“Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken” (GvA 11/04/2019)

Op 11 april 2019, over deze onderwerpen: Openbare ruimte, Welzijn

“Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken” (Gazet van Antwerpen/Mechelen - Waas, Do. 11 Apr. 2019, Pagina 16)

Cathy Rossaert (53) uit Mechelen heeft een dossier samengesteld met pijnpunten in de binnenstad voor mensen die minder mobiel zijn. Ze wil het lijvige document volgende week overhandigen aan Unia, het centrum voor gelijke kansen en tegen discriminatie. “Alleen al het plaatsen van een drempelhulp aan stoepranden en bij winkels zou een wereld van verschil maken”, zegt ze.

Na een werkongeval kwam Cathy Rossaert (53) in een rolstoel terecht. Ondanks haar fysieke beperking probeert ze al achttien jaar zo zelfstandig mogelijk door het leven te gaan. Zij maakte de afgelopen maanden een gedetailleerde inventaris, gestaafd met foto's, van alle pijnpunten en obstakels in de binnenstad van Mechelen. Ze wijst met een beschuldigende vinger naar het stadsbestuur, dat volgens haar te weinig werk maakt van toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. “Nochtans staan er op dat vlak heel wat punten in het bestuursakkoord”, zegt ze. Wat voor ons een doodgewone wandeling is, is voor een minder mobiele persoon vaak een hindernisrace. Dat ondervinden we zelf wanneer we met Cathy van het Mechelse station naar het stadscentrum stappen.

Stationsstraat

Cathy woont in de buurt van het station. Wanneer we vertrekken richting Grote Markt, wordt al meteen duidelijk dat het niet evident is om met haar elektrische rolstoel overal bij te geraken. “De stoepranden zijn hier veel te hoog. Ik geraak met mijn rolstoel nergens op het voetpad. Als ik naar de bushaltes wil, moet ik een heel grote omweg maken en een heel stuk over de weg rijden.”

Hendrik Consciencestraat

Hier is het voet- en fietspad wel aangelegd zoals het moet. Wanneer we voorbij de winkels wandelen, valt het op dat er bijna overal drempels of trapjes zijn aan de ingang. “Het is onmogelijk om hier zelfstandig te komen winkelen. In de driehoek Bruul, Onze-Lieve-Vrouwestraat en IJzerenleen heb ik 149 winkels geteld waar ik niet binnen kan. En dan heb ik de horecazaken nog niet meegeteld.”

Lange Nieuwstraat

We steken de binnenring over aan de Hendrik Speecqvest en slaan links de Lange Nieuwstraat in. Dit is geen winkel-, maar een woonstraat. Hier valt pas echt op hoe smal de voetpaden zijn. Ook de borduren zijn veel te hoog voor de rolstoel van Cathy. Bovendien staan er op het smalle voetpad her en der fietsen tegen de huizen. Er is geen doorkomen aan en dus rijdt Cathy op de straat. “Het zijn vaak kleine dingen die het verschil maken”, zegt ze. “Een stoeprand die 2 of 3 centimeter lager zou zijn, dat zou al een grote hulp zijn. Dat zijn geen grote investeringen. Er wordt zoveel geld gegeven aan kunstwerken of vlietjes, waarom dan niet aan deze kleine ingrepen.”

Onze-Lieve-Vrouwestraat

Via de Ravenbergstraat wandelen we naar de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Hier zijn geen stoepranden, maar de hobbelige kasseitjes zijn niet bevorderlijk voor de rolstoel. Her en der zijn er verzakkingen en de brede spleten tussen de stenen zijn een potentieel gevaar.

Korenmarkt

Op de heraangelegde Korenmarkt is er wel rekening gehouden met de toegankelijkheid. “Maar…”, zegt Cathy. “Hier werd de kerstmarkt georganiseerd en die kon ik als rolstoelgebruiker niet bezoeken. De stalletjes werden zo ondoordacht neergeplant dat ik er onmogelijk tussen geraakte. Dat is erg frustrerend.”

IJzerenleen

Via de Guldenstraat en de Grootbrug komen we op de IJzerenleen. Cathy toont mij enkele voorbeelden van winkels die wel de moeite deden om de toegankelijkheid te verbeteren. Ik kan ze op één hand tellen. De voetpaden en de straten zijn versperd met terrassen, publiciteitsborden en bestelwagens die hun lading lossen.

Onder den Toren

Cathy wil naar het Nieuwwerk via het Sint-Romboutskerkhof. Tot onze verbazing zijn de stoepranden overal te hoog om er te geraken. Het lukt nergens, ook niet als we een stuk de Stassaertstraat ingaan. Het paadje vlak naast de kathedraal zou redding kunnen brengen, maar daar zijn werken bezig. “Daar heb ik alle begrip voor”, zegt Cathy. “Net als de toegankelijkheid van historische gebouwen. Ik begrijp dat het niet evident is om die aan te passen. Al heb ik er wel een probleem mee dat we met een rolstoel niet in de trouwzaal van het stadhuis geraken.”

Grote Markt

We maken een ommetje langs De Post en komen via het Nieuwwerk op de Grote Markt. “Tijdens Maanrock of andere grote evenementen kan ik hier nauwelijks door. De kabelgoten die overal worden gelegd zijn een te grote hindernis voor mijn rolstoel. Ik weet nochtans dat er exemplaren zijn die rolstoelvriendelijk zijn. Aangepaste toiletten voor mensen met een beperking vind ik ook niet op Maanrock.” Cathy neemt ons mee naar het openbaar gehandicaptentoilet op het binnenplein van het stadhuis. Dat is niet geschikt voor rolstoelen volgens haar. Tot haar grote verbazing is er net een steun geplaatst. “Dat hebben ze goed gedaan. Eindelijk, ik ben daar al enkele jaren voor aan het zagen.”

Désire Boucherystraat/Botermarkt/Bruul

Deze straten zijn volgens Cathy een voorbeeld van hoe het wel moet. Geen kasseien, geen stoepranden en toch mooi ingericht. “Ik weet dat niet alles ineens kan aangepast worden en ik wil zeker geen heksenjacht ontketenen. Het enige wat ik vraag, is dat er meer rekening wordt gehouden met mensen met een beperking. Alleen al het plaatsen van een drempelhulp aan stoepranden en bij winkels zou een wereld van verschil maken.”

Schepen: “We willen een versnelling hoger schakelen” (Gazet van Antwerpen/Mechelen - Waas, Do. 11 Apr. 2019, Pagina 17)

Schepen van Mobiliteit Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) geeft toe dat een goede toegankelijkheid van het openbaar domein zeer belangrijk is. “Bij uitstek voor mensen met een beperking, maar evengoed voor senioren of gezinnen met kinderwagens. In de vorige legislaturen zijn belangrijke stappen gezet, maar we willen nog een versnelling hoger schakelen. Het bestuursakkoord is dan ook ambitieus. Zo hebben we bij de heraanleg van het openbaar domein extra aandacht voor toegankelijkheid. En via een structurele doorlichting van onze bestaande voetpaden willen we problemen als slecht geplaatste verkeersborden, putten of een slechte toegankelijkheid van de rijbaan systematisch wegwerken.” 

Ward Bosmans ■


 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is