder mobielen

Naast de vraag naar parkeergelegenheid voor moto’s, blijven ook de plaatsen voor mindermobielen belangrijk. Deze moeten zo dicht mogelijk bij het autoluw gebied kunnen parkeren om de verplaatsing tot bij de winkels te kunnen maken. Om deze nood op te vangen, worden de resterende parkeerplaatsen vervangen door plaatsen voor minder mobiele mensen. De parkeerstrook zal daarmee bestaan uit vier plaatsen voor moto’s en zeven plaatsen voor minder mobielen.

“We denken na over innovatieve manieren om de mobiliteit in onze stad aan te pakken. De binnenstad moet zo aangenaam en toch zo bereikbaar mogelijk zijn. Met deze parkeerplaatsen geven we antwoord op de vraag naar plaatsen voor minder mobielen en moto’s in de binnenstad en we maken tegelijk de situatie voor de Post duidelijker. Omdat daar geen plaatsen voor gewone auto’s meer zijn, zal het zoekverkeer daar verdwijnen. Dit zal ook het in- en uitrijden van de ondergrondse parking makkelijker maken”, aldus Schepen van Mobiliteit Marina De Bie (groen).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is