U bent hier
Wij willen de stem van de Mechelaar zes jaar lang horen!
N-VA Mechelen schuift participatie als één van de speerpunten naar voren in haar campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Centraal daarbij staan een buurtscan voor elke wijk, de opwaardering van adviesraden en vlottere communicatie in twee richtingen. ‘De Mechelaar is expert van zijn eigen buurt, het is maar normaal dat we hem betrekken bij het beleid’, zegt lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Freya Perdaens.
Voor N-VA Mechelen is participatie de basis van goed en gedragen beleid. “Wij nodigen de Mechelaar uit om de hele legislatuur zijn stem te laten horen in plaats van één keer om de zes jaar in het stemhokje. Hij is meer dan wie ook thuis in zijn buurt en is daarom voor ons een evidente gesprekspartner bij beslissingen met impact op zijn buurt”, legt Perdaens uit.
Buurtscan brengt noden in kaart
De eerste stap die de N-VA wil zetten, is de buurtscan, en dat al van bij het begin van de bestuursperiode. “Een buurtscan geeft waardevolle inzichten in wat leeft in elke Mechelse wijk en helpt het stadsbestuur om de juiste prioriteiten te stellen. Elke wijk en elk dorp heeft zijn eigen specifieke noden. Het eerste dat we gaan doen, is die noden in kaart brengen”, zegt Kathleen Teughels, kandidaat op plaats 10.
Grotere rol voor adviesraden
Daarnaast ziet de N-VA een grotere rol weggelegd voor de adviesraden. Die kunnen zelf dossiers aanbrengen ter behandeling in de gemeenteraadscommissies. Bovendien zal het stadsbestuur zelf het advies van die raden opvragen. “De adviesraden zijn de organen bij uitstek voor burgerparticipatie. Het opvragen van advies voor een dossier moet dan ook het uitgangspunt zijn, geen bijkomstigheid. En de adviesraden moeten van bij de start van het beslissingsproces betrokken worden”, zegt Anne Delvoye, derde op de lijst.
In gesprek met de Mechelaar
Participatie kan alleen met een goede communicatie. Bovendien een communicatie die in twee richtingen gaat: van stad tot Mechelaar en omgekeerd. “Als stad erken je de Mechelaar als de expert van zijn buurt door ermee in gesprek te gaan. Dat betekent dat je de Mechelaar tijdig op de hoogte brengt. Maar het betekent ook dat je als stad bereikbaar bent voor feedback en replieken”, zegt Arnout Geys, op plaats vier op de lijst.
Volwaardige gesprekspartner
Participatie en inspraak zijn echte kernthema’s binnen de N-VA. ‘De N-VA verwacht van elke burger dat hij actief meebouwt aan onze samenleving en dus verantwoordelijkheid neemt. Dan moet je hem als stadsbestuur die verantwoordelijkheid ook wel geven, natuurlijk. Van onder uit i.p.v. van bovenaf. Dat kan alleen als je hem als volwaardige gesprekspartner betrekt in je beleid’, besluit Freya Perdaens.
11 concrete punten voor echte participatie in Mechelen
1. Uw mening is belangrijk. Daarom breiden we de actieve bevraging van adviesraden uit. Als vorm van directe participatie zullen de adviesraden vaker en vroeger in het beleidsproces om advies gevraagd worden. Zo herwaarderen we de werking van deze raden.
2. We zorgen voor een direct contact tussen de adviesraden en de gemeenteraad. Zo krijgen adviesraden de mogelijkheid om op eigen advies dossiers die voor hen belangrijk zijn aan te brengen voor behandeling op de gemeenteraadscommissies.
3. We zorgen ervoor dat elke buurt maximaal deel blijft uitmaken van onze stad. Hoe? De eerste stap is een bevraging. De verkregen buurtscan schetst een duidelijk beeld van leefbaarheid, netheid, veiligheid, onderwijs, sport, cultuur, mobiliteit, de staat van openbare ruimtes en het aantal activiteiten in de buurt.
4. Op basis van de buurtscan nemen we gerichte maatregelen. Ons doel? Nieuwe kansen creëren. We betrekken de buurtbewoners bij elk idee en stimuleren hen om gebruik te maken van projectsubsidies, gekoppeld aan de buurtscan.
5. Onze partij moedigt alle Mechelaars aan om activiteiten te organiseren die buren samenbrengen. Wij zorgen voor een eenvoudige aanvraagprocedure, uitstekende promotie en financiële ondersteuning. Want samenhorigheid begint in je eigen straat.
6. Uw betrokkenheid is waardevol. Daarom stimuleren we dat u en uw buurt meedenken en komt er een structureel overleg met de wijken en dorpen, niet met vaste leden van een raad, maar met alle geïnteresseerde bewoners.
7. Goede communicatie is belangrijk. Daarom beantwoordt de stad al uw vragen. Neemt u contact op? Dan krijgt u snel een reactie van onze diensten of een gecentraliseerde communicatieploeg.
8. Staan er werken op de planning? Dan lichten we de ruime omgeving in via strooibrieven en Hoplr.
9. Inclusie vormt een meerwaarde voor onze gemeenschap. We hechten belang aan de mening van stadsgenoten met een beperking en betrekken hen actief bij elke adviesraad.
10. We evalueren onze beleidsmaatregelen met een kritische blik. Wat is hun effect op de Mechelse kinderen en jongeren? Op dezelfde manier onderwerpen we elke beleidsmaatregel aan een ouderentoets. Op basis daarvan sturen we bij waar nodig.
11. We versterken de Mechelse jeugdraad, die vandaag tweeledig is (Jeugdraad en JGDnetwerkraad) tot één uniforme adviesinstantie bestaande uit geëngageerde jongeren, vertegenwoordigers van het Mechelse jeugdwerk(/studentenverenigingen), afgevaardigden van leerlingenraden. De werking kan rekenen op de ondersteuning van een jeugdambtenaar en de schepen van jeugd die zelf geen stemrecht heeft.