Extra arbeidsplaatsen bij het Fietsatelier en sociaal restaurant De Refuge

Op 20 november 2017, over deze onderwerpen: Lokale economie
Uitbreiding sociale tewerkstelling in Mechelen

In juni 2017 lanceerde de Vlaamse overheid de mogelijkheid voor sociale-economieondernemingen om hun aantal werkplaatsen uit te breiden. In Mechelen komen er zeven voltijdse arbeidsplaatsen in de sociale economie bij: vier bij het Fietsatelier en drie bij Groep Intro.
 
Het Fietsatelier baat het Fietspunt uit aan het station. Het Fietspunt staat in voor het onderhoud van de fietsenstallingen aan het station, kleine fietsherstellingen voor pendelaars en verhuur van de blue-bikes, allemaal in opdracht van de NMBS. De voorbije jaren diversifieerde het Fietsatelier haar activiteiten op vlak van diverse fietsmobiele oplossingen, zoals opruimacties van ‘weesfietsen’, beheer van fietskluizen en buurtfietsenstallingen, acties ter preventie van fietsdiefstal, enzovoort. Het Fietsatelier stond ook mee aan de wieg van de fietsotheek, het succesvolle Mechelse deelsysteem voor kinderfietsen. Het Fietsatelier is een kleine sociale economieorganisatie met 1,5 VTE-medewerkers sociale economie, aangevuld met een aantal andere medewerkers, allen werkzoekenden die hun weg niet konden vinden op onze arbeidsmarkt. De Vlaamse overheid heeft nu vier extra arbeidsplaatsen toegekend voor het Fietsatelier. Twee daarvan zullen ingezet worden voor de waaier van dienstverlening op vlak van fietsmobiele oplossingen. Met de twee andere VTE zijn er plannen om een nieuwe activiteit op te starten. De piste die momenteel wordt onderzocht, is de uitbating van een ontmoetingsruimte met beperkte horecafunctie op een centrale locatie waar verschillende Mechelse organisaties actief zijn. De stad Mechelen heeft hiervoor een cofinanciering van € 10.000 voorzien.
 
“De bijkomende arbeidsplaatsen lokale diensteneconomie zijn een win-win voor Mechelen. Minstens zeven werkzoekenden die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt krijgen de kans om aan het werk te gaan. Tegelijk betekent dit een versterking van de bestaande dienstverlening waarop alle Mechelaars een beroep kunnen doen”, zegt schepen van Sociale Tewerkstelling Katleen Den Roover (N-VA).

Groep Intro is de organisatie achter De Refuge. Dit Mechels sociaal restaurant aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat is niet alleen een sociaal restaurant waar betaalbaar, lekker en gezellig kan gegeten worden en waar iedereen welkom is, maar vormt ook een tewerkstellingsproject waar werkzoekenden die het moeilijk hebben om een job te vinden de kans krijgen om aan de slag te gaan. Zij zijn van plan om met hun drie extra VTE vier nieuwe medewerkers aan te werven met een deeltijds contract. Deze nieuwe medewerkers zullen het bestaande team versterken.  “De werkzoekenden die zullen starten, krijgen de kans om gedurende vijf jaar werkervaring op te doen en worden voorbereid op een job in de reguliere economie”, aldus nog schepen Katleen Den Roover.  

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is