IVAREM trekt met mobiel containerpark naar minder mobiele mensen

Op 7 december 2016, over deze onderwerpen: Milieu en duurzaamheid, Wijken en Dorpen

IVAREM heeft woensdag voor het eerst haar mobiel containerpark ingezet. Gedurende een hele namiddag konden omwonenden in de Mahatma Gandhistraat in Mechelen hun recycleerbaar afval kwijt. IVAREM komt hiermee tegemoet aan de vaststelling dat niet iedereen zelf naar het containerpark kan gaan.

Het mobiel containerpark is een test die IVAREM, de Intergemeentelijke Vereniging voor Duurzaam Afvalbeheer voor de Regio Mechelen, het komende jaar op verschillende plaatsen in haar werkingsgebied zal uitvoeren. Ook in Sint-Katelijne-Waver, Willebroek en Lier wordt het concept uitgeprobeerd.

“We willen mensen die zelf geen auto hebben of minder mobiel zijn ook de kans geven om hun afval naar een containerpark te brengen”, zegt Mechels schepen van Leefmilieu Marina De Bie (Groen). “Vaak komt dit afval in de gewone vuilniszak terecht, wat duurder is voor de gebruiker en waardoor het niet meer gerecycleerd kan worden.”

Aanhangwagens niet welkom

Mensen kunnen er hetzelfde kwijt als op een klassiek containerpark, maar aanhangwagens zijn niet welkom op het mobiele containerpark. “Mensen die over een auto beschikken, kunnen net zo goed naar het gewone containerpark dus die vragen we om door te rijden, maar daarnaast is iedereen welkom”, stelt Rita Van den Bossche, voorzitster van IVAREM. “De eerste test was heel succesvol, de eerste 40 minuten kwamen al zo’n 70 mensen langs.”

Ook de bewoners vinden het een goed initiatief. “Ik heb zelf geen wagen en mijn kinderen hebben geen tijd om voor mij naar het containerpark te gaan”, klinkt het. “Tot nu toe stockeerde ik dus, maar daar komt eindelijk een eind aan.”

Het mobiel containerpark kost per keer 1.500 euro aan werkingskosten. Het is de bedoeling om twaalf plaatsen in het werkingsgebied zo’n twee keer per jaar aan te doen. 

Bron: www.gva.be/cnt/dmf20161207_02613387/afvalintercommunale-trekt-met-mobiel...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is