Waterkwaliteit Zenne nog steeds zorgenkind

Op 27 oktober 2016, over deze onderwerpen: Milieu en duurzaamheid

De waterkwaliteit van de Zenne stroomafwaarts richting Zemst en Mechelen vertoont de jongste jaren geregeld negatieve pieken. Dat blijkt uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
 

“Er bereikten mij zorgelijke berichten over de snel dalende waterkwaliteit van de rivier in Hombeek. Grote aantallen watervogels drijven dood op het water of verlaten de rivier. Op andere plekken is vissterfte waar te nemen”, zegt eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA). Het zette hem aan om daarover vragen te stellen in het Vlaams parlement, waar hij ook in zetelt.

De VMM voert maandelijks metingen uit van de waterkwaliteit. Dat gebeurt op vier plaatsen. “De jongste drie jaar blijft een minderheid van deze metingen beneden de twee milligram zuurstofgehalte per liter. Met name op de twee meest stroomafwaartse meetpunten, die van Zemst en Heffen”, stelt Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) in een reactie. Een van de oorzaken is de overstortwerking van de Zenne in Brussel.

"Diversiteit vis is groter"

Meldingen van vissterfte zijn er niet gekomen, alhoewel die er recent nog wel was. De visploeg van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek voerde in juni nog een onderzoek is. “En daaruit hebben we geen aanwijzingen dat het plots minder goed gaat met de Zenne”, reageert woordvoerder Koen Van Muylem. Al is er wel minder vis gevangen. “Maar de diversiteit is groter. Er was zelfs een beschermde vissoort bij.” 

Bron: www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161027_02542158

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is