Taalactieplan draait op volle toeren

Op 15 september 2014, over deze onderwerpen: Diversiteit, Inburgering en Integratie, Jeugd, Onderwijs

Sinds april loopt het actieplan voor een Mechels taalbeleid 2.0. Dit plan vertrekt vanuit de bekommernis dat een hoop Mechelaars een gebrekkige taalkennis hebben en wil ervoor zorgen dat dat meer inwoners het Nederlands machtig zijn. Het Nederlands is de communicatietaal en kennis ervan een noodzakelijke voorwaarde om werk te vinden of je te integreren in de maatschappij.

Het was duidelijk dat er op dit vlak actie nodig was: in onze stad spreekt 26 procent van de kinderen in het lager onderwijs thuis geen Nederlands. Het actieplan bouwt voort op wat er al is en gaat uit van een tweesporenbeleid. Ten eerste wordt er ingezet op taalkennis. Dit gebeurt via een breed spectrum aan initiatieven, die al beginnen in de voorschoolse omgeving.  Ook op nieuwkomers en ouderen wordt gemikt. Op die manier probeert de stad dus iedereen, van jong tot oud, mee te krijgen.

De tweede pijler van het actieplan is het bieden van voldoende oefenkansen. Daarbij worden onder meer winkeliers bewust gemaakt om niet meteen over te schakelen op het Engels. Ook zal de stad het goede voorbeeld geven en taalstages aanbieden.

Enkele geplande acties lopen intussen: CBE Open school zal tijdens schooljaar 14-15 immers een NT2 cursus ontwikkelen op maat van multiculturele ondernemers. Daarnaast zal het centrum voor basiseducatie twee scholen ondersteunen in het versterken van sleutelcompetenties van laaggeschoolde (anderstalige) ouders. Er zal ook in het kader van de jongerenwerking specifiek op taal ingezet worden tijdens het spelaanbod en wordt taal verwerkt doorheen alle activiteiten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is