Praktijktesten van start, maar nog geen sancties (HLN 11/05/2019)

Op 11 mei 2019, over deze onderwerpen: Wonen

Praktijktesten van start, maar nog geen sancties (Het Laatste Nieuws/Mechelen-Lier, Za. 11 Mei 2019, Pagina 41)

Om discriminatie en racisme op de huisvestingsmarkt aan te pakken, start de stad met praktijktesten. "Sanctioneren is niet het eerste doel, wel het teweegbrengen van een mentaliteitsverandering", zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). Oppositiepartij N-VA vreest voor negatieve gevolgen voor de verhuurmarkt.

De stad start met een nulmeting. Academici die eerder ook Gent begeleidden, zullen deze praktijktesten uitvoeren. Gabriella De Francesco, schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen (Groen): "Om te beginnen gaan we de problematiek in kaart brengen. Die resultaten leggen we voor aan de sector, waarna we overgaan tot dialoog en sensibilisering. Pas nadien volgen concrete acties. In Gent verdween de discriminatie op de woningmarkt bijna volledig dankzij deze aanpak." De discriminatiegronden die de stad gaat onderzoeken, zijn etnische afkomst, vermogen en een combinatie van beide. Verder wil het bestuur de toegang van alleenstaanden met en zonder kinderen tot de private huisvesting in kaart brengen. "De norm van gelijke behandeling. Dat is ons streefdoel", zegt Somers.

Uitkering en afkomst

Het gelijkekansencentrum Unia juicht het initiatief toe. Het kreeg vorig jaar 200 meldingen in verband met discriminatie op de huizenmarkt, uit het hele land wel te verstaan. "Bijna 40 procent van onze dossiers over huurdiscriminatie komt van mensen die omwille van hun uitkering geen woning vinden. 36 procent gaat over huurders die geweigerd worden vanwege hun afkomst", zegt Bram Sebrechts, persmedewerker Unia. Het stadsbestuur trekt 26.000 euro uit voor de nulmeting. Gehoopt wordt dat deze nog voor de zomer kan worden uitgevoerd. In een volgende fase wil het ook discriminatie op de arbeidsmarkt aanpakken.

Zelfregulering

Marc Hendrickx (N-VA) is het niet eens met de praktijktesten. "Verhuurders worden nodeloos geculpabiliseerd alsof het allemaal racisten zijn, terwijl het veelal mensen zijn die erop uit zijn hun huur maandelijks te ontvangen zonder al te veel problemen. Een kleine minderheid zal zich inderdaad aan racisme bezondigen en dat moet worden aangepakt, maar laat dat over aan zelfregulering. De beroepsorganisatie van immokantoren en de verhuurdersbond zijn daarmee bezig."

Hendrickx vreest dat de praktijktesten een negatief effect zullen hebben op de nu al krappe huurmarkt. "In wetenschappelijke studies wordt ervoor gewaarschuwd dat als men het verhuren moeilijker maakt, verhuurders wel eens hun geld in iets anders zouden steken."

WANNES VANSINA ■

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is