Mechelen scoort goed bij ondernemers

Op 30 november 2017, over deze onderwerpen: Lokale economie

Mechelen scoort samen met Kortrijk en Genk het hoogst wanneer het gaat over de tevredenheid van de Vlaamse ondernemer. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van Voka bij 2.400 ondernemers in 67 steden en gemeenten.

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 voerde Voka een grootschalige bevraging uit bij Vlaamse ondernemers. Daaruit blijkt dat slechts 40 procent van de ondernemers tevreden is over het gevoerde beleid. 11 procent geeft zelfs aan zwaar ontevreden te zijn.

Maar dat blijkt niet het geval te zijn bij de Mechelse ondernemer. De Dijlestad komt als één van de favorieten uit de bus wanneer het gaat om een ondernemersvriendelijk klimaat. Kortrijk en Genk maken die top drie compleet. Het minst tevreden is de Vlaamse ondernemer over Hasselt, Turnhout en Brugge.

Vooral de ondernemingsvriendelijkheid van de steden en gemeenten, waarbij mobiliteit en fiscaliteit belangrijke factoren zijn, vormt een uitdaging. Daarnaast voelen ondernemers zich onvoldoende betrokken bij het beleid. Velen vragen daarom vlottere communicatie met bedrijven, en meer vlotheid en overleg rond vergunningen. Ondernemers zijn dan weer wel positief over de aandacht voor en het aanbod van ruimte om te ondernemen, de internationale ondersteuning en de verblijfsmogelijkheden voor buitenlandse werknemers.

Meer slagkracht
Voka pleit verder om het kerntakendebat aan te pakken, omdat 40 procent van de uitgaven van steden en gemeenten naar meer dan 130 beleidsvelden gaat. Dat kan efficiënter, klinkt het, maar dan is er nood aan een bepaald gewicht in de schaal. Daarom wil de werkgeversorganisatie alle gemeenten met minder dan 10.000 inwoners laten fusioneren. Op die manier kan er meer slagkracht in de dienstverlening worden verkregen.

 

Bron: www.madeinmechelen.be/nieuws/mechelen-scoort-goed-bij-ondernemers/

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is