Plaisancebruggen worden mismeesterd

Op 6 oktober 2016, over deze onderwerpen: Openbare ruimte

De problemen met de Plaisancebruggen opgelost? Niks bleek gisteren minder waar. Al voor de zevende keer sinds 9 september bleven de bruggen openstaan en alweer tijdens de ochtendspits. Verkeersellende troef dus, ook al omdat tot overmaat van ramp de andere bruggen over het kanaal het lieten afweten.

Spuugzat zijn ze het, de gebruikers van de Plaisancebruggen. De laatste tijd blijven ze om de haverklap na het doorvaren van een schip open staan ten gevolge van een probleem met de elektronica en heel vaak tijdens het meest onmogelijke moment van de dag: de ochtendspits. Het gevolg: lange files in alle omliggende straten. Maandag voerden medewerkers van de Vlaamse waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal al eens een herstelling uit en heette het bij W&Z dat het probleem definitief van de baan was, maar gisterochtend moesten gebruikers tussen ongeveer 7.30 en 8 uur vaststellen dat dit hoegenaamd niet het geval was. "We dachten dat het was opgelost, maar opnieuw hetzelfde probleem deed zich voor. De bruggen gaven opnieuw geen signaal dat ze volledig openstonden", zegt Joris De Bock. Dat het alweer tijdens de ochtendspits gebeurde, was volgens hem toeval. Voor de tweede keer in 3 dagen kwam een herstellingsploeg ter plaatse. "Ze zal ervoor zorgen dat de brug niet meer volledig opengaat. Op die manier voorkomen we pannes in afwachting van een definitieve oplossing voor het softwareprobleem", zegt De Bock.

5.000 voertuigen/dag
Eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA) heeft er geen goed gevoel bij. "Dit is nu de zoveelste keer dat die brug defect is. Ik heb het gevoel dat dit mismeesterd wordt", verklaart hij waarom hij gisteren over de kwestie een parlementaire vraag indiende. "Ik wil weten wat men gaat doen om dit in de toekomst te vermijden. De Plaisancebruggen zijn niet zomaar brugjes, er passeren dagelijks 5.000 voertuigen. De defecten zijn niet alleen lastig voor scholieren die te laat op school komen, dit heeft een economische impact. Mensen geraken niet tijdig op hun afspraken, leveranciers komen te laat. En niet alleen zij die langs de brug moeten. 10 minuten problemen met de brug laten zich overal op de toegangs- en ringwegen voelen", ergert hij zich. Tot overmaat van ramp waren het gisterochtend niet alleen de Plaisancebruggen die het lieten afweten. Gelijktijdig waren er ook problemen met de andere bruggen over de Leuvense Vaart: de Battelbrug en de Colomabrug. De eerste wilde volgens de politie niet helemaal sluiten, de tweede slechts heel langzaam. W&Z had gisteren maar weet van één probleem. "Het probleem in Battel had te maken met het koudere weer en de zetting van de brug", verklaart De Bock. Overigens lieten niet alleen bruggen het afweten. Ook de drukke spooroverweg in de Bankstraat in Hombeek bleef gisterochtend een halfuur gesloten wegens een technisch probleem. Wim Soons (CD&V) wil dat de stad bij W&Z aandringt om de bruggen tijdens de spits beschikbaar te houden voor het verkeer. "De stad Brugge bekwam in 2014 al dat de bruggen over de Brugse ringvaart 's morgens en 's avonds tijdens de spits een uur lang niet worden gesloten voor het auto- en fietsverkeer."

Bron: www.hln.be/regio/nieuws-uit-mechelen/-plaisancebruggen-worden-mismeester...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is