Negende editie “Wel jong niet gek”

Op 9 oktober 2014, over deze onderwerpen: Jeugd, Veiligheid

Mechelen organiseert volgende week opnieuw het educatief verkeersproject ‘wel jong, niet gek’. Hiermee worden jongeren bewust gemaakt van risico’s in het verkeer en wil de stad inzetten op het voorkomen van weekendongevallen.

In 2006 werd voor de eerste maal het project opgestart voor leerlingen van het laatste jaar van het secundair onderwijs. Het project wordt georganiseerd door de politie samen met schooloverlegplatform OOM, de preventiedienst en jeugddienst.

“We willen onze jonge Mechelaars bewustmaken, en dit op een eigentijdse manier: door een ritje in de rijsimulator of tuimelwagen. Of met de promillebril op ondervinden dat in dergelijke toestand rijden niet kan”, aldus schepen van onderwijs Marc Hendrickx.

 

De daling van het aantal verkeersdoden met 50% tegen 2010 was een federale doelstelling en werd (net) niet gehaald.  Sedert 2011 zet de dalende trend zich niet verder en blijven weekendongevallen onze speciale aandacht vragen. “Verkeersveiligheid is een prioriteit in het veiligheidsbeleid van de stad. Een essentieel onderdeel van verkeersveiligheid is sensibilisering en educatie. Het effect ervan op de ongevalsanalyse is moeilijk meetbaar, maar we zijn er zeker van dat dit project bijdraagt tot een verkeersveiliger Mechelen”, zegt burgemeester Bart Somers.

 

“Vanuit de dienst preventie en veiligheid zetten we sterk in op verkeersveiligheid.  Tijdens de start van het nieuwe schooljaar ligt de focus vooral op fietsveiligheid, maar hiertoe mogen we ons zeker niet beperken,” stelt Walter Schroons, schepen van preventie.  “Het is uiterst belangrijk dat jongeren zich bewust worden wat de gevolgen zijn van onaangepast gedrag in het verkeer, voor zichzelf, hun passagiers en voor de andere weggebruikers.”

 

De respons van de scholen was de vorige jaren enorm groot met 1200 deelnemende leerlingen. Ook dit jaar worden er op 13, 14 en 15 oktober 2014 opnieuw ongeveer 1300 deelnemende leerlingen van het laatste jaar van het secundair onderwijs met hun begeleiders verwacht in Perron-M. Er worden 6 sessies voorzien van een halve dag met telkens maximum ongeveer 200 à 230 leerlingen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is