Freya Perdaens: "In Mechelen is geen plaats voor haat prediken"

Op 15 juni 2018, over deze onderwerpen: Diversiteit

Naar aanleiding van de racistische teksten in een nummer van Bizzy Blaza nodigt lijsttrekker Freya Perdaens de rapper uit samen een bezoek te brengen aan de Dossin Kazerne.

 

Beste Bizzy Blaza,

In de Goswin de Stassartstraat in Mechelen staat de Dossinkazerne. Misschien passeert u er af en toe? Ik raad u aan om er ook eens binnen te stappen, of in het museum ertegenover. De kazerne was tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk de sinistere verzamelplaats voor het transport van joden, voornamelijk naar Auschwitz. Van de 25 274 die er vanuit de kazerne werden getransporteerd, overleefden er amper 1 395. Ze maakt nu deel uit van Kazerne Dossin – Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. Zodat niemand dit ooit zou vergeten.

Want wat toen uitgroeide tot een Holocaust, begon ook eerst met ‘hate speech’, antisemitisme in woorden. De daden volgden al snel.

Dat rap doorspekt is van grof taalgebruik is niets nieuws. Maar het verhaal neemt een andere wending wanneer men oproept tot haat, met citaten als “Ik kan niet hangen met een juif.” En “Ik wil money tot de dood. Ik wil money als een motherfucking Jood. Voor centen wil ik bloeden, ik wil money als die joeden met hoge hoeden.”

Dat is geen grof taalgebruik meer, geen kwestie van vrije meningsuiting. Dit is haat prediken. En daarvoor is er in Mechelen geen plaats. Noch in de rest van dit land.

Dat u de aandacht wilt vestigen op de Palestijnse kwestie, prima. Maar u doet dat door ‘de andere’ te demoniseren met woorden die 70 jaar geleden ook weerklonken en zelfs ‘normaal’ werden gevonden.

Sta mij toe u de hand te reiken. Ik neem u graag mee naar de Dossin Kazerne, waar u de gevolgen kan zien van dergelijke taal. En ik hoop ten stelligste dat u nadien als ambassadeur van Mechelen uw mening bijstelt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is