Restauratie van onze Mechelse kunstschatten

Op 30 augustus 2021, over deze onderwerpen: Erfgoed
Kerk

Negen barokke schilderijen in de begijnhofkerk Sint-Alexius en -Catharina van het Groot Begijnhof worden gerestaureerd. Het Groot Begijnhof is sinds 1938 beschermd omwille van haar archeologische, oudheidkundige, artistieke en historische waarden en is ook erkend als UNESCO werelderfgoed.

De zeventiende-eeuwse Begijnhofkerk heeft een schitterende barokke voorgevel, gebaseerd op Italiaans model. De Mechelse begijnen waren in het algemeen vrij kapitaalkrachtig waardoor ze bekende architecten konden inhuren voor het begijnhof.

10 jaar geleden werd een meerjarige subsidiëringsovereenkomst ‘Torens aan de Dijle’ ondertekend door de Vlaamse overheid en de stad Mechelen. Deze overeenkomst kende aan de stad Mechelen ruim 12 miljoen euro subsidie toe voor de restauratie van de monumentale kerken in de Mechelse binnenstad, waaronder de Begijnhofkerk. De restauratie van het exterieur en het interieur is klaar. "De restauratie van de negen schilderijen is de kers op de taart", aldus Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. Voor de restauratie van de schilderijen in de begijnhofkerk kent de Vlaamse Overheid een standaardpremie van 89.670 euro toe.

Ook de parochiekerk Sint-Jan-Baptist-en-Evangelist in Mechelen zal gerestaureerd worden.

De altaren in de dwarsbeuk en het epitaaf van de kerk worden, gerestaureerd. De parochiekerk Sint-Jan-Baptist-en-Evangelist werd al in 1938 gerestaureerd. In de 13de eeuw stond er op dezelfde plaats al een kapel, toegewijd aan de Heilige Johannes de Doper, beschermer van het vee. De kapel werd in het derde kwart van de 13de eeuw tot parochiekerk verheven en in de loop van de 15de eeuw vergroot tot een volwaardige gotische kerk. Voor de restauratie van het interieur van de kerk kent de Vlaamse Overheid een standaardpremie van 65.191 euro toe. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is