Vlaams geld voor restauratie Sint-Romboutskathedraal

Op 14 mei 2019, over deze onderwerpen: Erfgoed

Vlaanderen maakt 320.000 euro vrij voor restauratie kapel van Sint-Romboutskathedraal (Het Nieuwsblad/Regionaal: Mechelen-Lier, Di. 14 Mei 2019, Pagina 6)

De Vlaamse Regering maakt ruim 320.000 euro vrij voor restauratiewerken aan de Sint-Romboutskathedraal. Die werken zijn hoogdringend omdat er stabiliteitsproblemen zijn aan de Sacramentskapel, een zijbeuk van de kathedraal.

De Sacramentskapel, een zijbeuk aan de linkerzijde van de kathedraal, is al een tijdje ontoegankelijk nadat er vorig jaar kleine brokstukken naar beneden vielen. Dat was het gevolg van stabiliteitsproblemen, waardoor de ribben loskwamen van de gewelven. Tijdens de restauratiewerken zullen alle ribstenen en gordelbogen verankerd en verstevigd worden.

De algemene restauratie van de kathedraal startte in 1985. Eerst werden de buitengevels in verschillende fasen gereinigd en waar nodig hersteld. Daarbij werd zo veel als mogelijk historisch steenwerk bewaard. Sterk verweerde delen werden hersteld met plastische mortel of vervangen door nieuwe natuursteen. Ontbrekende stukken werden waar nodig en mogelijk vervolledigd.

Ook restauratie interieur

Na de buitenrestauratie wordt er nog steeds verder gewerkt aan de restauratie van het interieur. De technische installaties worden aangepast in functie van een gepast binnenklimaat, het binnenhuis wordt geschilderd met conservering van de muur- en gewelfschilderingen, het meubilair en de kunstwerken worden hersteld.

Geert Bourgeois (N-VA), Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, zegt dat de kathedraal tijdens de werken open blijft. “De Mechelse Sint-Romboutskathedraal is sinds 1938 beschermd als monument en er dringen zich broodnodige restauratiewerken op. De kathedraal blijft echter de hele tijd toegankelijk. Niet alleen voor de eredienst, je kunt er ook het schilderij Christus aan het Kruis van Antoon van Dyck gaan bezichtigen of de toren beklimmen. Vanop de skywalk van de toren krijg je een prachtig zicht op de stad en omstreken.” (wabo)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
5
De gemiddelde score is