Horeca op Grote Markt hangt zwarte vlag uit (Nieuwsblad 30/4/2019)

Op 30 april 2019, over deze onderwerpen: Cultuur en vrije tijd, Lokale economie

Horeca op Grote Markt hangt zwarte vlag uit (Het Nieuwsblad/Regionaal: Mechelen-Lier, Di. 30 Apr. 2019, Pagina 1)

Horeca-uitbaters op de Mechelse Grote Markt hebben dinsdag zwarte vlaggen uitgehangen. Daarmee protesteren ze tegen de verhuizing van de festiviteiten voor 11 en 21 juli naar de Kruidtuin. Opmerkelijk: Horeca Groot Mechelen steunt de actie niet. Er is niet naast te kijken. Aan haast elke zaak op de Grote Markt hangt een zwarte vlag uit.

“Twee weken geleden hebben wij ons ongenoegen over het verdwijnen van de 11 en 21 julivieringen kenbaar gemaakt. Sindsdien hebben we van het stadsbestuur nog niets gehoord”, zegt Danny Huygelen van brasserie Concorde. De horeca-uitbaters begrijpen niet waarom de stad de twee evenementen naar de Kruidtuin verhuist.
“Wij willen onze stem laten horen. Dit is een mooi plein, dat moet worden gebruikt. De Grote Markt is toch de kern van de stad? Die dient niet om leeg te staan. Hoe meer activiteiten, hoe beter”, zegt Karel Meyer van café Sava. Samen met zijn collega's vreest hij voor inkomstenverlies. “Wij zullen nu heel wat klanten missen. Dat gaan we voelen”, zegt hij.

“Van de pot gerukt”

“Het is toch van de pot gerukt dat iemand van Groen vindt dat hier te veel activiteiten plaatsvinden om ze dan naar de Kruidtuin te verhuizen. Dat is volgens mij toch meer een plaats om rustig te wandelen en te genieten van het groen. Naast Parkpop gaan ze daar dan nog eens een paar duizend man naartoe trekken. Ik begrijp het niet”, zegt Huygelen. Op de Grote Markt leeft stilaan ook het idee dat het de vzw Mechelse Feesten vooral om de inkomsten van de drankenverkoop te doen is. “Dat wordt hier gefluisterd”, klinkt het. Gemeenteraadslid Marc Hendrickx (N-VA) zegt de onvrede te begrijpen. “Het is het logische gevolg van de complete minachting van de horeca door het stadsbestuur, en door de heren Somers en Calvo in het bijzonder”, zegt hij. Het raadslid meent dat het stadsbestuur beter eerst met de horeca overleg had gepleegd.

“We krijgen Mechelen Zingt”

Christian Michiels, voorzitter van Horeca Groot Mechelen, daarentegen heeft weinig begrip voor de actie. “Ik heb de indruk dat de actie politiek georkestreerd is. Ik vind ze alleszins ongepast. We hadden afgesproken om ze te voeren op 1 mei, tijdens de huldiging van KV Mechelen, wanneer er geen akkoord was”, zegt Michiels, die aangeeft dat er vrijdag een overleg heeft plaatsgevonden met Kristof Calvo (VLD-Groen-m+), voorzitter van de vzw Mechelse Feesten, en schepen van Economie Greet Geypen (VLD-Groen-m+).

“We hadden ons als vereniging geëngageerd om voor een oplossing te zorgen en die hebben we naar mijn gevoel ook uit de brand kunnen slepen tijdens dat gesprek. De vieringen van 11 en 21 juli gaan dan wel naar de Kruidtuin, maar in de periode daartussen krijgen we een editie van Mechelen Zingt op de Grote Markt. Daar zou ook een shoppingdag met extra animatie aan worden gekoppeld”, zegt hij. “Ik ben verrast, want het overleg vindt volop plaats. Vrijdag hebben we nog overleg gehad. De zaken waren daarvan op de hoogte en gingen de uitkomst afwachten”, reageert Calvo. “Ik hoop dat de zaken van de Grote Markt elkaar in de toekomst ook vinden voor positieve acties. We gaan zeker verder in dialoog”, zegt hij nog. Voor de horeca op de Grote Markt is het een uitgemaakte zaak. De uitbaters willen de festiviteiten van 11 en 21 juli liefst weer op hun plein.

Sven Van Haezendonck ■


 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
5
De gemiddelde score is