Buren communiceren onderling via digitaal buurtcommunicatienetwerk Hoplr

Op 15 november 2017, over deze onderwerpen: Wijken en Dorpen

Sinds de zomer vorig jaar is in Mechelen ‘Hoplr’ actief, een platform dat communiceren op buurtniveau faciliteert. Via een digitaal buurtnetwerk kunnen buurtbewoners onderling lokale informatie, initiatieven, evenementen, enzovoort uitwisselen. Ook kunnen zij discussiëren over onderwerpen die ze zelf aanbrengen en hun buurt aanbelangen.

Hoplr is operationeel in 30 Mechelse wijken. Meer dan 4500 huishoudens werden zo al bereikt die via Hoplr met mekaar over hun buurt communiceren en van gedachten wisselen. Dit is 14 % van alle Mechelse gezinnen.

Sociale cohesie

“Het Hoplr-initiatief is een extra middel om de sociale cohesie te bevorderen. Burgers gebruiken het om snel op de hoogte te zijn van alle nieuwtjes uit hun buurt, activiteiten te organiseren, meldingen van de stad, politie of brandweer te ontvangen of gewoon te praten met andere inwoners over wat er leeft. Elke bewoner moet zich wel op naam en adres verifiëren, wat maakt dat er een zekere sociale controle is. Indien de aangegeven richtlijnen en regels niet worden gevolgd, bijvoorbeeld als er niet respectvol met mekaar wordt omgegaan, grijpt Hoplr in. Voor de stad is het een interessant kanaal om efficiënt en snel buurtgericht te communiceren over onder meer wegenwerken, lokale initiatieven, bewonersvergaderingen, …. Hoplr garandeert de privacy van alle gebruikers. Externe partijen kunnen enkel meldingen van algemeen nut of belang in de buurten verspreiden”, licht schepen van Wijk- en dorpszaken Katleen Den Roover toe.

Buurtbewoners dichter naar elkaar laten toegroeien

“De combinatie van een job buitenshuis, het huishouden, kinderen en vrije tijd is niet altijd evident. Daardoor verminderen vaak contacten in de buurt.  De kans om iemand spontaan en toevallig te ontmoeten, is dan ook kleiner geworden dan vroeger. Via Hoplr creëer je een mogelijkheid om een buurtwerking en sociaal contact weer dichter bij de mensen te brengen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe via een digitale toepassing buurtbewoners weer dichter naar elkaar kunnen toegroeien en waarbij ICT-toepassing in dienst van de burger staat”, meent schepen van ICT Stefaan Deleus.

Op dit ogenblik zijn er in Mechelen 4522 gezinnen actief via Hoplr, goed voor meer dan 5000  berichten en zowat 21.300 reacties van burgers. “In een aanvangsfase zijn dit mooie cijfers die de voorbije maand aanzienlijk zijn gestegen, nadat we recent nog per brief bus aan bus alle Mechelaars informeerde over de mogelijkheden van het buurtcommunicatienetwerk. Nu de uitrol in 30 Mechelse buurten is afgelopen, worden nog meer Mechelaars op het platform verwacht”, luidt het bij Hoplr. 

Mensen die hun brief nog niet ontvangen hebben, kunnen zich spontaan aanmelden via www.hoplr.com.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is