Stille wake voor doodgeschoten aanvaller (Nieuwsblad 5/4/2019)

Op 5 april 2019, over deze onderwerpen: Veiligheid

Stille wake voor doodgeschoten aanvaller (Het Nieuwsblad/Regionaal: Mechelen-Lier, Vr. 05 Apr. 2019, Pagina 1)

Binnen de Mechelse politiek is er discussie over de stille wake die de familie organiseert voor Mohamed E.O. (34). Dat is de man die in februari door de politie werd doodgeschoten nadat hij zijn vrouw had aangevallen met een mes en even later op straat ook een fietsster te lijf ging.

Familieleden organiseren zondag 14 april op de Grote Markt in Mechelen een stille wake om Mohamed E.O. te herdenken. ­De drugsverslaafde dertiger met psychische problemen ging in februari door het lint. Met een mes haalde hij uit naar zijn echtgenote, in een supermarkt in Hofstade (Zemst) bedreigde hij klanten en op straat stak hij een toevallige passant in de nek. Even later kwam het tot een confrontatie met de politie en werd de man doodgeschoten.

Volgens het parket is er een afscheidsbrief gevonden in zijn appartement. De gebeurtenissen zorgden voor flink wat onrust in de buurt. In de dagen erna werden voertuigen van de stad, van Fluvius en van de politie in brand gestoken. Daarvoor werden acht verdachten gevat.

Op sociale media doet de familie een oproep om aanwezig te zijn op een stille wake. Die vindt op zondag 14 april om 15 uur plaats op de Grote Markt. “Dit mag nooit meer gebeuren! Wij missen Mohamed en willen zijn dood niet zomaar als een trieste gebeurtenis de geschiedenis laten ingaan. We geloven dat dit incident op een andere manier kon eindigen, maar niet door zijn leven te ontnemen”, klinkt het. De familie roept de deelnemers meteen ook op tot kalmte. “Wij vragen u alle rust te bewaren en onze wens hierin te respecteren”, luidt het.

De familie wilde aanvankelijk een stille mars organiseren, maar kreeg enkel toelating voor een wake. “Wij leven in een democratische rechtstaat en daarin heeft iedereen het recht op manifestatie. Zo'n initiatief kan maar verboden worden vanuit het oogpunt van openbare orde, maar in het advies van de politie stonden geen elementen die een verbod rechtvaardigen. Ik hoop dat de manifestatie respectvol kan gebeuren”, legt burgemeester Bart ­Somers (VLD-Groen-m+) uit.

Weinig respect voor slachtoffers

Oppositiepartij N-VA begrijpt die beslissing niet. “Ondertussen weten we dat de brandstichtingen in de wijk van de dader bedoeld waren als wraakacties. Er zijn dus precedenten die aangeven dat de kans dat deze situatie uit de hand loopt realistisch is. Daarenboven wordt de zaak nog volop onderzocht en is er geen duidelijkheid over de drijfveren van de dader,” zegt fractieleider Marc Hendrickx.

Gemeenteraadslid Freya Perdaens (N-VA) vindt het getuigen van weinig respect voor de slachtoffers. “De steun voor hen is minimaal, is dat omdat ze het overleefden? Deze wake is voor hen niet minder dan het openrijten van nog te verse wonden”, stelt ze. “De politie moet de wake begeleiden en zet zo de geviseerden bij de beroepsverongelijkten. Dat alleen al was genoeg reden om deze provocatie niet toe te laten, maar het zijn verkiezingen en het tuig steunen levert stemmetjes op”, zegt Frank Creyelman van Vlaams Belang.

sven van haezendonck ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is