Turteltaks ? Neen, Freya-factuur !

Op 4 maart 2016, over deze onderwerpen: Milieu en duurzaamheid

De media staan er vol van. Als wetenschapper valt het me op dat er op nogal nochalante wijze met eenheden van Energie en Vermogen gegoocheld wordt. De journalisten (en de politici van de oppositie) verwisselen de (kilo-)Watt met de (kilo-)WattUur en lijken geen benul te hebben van correcte grootteordes. Nu eens is sprake van 5000 MegaWatt en 20000 MegaWattUur, refererend naar een gezin dat elektrisch stookt. Dat is natuurlijk onzin: Een kerncentrale generereert tussen de 500 en de 1000 MegaWatt, en het verbruik van een gezin is ongeveer 4000 kiloWattUur per jaar (of 4 MegaWattUur per jaar). Dan weer hebben ze het over een jaarlijks verbruik van 3,6 kiloWattUur.

 Verder stoort het me dat Annemie Turtelboom met alle zonden Israëls beladen wordt. Er kan natuurlijk gediscussieerd worden over specifieke modaliteiten, maar vooral de Socialisten en de Groenen hebben boter op hun hoofd als het gaat om het veroorzaken van die put. De benaming "Freya-factuur" is wellicht beter passend dan "Turteltaks". En de manier waarop "Turteltaks" als een soort mantra door Radio, TV en Krant gebezigd wordt, doet denken aan een Orwelliaanse Haatsessie.

Ik begrijp dat linkse journalisten dat niet graag schrijven, maar het kan toch niet ontkend worden dat er kortzichtigheid troef was van Freya Van Den Bossche bij het beleid om groene stroomcertificaten à rato van 300 EUR per MWh te beloven (terwijl de marktprijs van elektriciteit rond de 30 EUR per MWh schommelt) en dan de kostenput daarvan als een hete aardappel verder te schuiven. En het gaat hier natuurlijk om vele miljarden EUR misplaatste subsidies.

En wat zijn de Socialistische tegenvoorstellen ? Juist: geef de energie gratis weg aan de gezinsverbruikers en laat de KMO's en de Industriële bedrijven opdraaien. Als je weet dat wat er nog van onze industrie rest voornamelijk productie van energie-intensieve halffabrikaten is, waar denk je dat dan de jobs naartoe gaan als de sossen hun zin zouden krijgen?

Ik vind dat het hoog tijd is om een volwassen debat over energieproductie aan te vatten. Waarom is de media steeds zo negatief over vierde generatie nucleaire technologie, zoals de Lood-Bismuth reactor van het Myrrha-project ? Het is iets dat we in huis hebben (tenminste op het SCK in Mol), het is veilig, het produceert een fractie van het afval dat Doel 1 produceert (en het recycleert zelfs transactiniden) en er wordt geen CO2 uitgestoten bij de productie. Het kostenplaatje is ongeveer één tiende van wat we met die groene stroomcertificaten al weggegooid hebben.
Het zou tof zijn mochten we daar eens echt werk van maken.

Bert Smits

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is