Eandis maakt 1,3 miljoen euro vrij voor energiezuinige Mechelse verlichting

Op 3 oktober 2017, over deze onderwerpen: Milieu en duurzaamheid, Openbare ruimte

In verschillende wijken in Mechelen wordt de openbare verlichting vervangen door led’s. Zo worden er dit najaar al 431 lampen en armaturen vervangen om de openbare verlichting “zuiniger, accurater en dynamischer” te maken. Die operatie kost 1,3 miljoen euro.

Voor de uitvoering van de werken slaat de stad de handen in elkaar met Eandis. In 2016 droeg Mechelen haar openbare verlichting over aan de netbeheerder en betaalt ze sindsdien een beheersvergoeding. Dankzij deze formule kan Eandis het Mechelse verlichtingspark versneld ombouwen naar ledverlichting, goed voor energiebesparingen tussen de 20% en 50%.

Het nieuwe lichtplan maakt dat Eandis in 2017 en 2018 telkens minstens één miljoen euro investeert in de nieuwe openbare verlichting, wat neerkomt op 1.100 led-armaturen per jaar. In totaal zullen er de komende jaren nog ongeveer 8.000 moeten worden vervangen in de Dijlestad.

“Van primordiaal belang”

“In tien jaar tijd vernieuwt Eandis alle straatverlichting, maar ook de sfeerverlichting van monumenten, terreinen, tunnels en straatmeubilair”, zegt schepen van Stadsvernieuwing Greet Geypen (Open Vld). “De stad realiseert daarmee in één klap een belangrijke besparing, efficiëntiewinst en klimaatdoelstellingen.”

Ook schepen van Openbare Werken Chris Backx (N-VA) onderstreept het belang van de operatie. “Kwalitatieve openbare verlichting is van primordiaal belang op het gebied van algemene veiligheid en sociale controle. Het is dan ook een zeer positieve zaak dat dit zo energiezuinig mogelijk kan gebeuren in samenwerking met Eandis, niet alleen in de binnenstad, maar eveneens in de wijken extra muros.”

431 armaturen

De nieuwe lampen worden geplaatst in de volgende straten:

Caputsteenstraat: 26
Paardenkerkhofstraat: 30
Wijk Donkerlei (Kanonstraat, Arendonckstraat, Donkerlei): 31
Wijk rond Grote Nieuwendijstraat: 47
Ridder Desainlaan: 19
Nicolaas Van der Vekenstraat en Cypriaan De Rorestraat: 31
Wijk Mechelen Zuid: 159
Battelsesteenweg: 59
Zandvoortstraat: 17
Lotelingstraat: 12

 

Bron: www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171003_03109939

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is