320 000 euro voor de restauratie van het Schepenhuis in Mechelen

Op 14 november 2016, over deze onderwerpen: Cultuur en vrije tijd, Erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 320 824 euro toe aan de stad Mechelen voor het uitvoeren van restauratiewerken aan het Schepenhuis.
 
Het Schepenhuis, beschermd als monument op 25 maart 1938, wordt beschouwd als het eerste schepenhuis in Vlaanderen, en is één van de oudste nog bestaande stadhuizen in Vlaanderen.  Het oudste deel van het gebouw gaat terug tot de dertiende eeuw en is in het laatste kwart van de veertiende eeuw aanzienlijk uitgebreid.  In de middeleeuwen hield de schepenbank (voorloper van het huidige schepencollege) er haar vergaderingen. Van 1473 tot 1616 herbergde het pand het hoogste gerechtshof van de Nederlanden. Hiervan getuigen vandaag nog de uitzonderlijke 'gerechtigheidstaferelen': de Negen Besten, figuratief verwerkt in de consoles van de Vierschaar op de benedenverdieping en het laatste Oordeel op de bovenliggende verdieping. Van 2000 tot 2014 deed het Schepenhuis dienst als museum.
 
Met deze onroerenderfgoedpremie worden restauratieve ingrepen gedaan in het gebouw. De houten dakconstructies, de goten en daken worden grondig  nagezien en plaatselijk hersteld. Tegelijkertijd worden kleine herstellings- of onderhoudswerken uitgevoerd.  Het houten schrijnwerk wordt plaatselijk hersteld en waar mogelijk voorzien van achterzetramen voor het thermisch comfort. In het interieur is er een vocht- en zoutproblematiek die wordt aangepakt. Het binnenpleisterwerk wordt plaatselijk hersteld en herschilderd. Het binnenschrijnwerk en de houten vloeren worden gerestaureerd.
 
Het Mechelse stadsbestuur herbestemt het gebouw tot onthaalbalie en bezoekerscentrum van Toerisme en UiT. Op die manier wordt het opnieuw een plek waar bezoekers kennis kunnen maken maakt met de stad Mechelen en met de Bourgondische Nederlanden.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is