"Islamitisch begraafperk sterft stille dood"

Op 20 juli 2016, over deze onderwerpen: Inburgering en Integratie, Openbare ruimte

 

Schepen Marc Hendrickx voorspelt dat het project voor de aanleg van een islamitische begraafplaats een stille dood zal sterven. De werkgroep heeft zopas ontwerpconclusies geformuleerd voor de aanleg van een begraafperk op de begraafplaats van Mechelen. "Er staan in de tekst een aantal zaken die voor N-VA onaanvaardbaar zijn."

WANNES VANSINA

Mechelse moslims worden nu veelal in land van herkomst begraven omdat een begraving volgens de islamitische rite in de Dijlestad momenteel niet kan. Nadat een werkgroep vorige bestuursperiode een stille dood stierf, is twee jaar geleden een nieuwe in het leven geroepen. Na een reeks hoorzittingen landde die vorige week met ontwerpconclusies. "Er worden Mekka-gerichte begraafplekken aangelegd op de stedelijke begraafplaats. Voor deze plekken wordt gewerkt met een betalende dertigjarige concessie, zoals die vandaag al bestaat. Voor de overblijfselen van deze overledenen wordt een ossuarium aangelegd", staat in de tekst te lezen.
 

Ernstige bedenkingen

De ontwerptekst zal nu worden voorgelegd aan de politieke fracties. Vlaams Belang is resoluut tegen "de nieuwe stap in de islamisering", maar ook N-VA heeft ernstige bedenkingen. "We willen de tekst nog eens rustig bekijken, maar ik denk eerlijk gezegd niet dat er een 'go' za komen. Er staan een aantal zaken in die voor N-VA onaanvaardbaar zijn", zegt schepen van Burgerlijke Stand Marc Hendrickx (N-VA). Hij denkt niet dat er deze bestuursperiode nog een akkoord mogelijk is. Toch staat in het bestuursakkoord letterlijk dat "het voor elke Mechelaar opnieuw mogelijk moet zijn om op de stedelijke begraafplaatsen op de door hem gewenste wijze begraven te worden, indien dit praktisch mogelijk is". "De standpunten binnen de partijen en tussen meerderheid en oppositie liggen te ver uiteen en de verkiezingen zijn te dichtbij", verklaart Hendrickx. Volgens de schepen zal de werkgroep een stille dood sterven.
 

Goede basis

Een stille dood voor het project is niet de wens van Kristof Calvo (Groen). "De werkgroep heeft constructief gewerkt. Dat moet zo blijven, zodat we na de laatste terugkoppeling hopelijk een oplossing hebben. De insteek van de ontwerptekst is de juiste. We zijn allemaal Mechelaar, dus moet iedereen ook een plekje kunnen vinden op de stedelijke begraafplaats. Alleen zo wordt het een begraafplaats voor iedereen."

Ook volgens burgemeester Bart Somers (Open Vld) vormt de tekst een goede basis om op voort te werken. Akkoord of geen akkoord, gemeenteraadslid Hamid Riffi (CD&V) wil met de kwestie naar de gemeenteraad. "En dan sluit ik niet uit dat dit voorstel het haalt", zegt hij. Volgens hem komen de ontwerpconclusies tegemoet aan wat de moslims vragen, hoewel in de praktijk niet zo heel veel wijzigt. Zo blijkt dat de begraving niet eeuwigdurend moet zijn.

"Volgens theologen en mensen die er iets van kennen, is het menselijk lichaam na veertig jaar volledig vergaan en kan het graf worden opgeruimd. Dat is met het huidige voorstel - een concessie van dertig jaar gecombineerd met een verlenging - mogelijk."

Eerder zei Riffi eraan te twijfelen of er voor hem nog een toekomst zou zijn weggelegd in de politiek mocht het begraafperk het niet halen. "Het is tijd om te landen. Wettelijk gezien is er geen enkel probleem - in 29 steden en gemeenten kan het nu al. Waarom dan niet in Mechelen?"

 

Bron: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-keerbergen/-islamitisch-begraafperk-s...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is